2010-11-23

Blood DK tankolás szintezéskor

Úgy 1 hete valamiért belogoltam az allis DKmra (61es volt), talán a quest mobok nameplatejét megnézni (állítólag nagyon piros :D) de nem láttam semmi szokatlant, talán mert tidy nameplates van fent és az teljesen lecseréli a plateket. Viszont ahhoz, hogy körülnézzek, ki kellett raknom valamilyen specet, bloodra pakoltam és... megtetszett.

Annyira, hogy le is töröltem és indítottam egy hordás DK-t, aki mostanra már 66os. 60. szinttől kizárólag LFDn tankolok vele (értsd: nem questelek), egy szint 1-2 óra így. Questeléssel lehet, hogy gyorsabb lenne, viszont egészen szórakoztató a DK tankolás szerintem. Nem sok guide van még a DKkhoz 4.0.1 óta, meg ami van az is az endgame tankolásra fókuszál, én most szintezés közbeni tankolással foglalkozok majd ebben a postban. Remélem nem lesz benne túl sok tévedés, elvégre nem sok időt töltöttem vele el.

Alapvetően kétféle tankolási irányzat van: disease alapú vagy disease nélküli (diseaseless). Egy EJ post szerint 80+ szinten a diseaseless kb 5%-kal alacsonyabb aggrót, de 5%-kal jobb túlélési mutatókat produkál. Mivel ennél nagyobb eltérés származik a játékos skilljéből, ízlés szerint válaszd meg a stílusodat szerintem. Én diseaseless tankolást végzek, erről fogok itt vázlatosan írni. Tankolásra mindenképp 2kezes fegyvert érdemes használni, mert a legtöbb képesség weapon damage alapú. A dw tankolás frost subspec előtt semmiképpen nem értelmes, utána pedig aggróban szar, cserébe pedig nem igazán ad jobb survivabilityt. A képességek költségét és cdjét a 4.0.3a patch alapján próbálom írni.


DK erőforrások
A DK 2 féle erőforrásból dolgozik:
1) rúnák: 2-2 darab Blood, Frost és Unholy rúnája van. A rúnák elhasználás után maguktól elkezdenek visszatöltődni. Régebben egyfajta rúnából egyszerre töltődött több is, 4.0.1 óta csak egymás után töltődnek fel az azonos színű rúnák. Értsd: régen ha mindkét blood rúnát elhasználtad, egyszerre töltődött vissza mindkettő. Jelenleg előbb visszatöltődik az egyik, csak utána jön vissza a másik. Vannak az úgynevezet death rúnák, amik a szokványos rúnák helyett jelennek meg bizonyos esetekben (spectől függ, hogy mikor), ezek "joker" rúnák, azaz bármilyen színűként használhatók.
2) runic power (RP): szinte minden képesség használata generál ~10 runic powert, illetve egyes talentek is adnak RP-t. Egyes képességek pedig a RP-ből használhatók. Ez a világoskék "energy bar" a DK-nál.
A rúnák rövidítései: B (blood), F (frost), U (unholy).
68. szinttől van egy passzív képesség, a runic empowerment. Ez DC/RS használatakor egy véletlenszerű, elhasznált rúnát feltölt. Ezáltal bármiféle előre tervezhető rotáció megszűnik, az empowerment jóvoltából meglepetésszerűen elérhetővé válhatnak egyes képességek.
Jelenleg még a 4.0.3a patch előtt járunk, a blood presenceből még hiányzik a +20% rúna regeneráció. Ennek hiányában jelenleg elég gyakran előfordul (különösen alacsonyabb szinten ahol még nincs empowerment), hogy minden rúnát és RPt elégetett az ember és semmit nem tud csinálni. A patch után ez kb meg fog szűnni.


DK tank képességek
Lássuk, milyen képességeket használunk tankoláskor és mikor kapjuk meg azt. Amit nem sorolok fel, azt legalábbis szintezés alatt diseaseless tank rotákban nem használjuk. A képesség után zárójelben írom, hogy milyen rúnát vagy mennyi RP-t használ fel:

55 Heart Strike (B): HS - 3 célpontot üt meg elég keményen. A sebzés mintázata a chain lightninghoz hasonló: egy célpont kap 100% sebzést, egy másik 75%, a harmadik pedig 50% sebzést. Ideális kisebb pakkok gyors felvételére, de singletargetre is. Szintezés alatt biztosan ez az elsődleges támadásunk, mindenképp legyen glyphelve (+30% sebzés)!

55 Death Coil (40 RP): DC - ez az első úgynevezett RP dump képességünk, azaz amivel a felgyűlt runic powert lehet felhasználni. Igen keményen sebez a +15% sebzést adó glyphhel. 30 yard hatótávolsága miatt húzásra is használható. Baráti undeadeket célozva gyógyít, ezzel gondolom a DK petet lehet healelni vagy saját magunkat a lichborne hatása alatt. Elfutó mobok kivégzésére, vagy amíg nincs taunt addig tauntként használtam (nagy sebzése miatt általában visszahozta az aggrót és távolra hat), meg persze aggróépítésre is.

55 Death Grip (ingyenes, 35sec cd): DG - ez a legendás gyereide képesség, ami a célpontot a DK mellé rántja. Elfutó mobok, távolmaradó kaszterek ellen ideális. Tauntként is működik.

56 Death Strike (FU): DS - ez a csapás 2 rúnát is elhasznál, cserébe elég vaskosat üt (legalábbis talentelve és glyphelve) és gyógyítja a DKt. A blood rites passzív mastery jóvoltából pedig minden DS használat után a következő F és U rúna death rúnává válik. Emiatt célszerű ezzel nyitni singletargeten, a death rúnákat a későbbiekben HS-re el lehet majd használni. Nagyon jó glyphje van, de szintezés alatt a HS és DC/RS glyphet jobbnak látom, egyszerűen azért mert azok a skillek kb 2x akkora részét teszik ki a skill breakdownnak, mint a DS. Így ez a glyph nem fér be 75ig.

57 Blood Presence (ingyenes): ez a tank presence, ennek megkapásakor már elvileg lehetséges tankolni. Megfelelő talentezés mellett ebben a presenceben PVEben crit immunis a tank és extra aggrót generál, extra armort és staminát is kap. Nem kell ecsetelnem, hogy ezt a presencet nem hagyjuk el tankolás közben.

57 Mind Freeze (20 RP, 10sec cd): MF - ez egy egyszerű spell interrupt, GCD mentes.

58 Blood Boil (B): BB - korlátlan számú célpontot sebez, érdemes glyphelni +50% hatósugárért. Ezt kell használni ha 3-nál több mobot kell felvenni és nincs DnD, illetve ha a DnD már le van rakva és tovább akarod építeni a 4+ mobon az aggrót. Talentelve a BB demo shoutként is működik, a mobok fizikai sebzését csökkenti 10%-kal.

59 Strangulate (B, 2 perc cd): 30 yardos ranged interrupt. Sajnos nagyon ritkán tudtam használni mert a rúnaköltsége miatt be kell tervezni előre a használatát. Emiatt nem is javaslom, hogy ráspecelj (1 percre hozható a CDje), eddig nagyon jól megvoltam a strangulate gyakori használata nélkül is.

60 Death and Decay (U, 30sec cd): DnD - célzókörrel rakható a földre ez a képesség. Mindent sebez, ami belemászik és elég magas aggrót csinál. Nagy pulloknál érdemes használni vagy ha a következő 30 másodpercben biztos nem lesz nagy pull és jól jön egy kis extra aggró. Glyphelhető hogy 50%-kal tovább tartson. Én azt a glpyhet szintezésre nem tartom fontosnak.

62 Icebound Fortitude (20 RP, 3 perc cd): IBF - ez a DK shieldwallja. 2/2 sanguine fortitude talentet ki kell rakni, hogy ingyenesen aktiválható legyen és 50%-kal csökkentse a sebzést, ne csak 20-szal.

64 Blood Tap (6% maxhp, 1 perc cd): BT - azonnal használható death rúnává konvertál egy B rúnát. Hasznos lehet, ha nincs épp rúnád egy BBre vagy DnDre de nagyon kéne, mert valamelyik kretén behúzott egy extra pakkot.

65 Dark Command (ingyenes, 8sec cd): ez a taunt DK megfelelője, igen, bizony egészen eddig nincs taunt :)

65 Horn of Winter (ingyenes, 20sec cd): HoW - 10 RPt generál és ad egy str/agi buffot a raidnek/partynak.

66 Dark Pact (40 RP, 2 perc cd): DP - 25%-ot gyógyít a DKn, feláldozva a petet. A petet a raise dead lvl56-ös spell hozza elő, de normális esetben nem szoktam elővenni mert rendkívül gyorsan meghal, ha véletlen mégse ölné meg valami akkor magától elmúlik 1 perc után. Mindenesetre ha előreláthatólag kelleni fog DP-ből selfheal akkor a petet időben elő kell venni, vagy akár csata közben is.

67 Rune Strike (30 RP): RS - ez a támadás a revenge DK verziója volt eredetileg. Mostanra átdolgozták és bármikor használható blood presence alatt. Egy olcsóbb és nagyobbat sebző RP dumpot kapunk a DC helyett. (Őszintén szólva nem tudom, hogy mindig nagyobbat üt-e RP pontonként mint a DC, ez a fegyvertől és APtól is függ. Mindenesetre ha RSsel dumpolsz akkor érdemes glyphelni rá a DC helyett)

68 Anti-magic Shell (ingyenes, 45sec cd): AMS - 75% sebzéscsökkentés 5 másodpercre minden mágikus támadásra. Maximum a DK maxhpjának 50%-át nyeli el. Dotok, debuffok leszedésére vagy azok felkerülésének megakadályozására is jó.

75 Empower Rune Weapon (ingyenes, 5 perc cd): ERW - minden rúnádat feltölti és ad 25 RPt. Nem igazán szorul magyarázatra. Ha a blood tap se segít, akkor majd az ERW megoldja. Vagy semmi.

Innentől nem nagyon olyan trainelhető skillek, amik ebben a guideba beleillenének.


Talentek
Bone Shield (U, 1 perc cd): BS - feltesz egy csontokból álló lebegő pajzsot a DK köré, ami 3 ütésig rajta is marad, ezalatt 20%-kal csökkenti a bekapott sebzést és picit növeli a DK sebzését. Glyphelve még gyorsabban is futsz BS alatt. Sajnos nagyon kevés ideig marad fent, mondani se kell.
Rune Tap (B, 30sec cd): RT - 10% maxhpt gyógyít rajtad. Ha glypheled, a teljes partynak is ad még 5%-ot.
Vampiric Blood (ingyenes, 1 perc cd): VB - Last Stand szerűség: +15% maxhpt ad és 25%-kal növeli a kapott healek méretét.
Dancing Rune Weapon (60 RP, 90sec cd): DRW - klassz threat cd, a megidézett rune weapon ugyanaz csinálja, mint a DK, csak fele akkorát sebez, a támadásai az aggródba beleszámítanak. Még jobb, ha glyphelsz rá, mert az további aggro boostot ad. Ráadásul az időtartama alatt +20% parryd is lesz.
Lichborne (ingyenes, 2 perc cd): LB - 6 pontos frost talent, fear törő és lehetővé teszi önmagunk healelését DC-vel. Minor glyphhel a healelő DC csak 20 RP-be kerül. Ha erre talentelsz, glypheld a DC healt!

Az alábbi talentezést javaslom a 31 pontos képességig bezárólag 5 fős diseaseless tankolásra:
http://cata.wowhead.com/talent#jcbG0srMusd:0oZsaZ0
67. szint alatt RS helyett DC glyph és 69 előtt DRW glyph helyett is valami más ízlés szerint.


Runeforging
Milyen rúnával érdemes tankolni?
55 rune of razorice: gyakorlatilag nincs értelmes tank rúna ezen a szinten. Ez viszont kb +2% damage és aggró! Hű! :)
63 rune of swordshattering: +4% parry az szép, bone shield is tovább tart, minden vidám.
72 rune of stoneskin gargoyle: +2% stamina és +4% armor, hell yeah! Speciális esetekben a swordshattering jobb lehet, de ez a standard endgame tank rúna.


Rotáció
Singletargetre: DS és HS spam, DC vagy RS dump. Befutás közben DnD is kirakható a célpont alá. Rendkívül összetett. ugye?

2-3 targetre: HS spam, DS filler, DC/RS dump.

4+ targetre: DnD és ld. 2-3 targetes procedúrát. Ha szükség van egy kis sebzéscsökkentésre, vagy jelentős számú célpont van (legalább 5-6 db) akkor HS helyett a BB jobb lesz.

Aggró vagy defenzív CDket szükség esetén tessék tolni.

Két pakk között frissíteni szoktam a HoWot és BSt, hogy legyen több RP és persze mert hasznos.


Diseasek és egyéb skillek
Kimaradtak érdekes dolgok is felsorolásból, pl pestilence és blood strike. Utóbbi engem is meglepett, de jelenleg teljesen haszontalannak néz ki. 1 célpontra üt csak és kevesebbet, mint a HS, viszont ugyanúgy B-be kerül tehát felesleges kitenni a barra is. Egyetlen szerepe lehet, hogyha a HSt nem tudod használni pl CC törés megakadályozására.
A pestilence szép és jó... lenne, ha volna elég GCD a használatára. Úgy érdemes használni, hogy feldobsz 2 diseaset egy célpontra, majd pesttel elterjeszted ezeket az összesre. Igazából én azt láttam, hogy nincs erre elég idő a jelenlegi contentben. Kis pakkokon a HS egészen jó burst aggró, nagy pakkokon meg úgyis előbb tagelni kell az egészet DnD/BB-vel, mielőtt a pestilence felrakásához szükséges 3 GCD hosszúságú procedúrát elkezdenéd.

65-66. szinten a skill breakdown kb úgy néz ki nálam, hogy 30%+ HS, 15-20% közt a DnD, DC és autoattack. 10-15% a BB, 8-10% a DS. Nyilván attól is függ, hogy mennyi és mekkora pakk van az instában illetve ezek közül mennyit sikerül egybehúzni.

Raidekben a teljes diseaseless tankolás csak akkor értelmes, ha van valaki aki rakja a 20% attackspeed debuffot a bossra. Ennek hiányában kénytelen az ember használni az icy touchot (vagy outbreaket 81től), hogy legyen meg a debuff. Ez ráadásul a HS sebzését is megdobja.

Hasznos lehet még a chains of ice (CoI (F)) skill is, biztos mindenki látott már Saurfangnál vagy Brohnjhamnál CoIval lassított addot. Vagy akár egy pull végén az utolsó mobot CoIval meg lehet kínálni és továbbfutni úgy, hogy már nem üti közben az ember hátát.

Az army of the dead (méltán közutált spell) pedig egyfajta shieldwallként is használható.


Miért cool a DK tankolás?
A warriornál általam nagyon kedvelt mobilitás, dinamizmus ebből is hiányzik, ellenben a sok kisebb-nagyobb cd nagyon tetszik. A DnD, BB, DG, BS rendkívül magas coolness faktorral rendelkezik és mivel a rúnák/RP nem tizedmásodpercek alatt teremnek elő, ténylegesen előre kell látni a közeljövő eseményeit, ha az ember készen akar állni egyes képességek használatára. Magyarán úgy érzem, több tervezést igényel a DK tankolás, mint a warrior vagy a pala tankolás.

Nincsenek megjegyzések: