2012-05-11

Szondázás

Az EVE egy eléggé központi része a scannelés - ennek több fajtája is létezik. Központi, mert sokmindenre használható és low/null/WH területeken a túlélés egyik legfontosabb eszköze. Most a probe-okkal történő scannelésről, a szondázásról fogok picit írni. Azon belül is az onboard scanningről, a holdak szondázása nem kerül szóba most.

Előszöris nézzétek meg ezt a videót, elég rövid és célratörő. Ami pedig ennél is fontosabb, hogy talán ez a legegyszerűbb és legbiztosabb módja a scannelésnek.
Kiegészítésem a videóhoz:
1) a SHIFT gomb lenyomása mellett egyszerre kezelhető az összes szonda: egyszerre mozgathatók és méretezhetők át.
2) az ALT gomb lenyomása mellett a külső szondák kockájára kattintva skálázhatjuk az összes szondánkat: nem kell egyesével közelebbhúzni őket a középső szondához egy hatótávcsökkentés után.

Ennél többet a szondázás technikájáról kár beszélnem, a videó és a neten látható sok guide elég kell legyen. Ami nehezebben összegereblyézhető tudás, inkább azt osztanám meg.

A szondák ereje
Nem volt számomra egyértelmű eredetileg, de végül kiderült, hogy NINCS olyan modul (egyes rigeket és probe launchereket kivéve), ami a szondákat bármi módon is feljavítaná. Az alábbi forrásokból szerezhető be extra szondaerő:
  • Rig: 2 db Gravity Capacitor Upgrade megy fel a hajóra, többet nincs értelme tenni. A T1es rig igen olcsó modul, ne hagyd ki.
  • Számos implant van, ami ad valami bónuszt a scannelésre: probe erősséget, pontosság növelést, scan idő csökkentést.
  • Ship bonus: pár hajónak van bónusza a szondák erejére, felderítésre tehát ezeket használd. Pl Heron, Buzzard, Probe, Cheetah
  • Astrometric Rangefinding skill: +10% szonda erősség szintenként. Sajnos x8-as skill, úgyhogy sok szerencsét az 5ös szinthez :)
  • A Sisters probe launcher modulok adnak +5% szonda erősséget.
  • Végül, de nem utolsósorban a szondáknak van egy alap erősségük (base sensor strength), ami meghatározza, mire képesek.
A játékban jelenleg ezek a scanner szondák léteznek:
NeveBase Sensor StrengthBase Scan RangeBase max. DeviationAstr. SkillSurvey
Core Scanner Probe I400.25 AU0.125 AU1-
Combat Scanner Probe I200.5 AU0.25 AU2+
Deep Space Scanner Probe I52 AU1 AU5+
RSS Core Scanner Probe450.25 AU0.125 AU1-
Sisters Core Scanner Probe I440.25 AU0.125 AU1-
Sisters Combat Scanner Probe I220.5 AU0.25 AU2+
Sisters Deep Space Scanner Probe I52 AU1 AU5+

Mi mit jelent itt?
Base Sensor Strength: érzékelők alaperőssége. Nyilván ha magasabb, akkor több jelet tud megtalálni.
Base Scan Range: a scanelt terület mérete minimum ekkora. Ennek főleg abban van jelentősége, hogy ennél kisebbre nem tudod szűkíteni a scannelt területet és ha nincs elég nagy szenzor erősséged akkor bizonyos dolgokat nem tudsz vele 100%-os jelerősségre hozni. A 2 AU alap látótávolságú szondáknak pedig különleges jelentőségük lesz, ld lentebb.
Base Max Deviation: maximális tévedés a scanneléskor. Nyilván minél kisebb, annál pontosabb a szonda.
Astrometrics skill: ekkora skill kell a használathoz (vagy az őt kilövő launcherhez).
Survey: scannelhető vele hajó, építmény és drone is. Ha nem survey típusú a szonda, akkor csak a szokásos felfedezhető dolgokat mutatja (féreglyukak, anomáliák, deadspacek).

Launcherek
A Core- és Expanded Probe Launcher között annyi különbség van, hogy utóbbit jóval nehezebb fitelni a magas CPU igény miatt, valamint ez ki tudja lőni a táblázatban Survey-vel jelölt szondákat.

Jó, de melyiket használjuk?
Egyszerű. Először kilősz egy Deep Space Scannert maxosra húzva, ez befog minden létező jelet (elvileg) a teljes területen. Kiválasztod, melyik jel vagy jelek érdekelnek, ezeket pedig kikutatod Core Scanner vagy Combat Scannerrel (attól függően, mit is keresel). A melyik jel érdekel témában alant kapsz kis útmutatást.

Eredmények előszűrése
Gyakori probléma, hogy hosszas scanneléssel olyasmit találunk, amit nem kerestünk, pl WH bejáratot, vagy Ladar siteot, ilyesmit. Ennek elkerülésében segít ez a weboldal (elvileg friss, még nem tudtam ellenőrizni). A lényege, hogy Deep Space Scanner Probet kell használni, scannelni vele egyet 256 AU hatótávval (ekkora távot CSAK ilyen fajta szonda tud produkálni, mert a base scan range 128-szorosára húzhatók ki a szondák). A kilövőbe szerelt szondád base sensor strength-jét megnézni a fitting panelen, ezt a számot beírni a webes kereső bal felső sarkában található mezőbe és a signal strength oszlopban levő számot összevetni a scannereden látható jelerősséggel. Ez alapján tudható lesz, hogy melyik eredmény mit rejt maga mögött. Pl ha gravimetricet keresel 100as sensor strenghttel, akkor a 0.98%-os jelerősségű tételek között lesz.

Ha nem tudod igénybevenni a fentebb leírt előszűrést (mert nincs 5ös Astrod) akkor picit segíthet, hogy a legalább 25% erősségre kiscannelt célpontok típusa kiderül, a pontos név pedig 75%-nál.


Mire használható ez?
A teljesség igénye nélkül:
  • Kozmikus anomáliák felfedezése, az ott található kincsekből történő gazdagodás. (bányászat, hacking, archeology, salvager, gas harvesterek szükségesek lehetnek)
  • Deadspace pocketek felfedezése, az ott élő NPCk kilövése és lootolása.
  • Hajók megtalálása, amint azok missionben dolgoznak, az általuk kilőtt wreckek ninja salvagelése.
  • Hajók megtalálása és legankelése. Akár egy undock bookmarkra ugró hajó is elkapható így!
  • Mások POSainak megtalálása.
  • Wormhole átjárók felfedezése.
Have fun!

Nincsenek megjegyzések: