2010-09-15

Jövőbe látás

Ha minden igaz, másfél-két hónap múlva itt van a kiegészítő. Mondanám, hogy nehéz elhinni, de igazából nehezebb elhinni azt, hogy nincs már rég itt :) Tervezek visszatérni a játék raidelős részébe, de még azt sem tudom, mivel és hol. Csak azt tudom, mit nem akarok, de az túl sok kérdést hagy nyitva.


Mikor és mivel?
A gyerek miatt továbbra sem fogok tudni 21 óra előtt megbízhatóan raidelni, ez pedig igen fontos szempont. Két dolog miatt is:
1) nyilván olyan guildet kell találnom, ahol 21 órai kezdetű raidek vannak
2) olyan karaktert és specet kell választanom, ami kevésbé fontos pozíciót tölt be, hogy a guild kevésbé szopjon, ha mégsem érek rá időben

A preferenciám továbbra is határozottan prot warrior és disc/shadow priest irányba mutat. Egy tank (maintank) pozíció viszont a kisgyerek melletti bizonytalan időbeosztás miatt nem igazán elérhető cél. Mivel 10es guildben szeretnék játszani, tulajdonképp minden időbeosztásbeli bizonytalanság kellemetlen, hiszen egy ilyen guildben nyilván kevesebb játékos van, tehát kevesebb a helyettesítésre alkalmas ember is. Nem vagyok benne biztos továbbá, hogy a tank skillje ismét olyan központi szerepet tölt majd be, mint BCben. A healer skill viszont úgy nézem, kétségtelenül fel fog értékelődni. Ezek a dolgok a disc priest felé húzzák a mérleget.

A 4.0.3-as Cat prepatchban szeretnék indítani egy BE warrior csajt, hogy felfedezzem az új területeket és questeket. Nem utolsó sorban pedig tetszik ez a class/race kombó. Annak idején, amikor draenei warriorra rerolloltam, valójában BEt akartam, csak akkor még nem lehetett. Mivel a draenei is nagyon tetszett, így azt választottam. Akár hosszabb távon is játszanék vele. Nulláról ismét újrakezdeni viszont elég fájdalmas dolog, főleg amikor az embernek van 5 db 80-asa, összehangolt crafting skillekkel és 60K+ golddal, némi tárgyi tőkével.

Valószínűleg tehát a priest megtartása lenne a legjobb megoldás.


Szerver és guild?
Sajnos Arathor egy nagyon béna környezet pve progress szempontjából, és a battleground többi realmje se valami erős. A magyar játékosok zöme inkompetens és buta. (Nem mintha a nemzetközi felhozatal sokkal jobb lenne) Még a jobbfajta magyar guildek is nagyrészt közepes emberekkel vannak feltöltve, nagyon kevés kivételes játékost ismertem meg az alatt a 3 év alatt, mióta itt tolom.

Akármennyit is őrlődök, nem tudom eldönteni, hol és mit szeretnék játszani. Az egyetlen amit biztosan tudok, hogy soha többé 25ös raidelés. Tényleg sokkal jobb tapasztalataim vannak a 10esekkel. Volt itt az IO-ban egy hardozós keménymag (volt is belőle dráma), sajnos 80%-uk nem játszik, vagy más guildben van, mióta ez a mag tavaly nyár végén széthullott. Sokukkal beszéltem, lenne hajlandóságuk folytatni egy saját guildben, de én nem érzek magamban különösebben erős indíttatást (és elég időm sincs) egy saját guild megszervezésére és irányítására. Nem szívesen vállalnék olyan pozíciót, amit nem tudok lelkiismeretesen ellátni. Abban se vagyok biztos, hogy ők továbbra is szívesen csatlakoznának hozzám, hiszen amelyikük még játszik, talált magának való helyet. Amelyikük meg nem játszik már fél-egy éve, szerintem jobban jár, ha inkább nem süpped vissza egy ilyen időigényes hobbiba.

Igaz, egy 10es guildet jelentősen könnyebb irányítani, hiszen simán elműködhet DKP nélkül és csak ingame calendart használva is. A legnagyobb 10fős guild problémának azt érzem, hogy minden ember jelentősége hatványozott. Mennyi embert vegyek fel? 12? 15? 20? Ha valaki nem tud megjelenni egy raiden, amire elfogadtuk a jelentkezését, egyáltalán lesz-e valaki online helyette? A class balance is valószínűleg nehezebben fenntartható. Ha valaki kilép, vagy nem játszik, akár teljesen leállhat a raidelés amíg nem sikerül azt a karaktert pótolni. Ha felveszek annyi embert, hogy mindig legyen 1-2 beugró a raidek ideje alatt, akkor meg túl gyakran túl sokan fognak faszt verni egy fővárosban álldogálva (vagy LFD-n fail emberekkel heroicozni), hiszen annyi ember se fog kimaradni a raidből, hogy egy guildes 5főst mehessenek. A legjobb megoldás valószínűleg az, hogy 2 db 10es csoportra elegendő játékost kell toborozni és 1 vagy 2 raid fut - párhuzamosan, átfedéssel, vagy akár teljesen külön - ahogy az emberek ideje engedi. Így könnyebb lenne a beugrókat és a class/role balanszot megoldani, viszont ehhez már komolyabb szervezésre volna szükség.

Valószínűleg majd ad-hoc fog eldőlni ez az egész, de Cat release napja előtt már jó lenne tudni a választ. Esetleg, ha az olvasók közt akad olyan ember, akit érdekelne egy 21+ órai 10es hardmode raider guild, akár teljes rerollal fűszerezve is, az értesítsen, hátha együtt kitalálunk valamit. Engem minden megoldás érdekel. Kicsit tartok attól is, hogy ez a 3 megkötés (10 fős, későesti, hardozós) túlzottan leszűkíti a felvehető emberek körét még akkor is, ha nemzetközi guildben gondolkodunk. Őszintén szólva a legjobb móka egy teljes reroll lenne valamelyik top EU szerveren, végig közös szintezéssel, de hát ez amolyan álmodik a nyomor kategória :)


Interface témája
Teljesen új UIt is akarok csinálni magamnak. Ami most van, erősen szétszórt, jobban egy pontba kéne hozni fontos infókat, mint pl cooldownok, bossmod warningok, target frame és saját erőforrások. Be kéne üzemelni egy buff/debuff filtert is, ami kiemelten mutatná a fontos procokat szintén a többi infóhoz közel. Ezeken kívül pedig kb mindent el lehetne tüntetni, mert felesleges.
Keybindelést is újra kell gondolni, különösen a disc papnál, ahol simán lesz 4-5 új bind, prot warriornál hirtelen csak 1 újat látok (lol rend).
Az LK content silánysága rajtam is nyomot hagyott, sokkal rosszabb vagyok, mint BC végén. Erős gyakorlásra lesz szükség, hogy a sok felszedett hanyagságból kinőjek. Az egyetlen hasznosnak mondható skill, amit LK alatt tanultam meg, az a hosszabb cooldownok időzítése. Ez elég gyenge eredmény egy kiegészítő alatt.

Ha valakit megsértettem volna az Arathorra vonatkozó résznél, akkor elnézést. Nem állt szándékomban, mindenkit szeretek, csak máshogy képzelem el a jövőmet a játékban.

6 megjegyzés:

Aloha írta...

Hú, de ismerős témákat pedzegetsz. Van egy meghívásom egy ilyen nemzetközi guildbe, amit szinte biztos, hogy nem fogadok el, ha gondolod, adok kontaktot és beszélgessetek. Ha ismerős a TF-ről Amanda, akkor még ismered is az egyik főszervezőt.

Péter Zoltán írta...

A neve ismerős max :) Adj kontaktot plz.

Xaida írta...

Hát bizony valóban ismerős, és aktuális témát találtál.
Hasonló gondok miatt fő a mi fejünk is, igaz horda oldalon, de legalább az Arathor-on. Rettentő mód tetszene egy későn kezdő, értelmes emberekből álló kislétszámú csapat, az sem baj ha 30+ :)

Ha körvonalazódna bármi értelmes megoldás
hárman-négyen szívesen vevők lennénk rá ;)

Péter Zoltán írta...

Mondjuk Arathoron nem maradnék. Érdekes, hogy minden fórumon (facebook, index fórum, privát mail stb) kaptam hasonló visszajelzést pár embertől.
Azt nem mondom, hogy már meg is volna a guild, mert 25-30 ember kell egy 10es guildhez szerintem, ha szűkebbre szabjuk akkor setup problémák lesznek. Tehát legalább 2 párhuzamos csapatnak kell lennie a guildben.

Mark írta...

Valami ilyesmi érdekelne, főleg ha értelmes emberek is lennének. Az este kilenc pedig pont megfelelő lenne, a 10 fős is jó dolog.

Jó lenne ismét protként látni téged :)

Mondjuk nem rerollolnék, de transfer még belefér.

Péter Zoltán írta...

http://emese.net/cataguild/