2012-06-12

Skillek a hajózásban

Szokták mondani ebben a játékban, hogy bele lehet ülni egy hajóba úgy is, hogy nem tudod rendesen vezetni - csak nem érdemes. Ez így is van. De hogy mennyire így van, az csak mostanság derült ki számomra.

Egy blogbejegyzésben láttam különféle hajóosztályok DPS kapacitását felsorolva. A cruiser megütötte a szememet: 500-650 DPS! Mondom hogy lehet ez, a caracalom 64 DPSt tol, plusz droneok (ami még talán egy 20as, nincs is rendes drone skillem). Ez ugye kb 80 DPS, igen hervadt eredmény az 500-hoz képest is. Mindjárt gondoltam, hogy nem a legjobb a DPSem, hiszen tudtam, hogy a harci skilljeim alacsonyak. De ekkora eltérésre nem számítottam. Egyből elkezdtem vizsgálni, mi lehet az oka.

Előszöris T1es rapid light missile launchereket használok. Elférne a hajón heavy missile launcher is, ami jóval többet sebez, viszont nagyon sok erőforrást eszik. A fiteléshez emiatt magasabb skillek kellenének - főleg, ha az 5 HML mellé még rendes tankot is akarok. Tovább lehetne lépni T2es modulokkal is, ezekhez minden esetben magasabb skill szükséges, mint a T1-hez.

Mindemellett fontos észben tartani, hogy EVEben a különböző forrásokból érkező bónuszok ÖSSZESZORZÓDNAK. Nagyon sok forrás van, csak a rakétázáshoz 5 DPS növelő skill létezik (és itt csak azokat számoltam, amik rate of firet vagy sebzést növelnek), dps forrás maga a launcher modul, a beletöltött rakéta, a low slotokra tett ballistic control modulok is. Ezek mind 2-5-10% bónuszokat adnak, de mivel vagy 10 forrásból szorzódik össze ez a sok viszonylag kicsi szám, a végeredmény meglepő.

Csináltam egy kis excel alapú missile DPS számítót. Minimális eltérést hoz a játék fitting paneljéhez képest, feltételezem tehát, hogy kb jó. Maradva a missile lövögető Caracal példájánál:

A mostani skilljeimmel (3 as light missiles, 2 dps skill 2-es szinten, T1es modulok) 63 DPSt mutat a táblázat. Ha felhúznám a light missilest 5-re és a DPS skilleket 4re, de maradna a felszerelés: 92 DPS. De ha már ekkora skilljeim volnának, könnyen használhatnék T2es launchereket és rakétákat, 166 DPSt elérve. Kb 2 hét traininggel tehát majdnem triplájára nőne a DPSem.

Heavy missile launcherrel, T2 lőszerrel és modulokkal, full 5ös rakéta skillekkel 292 DPS. Rigeket, implantokat, droneokat is hozzáadva bizony 400 DPS körül vagyunk, ami még overheattel tovább növelhető. Ez ugyanaz a hajó, ami most 80 DPSt nyom drónokkal!

A tanulság tehát az, hogy a szorzódó bónuszok miatt hatványozottan igaz ebben a játékban a "sok kicsi sokra megy" közmondás. Igenis érdemes beletenni azt az időt minden fontos tevékenységbe, hogy legalább a fő skill (jelen esetben a light/heavy missiles) legyen 5ös, az őt támogató skillek meg 3-4. Pár nap helyett pár hét időbefektetéssel tehát nagyon jelentős, drasztikus változás érhető el. Ezt nem szabad elfelejteni, mert a játék legtöbb területére igaz.

Részemről eme felismerés hatására elindult az a folyamat, hogy a corpom nullsec skill követelményeinél megadott irányba (matar hajók és projectile fegyverek) kezdek fejleszteni és nem állok meg 2-3 körül, mert az a jelek szerint combat skillek esetén teljesen komolytalan. A végeredmény (a követelménylista részleges teljesítésén kívül) az lesz, hogy cruiserrel is tudok majd 200-300 DPSt tolni, ami sokat dob majd a solozási képességeimen. Jelenleg a 65 DPSes caracallal nem sok lowsec anomáliát tudok solozni (amit igen, azt is csak lassan), pedig abban jó pénz van. BC-t meg nem akarok levinni ilyen helyre. Egyrészt mert drága ahhoz, hogy szétlövessem, másrészt mert ilyen nudli skillekkel az se nagyon lépi át a 100 DPSt.

Nincsenek megjegyzések: