2010-09-01

Mouseover vs click&hotkey

Komoly divat a mouseover healelés egy pár éve. Ez azt jelenti, hogy a healt az egérmutató alatt álló baráti egységre küldi, nem kell kattintani a célzáshoz. Ezzel elvileg időt spórol meg az ember. Legegyszerűbb módja, ha a heal spelleket makrózza az ember, pl így:

/cast [target=mouseover] Power Word: Shield

Én tegnapig nem próbáltam, de mivel úgy volt, hogy 25ös HC BQL-re megyek, ahol erős a pws spam, gondoltam kipróbálom a dolgot. Csináltam egy mouseover PWS makrót, bekötöttem egérgörgőre (fel és le is :D) és jónapot. A célom határozottan a teljesítmény (HPS) javítása volt.

A WoL szerint ugyanannyi HPS jött ki a csőből és az időegységenként kasztolt spellek mennyisége is kb azonos volt, mint amikor a keybindet spameltem, ebből a szempontból a dolog nálam nem hozott javulást. Összehasonlításra BQL logokat használtam, ami kb semmi másból nem áll, csak pom és PWS. A PWS meg eléggé független a többi healer teljesítményétől, mert garantáltan előbb healel mindenki másnál :) Egész konkrétan a hotkeyes parsekben kb 5%-kal jobb teljesítmény nyújtottam, de fogjuk rá, hogy a mouseover metódus új volt még és azért. Az is lehet, hogy a használt flask/trinket vagy a support eltért egy kicsit (a mouseoveres esetén rosszabb volt), akkor viszont gyakorlatilag egyenlő eredmény jött ki. Egyébként nem éreztem úgy, hogy hátráltatott volna, vagy hogy rohadtul szokni kéne. Mozgattam az egeret a grid felett és görgőztem, ezen nincs sok szoknivaló.

Praktikussági szempontból nézve annyit éreztem, hogyha egyenes vonalban futok, akkor kicsit kényelmesebben tudok közben PWSt dobálni ezzel a módszerrel. Ez viszont egyáltalán nem a mouseover erénye, hanem inkább a PWS hotkeyem hülye elhelyezése miatt adódott. ESDF-fel mozgok és a PWS a 0 gombon van. Valszeg át kéne rakni W-re, ahol a renew van, amit discként szinte sose használok - viszont az egy igen jól elérhető gomb. De ez egy másik történet.

Kanyarodás közben ugyanúgy nem lehet healelni mouseoverrel se, mint keybindekkel se. (pontosabban targetet váltani nem lehet, healt az előzőleg kiválasztott targetre lehet tolni persze) Ha valakit Donaldnak hívnak, folyik a nyála és billentyűzetről fordul, akkor tud targetelni kanyarodás közben is, de azt hiszem a legtöbbünk nem Donald.

A tegnapi után úgy érzem, megalapozatlan mítosz, hogy a mouseover healelés nagy előnye, hogy nem kell "várni" a célpont kiválasztása és a spell aktiválása közt. A click&hotkey módszerrel ugye nyilván van egy törtmásodpercnyi időrés aközött, hogy valakire rákattintok és hogy megnyomom a használandó spellt. Nos itt is van időrés, csak nehezebb lenne mérni. Mivel mouseovert használ célzásra, arra gyógyít aki épp az egér alatt van. Emiatt ha kicsit korábban nyomom meg a gombot, mint kéne, ugyanúgy rossz célpontra megy a heal, mintha click módszerrel healelve téveszteném el az időzítést. Így persze nincs időrés a targetelés és a spell használata közt, de ha túl gyors akar lenni az ember, nagyobb eséllyel téveszti el a célpontot, ezért azt a tizedmásodpercet amit megnyer, ezen kb el is veszti, ha biztosra akar menni. Ennek az eldöntése viszont nem tudom, hogyan lenne lehetséges a játékos videóra vétele és képkockánkénti kielemzése nélkül :)

Idővonallal illusztrálva:
click&hotkey esetén:
0.0: heal indítása egy célpontra
0.2: látjuk, hogy elindult a heal, kigondoljuk, ki lesz a következő célpont és milyen spell
1.0: következő célpontra odaért az egér, katt
1.4: hoppá, kurvagyorsan kéne a tankra egy penance
2.0: megtaláltuk a tankot a griden és odaért az egér, kattintunk is rá
2.2: meggyőződtünk róla, hogy a target kiválasztva, kasztolás indul, megy a penance
A mouseover healelés pártján állók a 2.0 és 2.2 közt eltelő idővel indokolják azt, hogy a mouseover metódus jobb.

Mouseover heal esetén ugyanez:
0.0: heal indítása egy célpontra
0.2: látjuk, hogy elindult a heal, kigondoljuk, ki lesz a következő célpont és milyen spell
1.0: következő célpontra odaért az egér, katt
1.4: hoppá, kurvagyorsan kéne a tankra egy penance
2.0: megtaláltuk a tankot a griden és odaért az egér, kattintunk is rá egyből a penésszel
2.0: kasztolás indul, megy a penance
Kétségtelen, hogy ebben az esetben legalább elméletben előnye van a mouseover healingnek.


Nézzük mi történik "terv szerinti" heal esetén, azaz amikor nem kapkodva kell targetelni, hanem van idő kigondolni, hogyan tovább:

A click&hotkey módszerrel gyógyító emberek általában (én is) úgynevezett heal queueing módszert használnak, azaz mindig a következő heal célpontja van kiválasztva, ezért a cselekvési idővonal így néz ki egy 1.5-ös kasztidejű spell esetén:
0.0: heal indítása egy célpontra
0.2: látjuk, hogy elindult a heal, kigondoljuk, ki lesz a következő célpont és milyen spell
1.0: következő célpontra odaért az egér, katt
1.5: heal indítása az új célpontra
1.0 és 1.5 közt az egér szabadon használható bármire.

Ugyanez az eset mouseover heallel:
0.0: heal indítása egy célpontra
0.2: látjuk, hogy elindult a heal, kigondoljuk, ki lesz a következő célpont és milyen spell
1.0: következő célpontra odaért az egér, de még nem katt
1.5: katt! heal indítása az új célpontra
1.0 és 1.5 közt az egér itt is szabadon használható bármire - HA 1.5-re visszaérsz ugyanoda :) Igaz, picit több idő van kiválasztani a következő célpontot, egész pontosan annyi idővel több, amennyi a click&hotkey módszerrel a targetre kattintás a spell aktiválása közt van. Erre az időrésre viszont a terv szerinti heal esetén nem igazán szokott szükség lenni, mert ahogy a példában is van, a következő célpont előre megválasztható. Nyilvánvaló, hogy tervszerű heal esetén semmilyen előnye nincs a mouseover healingnek, viszont mivel a célpont nem rögzített, ha 1.0 és 1.5 között vagy akörül váratlanul mozogni kell, akkor a mouseover elveszti a targetet és késik a heal, vagy gyorsan kattint egyet a targetre, hogy megőrizze, de akkor késhet a mozgás, hiszen az egér használatban van, fordulni nem tud. Persze, ha nem kell fordulni akkor megfelelően kezelve mindez nem okoz gondot.

A targetelés módjánál és sebességénél sokkal nagyobb gondnak érzem azt, hogy instant spelleket 1 sec GCD mellett spamelve (ilyen a PWS spam ugye) nagyon nehéz megfelelő minőségű visszajelzést kapni arról, hogy a spell elment-e a célpontra. Gyakran előfordul, hogy előbb vált át a következő célpontra az ember, mint kéne, vagy tovább marad rajta az egyiken. Mindezen nem segít sajnos, hogy 25ös raidekben már megint/még mindig nem túl jó az FPSem, ezért van egy kis vizuális lagom + a latency is bejátszik az észlelésbe: ha valakire rádobok egy PWSt, a buff/debuff csak pár tized másodperc múlva jelenik meg a griden, hiszen a szerverhez el kell érnie a jelnek és vissza. Gyakorlatilag a heal minősége ezen úszik el és nem azon, hogy milyen módszerrel targetelek.

A fent kiagyalt dolgok táblázatban:


click&hotkey heal queuemouseover
heal váratlan célpontváltás eseténtalán lassabb talán gyorsabb
terv szerinti healütésállóbbsérülékenyebb
mozgás közbeni healnincs eltérés
fordulás közben targetváltásegyiknél sincs
kényelmességízlés/megszokás kérdése
összességébenlatency lenyel keresztbe

Összefoglalva tehát: mivel mindkét módszernek van előnye és hátránya, ízlés kérdése, melyiket érdemes használni. Esetleg elkülöníthetjük úgy, hogy a váratlan targetelések tömkelegét igénylő bossokon a mouseoveres jobb lehet, a többi esetben viszont nem. Ha van valaki aki mindkét módszert huzamosabban használta, annak érdekelne a véleménye.

A PWS hotkeyemet meg szerintem áthelyezem, ennyi tanulság mindenképp van. Lehet, hogy ez Cataclysmig várat majd magára, amikor is úgyis tervezek egy teljes UI felújítást.

Az talán egy későbbi kutatás tárgya lesz, hogy a clique jellegű addonokkal hogyan lehet healelni (szvsz rettenetes) :)

Nincsenek megjegyzések: