2010-01-13

Az heroicok tankolásárúl

Wow.com-on találtam egy cikket amivel kb egyet is értek, gondoltam meg is írom a saját verziómat. Szóval hogyan basszuk fel a tank agyát heroicokban?

1) AOE knockback: ez egy rendkívül praktikus dolog, ha jól használják, elszabadult mobokat helyre tud tenni, vagy végső esetben interruptolni. Ilyesmire ritkán van alkalom, viszont némi plusz sebzésért gyakran használják pug DPSek ezt a spellt (Csirke:Typhoon, Ele:Thunderstorm, Mage:Blastwave), természetesen glypheletlenül, knockbackelő verzióban. A probléma amit okoz: a tank nem tud aggrót építeni azon amit nem ér el, a melee dps nem tudja sebezni amit nem ér el, rosszkor végzett knockback pedig extra csapatokat tud behúzni. Ez utóbbi nagyon gyakran történt már meg amikor én tankoltam és kevés idegesítőbb dolog van nála. Warriorként nincs spamelhető vagy folyton földön álló aoe aggrógeneráló skillem, ezért ilyen esetben gyakran kénytelen vagyok elnyomni az aoe tauntot. Első esetben ez még segít, második esetben már általában CDn van és lehet élvezni az extra pakk pofonjait. Aki az általam tankolt csapatban AOE knockbackel tankolt mobot, azt figyelmeztetés után votekickelem. Ha ez nem válik be, in-combat azonnal leave party a soron következő aoe knockbacknál. Olvastátok már a sztorit.

2) Army of the Dead: előjönnek a kis zombeszok és tauntolgatnak mindenfélét. Ez egész hasznos lehet, ha pl az 1)-es pontban említett retardáltság miatt sikerül összehúzni több pakk mobot, de egyébként kb soha. Cleavelő, lehelő, farkaló mobok esetén pedig kifejezetten szopatja a partyt. Nem mellesleg a sok zombi eltérő pozíciója miatt összevissza mozog a boss az aotd miatt, ami a knockbackhez hasonlóan a tankolást és melee dpst megnehezíti a folyamatos range vesztés miatt. Eyges cica és rugó DPS képességek számára pedig elengedhetetlen, hogy hátulról üssék a célpontot, a taunt miatti folyamatos forgolódás ezt is ellehetetleníti. Ezek miatt el nem tudom képzelni hogy ez a spell valós partyDPS növekedést okozzon. Azt meg se említem, hogy tankként kurva frusztráló elveszteni a kontrollt a csata felett.

3) Fuss el a tank elől ha aggrót húzol. De tényleg. Én ugyan utánad nem megyek és érvényesül az aki hülye, haljon meg elv.

4) Húzz extra pakkot lehetőleg miközben a tank még elfoglalt az előző pakkal. A tankok csak arra vágynak, hogy kivegyék a kezükből az irányítást és extra pakkokat kelljen felszedniük amikor az aoe képességeik esetleg CDn vannak és/vagy nincs rage/mana.
Advanced változat a húzz kaszter pakkot, ez mégjobb, mert még oda is kell mennie a tanknak.
Szó se róla, semmi bajom azzal ha a dps húz, de lehetőleg csak 1 melee mobot egyszerre, át fogom tauntolni és hozzáadom az épp tankolt csokorhoz probléma nélkül. Egész pakkokat viszont nem lehet kényelmesen csatolni.

5) Ne használd a Misdirt és a Trickset. Minek az, azé van a tank, hogy ő csináljon aggrót, nem?

6) Ne várd meg, hogy odaérjek a pakkhoz és pozícionáljam mielőtt elindítod az AOEt.

7) Ne várd meg, hogy vajon csak 1 pakkot húzok vagy kettőt és rögtön indítsd az AOEt amint az első pakkhoz odaértem.

8) Ha a tank leáll megvárni a healer manáját, vagy valakit aki hátul lemaradt, ne fogd fel, hogy mi van, hanem baszogasd, hogy GOGOGOGO! Esetleg húzz is helyette, mert nyilván hülye szegény!

9) Sírj, hogy nincs manád miközben 80%-on vagy és csak egy könnyű trashpull következik. Komolyan, kurvára érdekel. Eleve a DPS manája érdektelen, max boss előtt várok miatta. Egyéb esetben le lehet ülni és inni amíg a többi 2 dps dolgozik a pullon, gyorsabban halad így.

10) Az örök klasszikus: a skull azt jelenti, hogy az a mob veszélyes, meg ne üsd véletlenül!

És most konstruktívabban: warrior tankolásba vissza kellett kicsit rázódnom több hónap szünet után, az új instákban volt pár dolog amit kihívás jól tankolni. Pár tipp:
- Intercept is használható defenzív stanceben már, ez hc HoRnál vagy chainpullnál jól jöhet. Ha a charge CDn van akkor intercept is megfelel. Hotkeyt kellett neki keresnem, mert eddig nem kellett, most viszont de.
- Ranged puskás mobok disarmmal meleezésre kényszeríthetők és ezáltal elhúzhatók tetszőleges helyre.
- AOE tauntot is hotkeyre tettem, egyrészt a hülyék miatt, másrészt 2-3 pakk egybehúzásánál vagy hc HoRban igen jól tud jönni.
- Shockwavet kaszter pakkon ne lődd el amíg meg nincs az első sikeres spell reflect. Stunolt kaszterek nem fognak aggrót lőni magukba :)
- Ugyanzért kaszter mobon ne revengelj amíg a reflect aktív, ha van improved revenge kirakva :)
A tankolás egyéb szabályai maradtak a régiek: nyomd a gombot mint süket a csengőt, ne feledd használni a shieldslamet és revenget amikor csak lehet. Mindig legyen shockwave egy nagyobb pull első másodperceiben. A DPS általában retardált, ezért a spell interruptokat neked kell megoldani.

Interruptról és reflectről jut eszembe a tegnap esti csúcs sztori: Devourer of Souls, hc FoS főbosson első mirror soulon elhalt a fadruid, összesen 23K healt tolt ki addig. Onnantól kb 90%-ról heal nélkül ment le a boss, shield bash + reflect megnyerte rendesen. Persze elment minden CDm, lifeblood, gotn, enraged regen, SW, LS. Aztán 150 HP körül fejeztem be, fogtam az engineer bicskát és reseltem vele a healert. Ez olyan epic sztori volt, amire évek múlva is emlékszik majd az ember, mert nem mindennap történik ilyen.

Emlékezetes marad az is, hogy hétfő óta frozen az accom, de ma éjjel 1-kor még simán be tudtam logoni :) Most egy darabig megint nem töltöm fel, IRL dolgom van, melóznom kéne egy kicsit, ha már szabadúszó lettem.

1 megjegyzés:

Unknown írta...

szia! Köszönöm az irásokat amikert feltezsel sokat tanultam belóle. Sajnos hogyan tankoljuk irások 2008-as és hibáa lapoztam végig az irásaidat igazán átfogót ebben a témaban nem találtam. Miután nagyra tartom a véleményedte arra szeretnélek kértni, ha időd engedi rakj fell egy ertekezést ebben a témában, mert rengeteg guglizás után sem igazán találtam átfogó cikket ebben a témában. Arrol nem is beszélve hogy rengeteg férrevezető badarság kering a nete. (magyar oldalakat olvasok mert egy kukkot nem tudok angolul) Én warriorral tankolok és ismétlem magam rengeteget tanultam az eddig megjelent irásaidbol ezuton is köszönöm.