2012-07-30

Ez már csak ilyen

Valami hasonló lehetne a magyar címe Jester bejegyzésének, amiben arról kesereg, hogy az EVEben sok felesleges kényelmetlenséggel kell a játékosnak szembenéznie. Sok olyan játékelem van, ami rosszul áttekinthető, nehezen érthető, kényelmetlen. 4 hónap játék után én úgy látom, ez az egyik legfőbb visszatartó az új érdeklődők számára.

Megírom én is az én listámat, részben a linkelt blogból merítve, részben saját élmények alapján. Nem fontossági sorrend, csak ahogy eszembejut.
 • Constellation: ennek eddig semmi jelentőségét, értelmét nem láttam. A háttérben a statikus WH átjárók elvileg konstellációk között jönnek létre, de ez a dolog maradhatna a háttérben (végülis most is háttérben van, mert ez egy nem hivatalos info), kb semmi veszteség senkit nem érne. A konstelláció gyakorlatilag egy haszontalan info. Ellenben új játékosként feleslegesen nehezítette az eligazodást, hol a rendszerrel, hol a régióval kevertem.
 • ZOOM, bazmeg, zoom! Az egérgörgős nagyítás minden programban ugyanúgy működik, kivéve az EVEt. Pont fordítva zoomol, mint gondolnád. És mégcsak opció sincs arra, hogy ezt megváltoztasd! Olyan szinten zavaró, hogy majdnem eldobtam miatta a trialt az első napokban. De van, aki nem csak majdnem, ugye Beri?
 • Miért lehet látni minden contractot bárhonnan az egész univerzumban, de elfogadni csak ott, amelyik régióban készült?
 • Miért nem lehet látni más régiók piacát?
 • Miért kapcsolódik ki az összes aktív modul minden ugráskor?
 • Miért kapcsolódik le az overheat státusz minden modulról minden session váltáskor?
 • Miért nincsenek rendes magyarázatok a fitting panelen a hajó statjairól? Miért nincs kiírva itt pár vitális infó, mint align time, lock time?
 • Miért kell minden összetettebb dologhoz külső utilityt használni? pl: fit tervezés-optimizálás, régióközi kereskedelem?
 • Ha ez egy PVP játék, akkor miért nincs egy BG szerű instant pvp lehetőség benne? Elismerem, a factional warfare már közelít ehhez, de még mindig túl nagy timesink.
 • Miért nincsenek rendes buff/debuff kijelzők a játékban? Undock timer sehol nem látható, asszem a boosterek pedig csak a karakterlapon.
 • Miért kell az utazásnak ennyi időt elvinnie?
 • Miért tart azonos ideig a 20 AU/s warp sebességű interceptornak és a 3 AU/s cruisernek (hogy a sokkal lassabb freightert már ne is említsem) a max warp sebességét elérni? A warp sebesség emiatt a kb 40 AU alatti távolságok esetén teljesen irreleváns!
 • Miért van hotkey lehetőség a karakter avatár szerkesztőjéhez, de miért nincs az olyan funkciókhoz amit akár napi szinten százával használ az ember (pl scan, analyze)?
 • Miért csak az overview-re kattintva használhatók az objektumokkal interakciót végző hotkeyek? (pl jump, align, orbit, keep distance) Miért nem a selected item-re (vagy ha az nincs, az overview aktív objektumára) vonatkozólag működnek ezek, ha az overview nincs fókuszban?
 • Miért olyan hülye a hajó, hogy egy szar űrkavicsot nem tud kikerülni és kézzel kell körülötte elvezetni (miközben meg simán át lehet lőni rajta, mintha ott se lenne)?
 • Miért nincsen tömeges repair, sell művelet?
 • Miért nincs olyan funkció, hogy fordítsa a kamerát a kiválasztott objektumra? (nem, az align nem az)
 • PVE missionök. Unalmas és gyakran bosszantó szar. Kedvencem amikor egy 4 szobás missionbe kell visszamenni, 4 acc.gaten át, közöttük propulzióval, lassú hajóval.
 • Miért nincs semmi szállítóhajó a kis rakterű papír industrialok és a baszottnagy, de nem annyira papír freighterek között? Ja igen, van, az Orca, ami igazából nem is szállító, hanem bányászati parancsnoki hajó. Magyarán, ha egy nem papír és nem kis rakterű hajót akarok, akkor hónapokig bányászatot, bányászatigazgatást kell tanulnom. Logikus! Eleve ráférne egy revamp ezekre a hajókra, az szerintem nem normális, hogy egy szaros 0 tankú fregattban csináltam meg az első 3 milliárdomat szállító-kereskedőként. Úgy értem, hogy egy szállító kereskedőnek szállítóhajóval kéne dolgoznia, nem? Annak a hajónak kéne ideálisnak lennie a tevékenységhez és nem egy tankolatlan, align fitelt scanner hajónak.
 • A mining miért nem lehet valamilyen szinten értelmes, figyelmet igénylő és lekötő tevékenység? Jelenleg csak az ércek canba/orcába húzogatásából áll, ami rendkívül kreatív és szórakoztató.
 • PI clickfest, pedig ezt már egyszer ésszerűsítették.
 • Miért kell 8-as standing a jump cloneok telepítéséhez? Ez brutálisan magas annak, aki nem akar standinget grindelni hetekig (mert sok másra az nem jó).
 • A játék nagyon szép, csak ez nem látszik. Már egy 1v1 csatában is annyira kizoomolva játszol, hogy a hajókból csak a színes négyzet látszik.
 • A játékot állomáson kívül tulajdonképp minden 3D interface nélkül szinte ugyanígy lehetne játszani. Elvégre majdnem mindent az overview segítségével csinálsz. Ha high secen kívül vagy, akkor ehhez még jön a bookmark kezelő és a scannerek. Simán nincs szükség a grafikára, úgyse látsz belőle semmit.
 • Ha kilogolok, miért nem a karakterválasztó képernyő fogad a login képernyő helyett? (mindez vagy 20 másodpercig tart, aztán még belogolás további 20...)
 • Miért kell leállítani a skill traininget implant cseréléshez?
És mindezek ellenére nyomjuk!

-- * --

Más. Elkezdtem kicsit PVP irányba húzni. Szomorúan tapasztaltam, hogy annak ellenére, hogy ez egy PVP játék, kifejezetten nehéz pvp élményekre szert tenni. Komolyan. A probléma oka az, hogy a hajók csak kis időre, jól meghatározott pontokon vannak egy légtérben normális esetben (stationok, gatek főként). Minden más ponton már erőfeszítéseket kell tenni, hogy találj valakit. Akármilyen módon pvpzel, a dolog elég sok utazást, várakozást, vadászatot fog igényelni. Ebben a játékban a pvp gyakorlatilag ott kezdődik, hogy megpróbálod elkerülni, hogy megtámadjanak, illetve másik szemszögből nézve: megpróbálod megtalálni azokat, akik el akarnak kerülni. Amikor tényleges összecsapás történik, gyakran már eldőlt az egész, a hajókkal túl sok mindent variálni nem lehet, benyomod a gombokat és vársz, hogy ki pukkan ki előbb. Ez persze kissé túlzás, de a wow rotációs/prios rendszeréhez képest igazán kevés erőfeszítésre van szükség. A hajók fajtája, fitjei és a karakterek skilljei kő-papír olló jelleggel determinálják a végkimenetelt.

A teljesség igénye nélkül áttekintem, hogyan lehet egymás arcát bezúzni és melyik miért problémás.

Lopás: ha belenyúlsz valakinek a jetcanjébe vagy az által lelőtt hajó roncsába és kiveszel onnan valamit, kapsz 15 percre egy aggresszió flaget, aminek hatására ő (meg a corpjában mindenki) szabadon lőhet rád.
Pro: irányítod a helyzetet, hogy kivel húzol ujjat.
Kontra: mégsem egészen irányítod a helyzetet, hiszen ha valakinek nincs ledobott canje, lootolatlan wreckje akkor nem tudsz tőle lopni.

Lopatás: csali taktika: te magad dobálsz ki canbe valamit, hátha valaki belenyúl és lelőheted.
Pro: te lősz először, ő addig nem lőhet rád.
Kontra: nem irányítod kivel balhézol, nem tudod rákényszeríteni az embereket a lopásra, szóval sok idő kell hozzá. Ezt próbáltam Jouvulenben, a caldari kezdőhelyen és alig volt pár canflipper, talán 2 vagy 3 több este alatt. Ezekből egyet kaptam el, a többi bedokkolt 15 percre, amíg hajót cseréltem. Persze imitálhatnék bányászatot harci hajóban is, csak az problémás :)

Can baiting: ez a lopatás egy speciális verziója, amikor eléred, hogy az áldozat jóhiszeműen nyúljon bele a te tulajdonodba (azt gondolja, hogy ez az övé, vagy a gazdája már nincs itt) és ezzel flagelje magát pvp-re.
Pro: te választasz áldozatot, nem igényel elkötelezettséget, bárhol csinálható
Kontra: leginkább csak akkor működik, ha az áldozat tudatlan, vagy hülye (ld első hajóvesztésemet :D) A kezdő rendszerekben elvileg erre harapnak a GMek, de nincs róla pontos információ. Időigényes.

Faction Warfare: csatlakozol valamelyik miliciához, ahol low secbe fognak küldeni missionökre, valamint bárhol bármikor az ellenséges milicia tagjait lőheted.
Pro: ellenséges milicia bárhol lőhető, LP rewardokon keresztül pénzt is keresel, viszonylag casual módon is csinálható. A missionök complexekben vannak, amikhez hajószűrős acc gate vezet -> kis hajókkal is életképesen játszható.
Kontra: a kapuzott mission területeken kívül semmi se véd meg attól, hogy sokkal erősebb hajó és/vagy csapat letámadjon, corpot kell hozzá váltani és az egyéb tevékenységek rizikósak a folyamatos háború miatt. A corp váltás meg ugye 24 órás timerrel megy, szóval nem annyira tudsz ugrálni kedved szerint.

Nullsec: belépsz egy nullsecben működő corpba és részt veszel a műveleteiken.
Pro: meglehetősen korlátok nélküli csapatos pvp, sec status loss nincs
Kontra: nem feltétlen könnyű ilyen corpba bekerülni, pénzkereset főként csak unalmas NPC vadászattal vagy bányászattal oldható meg. Folyamatos figyelmet igényel a nullban élés. A kereskedelem logisztikája problémás.

Lowsec: sokféle módon lehet lowban bunyózni. Kapunál/stationnél várod, hogy valaki megtámadjon, vagy scannerrel, vagy próba-szerencse alapon objektumokhoz warpolva keresed a bajt. Haverokkal összeállva bandáztok és megpróbáltok szétlőni bárkit és bármit.
Pro: nem igényel akkora elkötelezettséget, mint a nullban élés.
Kontra: ha támadó fél vagy, a security státuszod gyorsan süllyed és emiatt a highsec közlekedés hamarosan igen problémássá válik. Soloban konkrétan nagyon nehéz ellenfelet találni, kivéve ha nagyon nagy veszélyeknek teszed ki magad: gate/station mellett támadsz, bevállalsz több ellenfelet egyszerre, ilyenek.

Duel: kiraksz egy jetcant Jitánál 1v1 felirattal :)
Pro: igazán nem kell erőt befektetned :)
Kontra: épp ráírhatod, hogy "frigate 1v1" de attól még akárki beszállhat. Sajnos a pvp kalandszerű élménye és a vadászat procedúrája így teljesen hiányozni fog.

RvB: Red vs Blue. Ez két szövetség, akik permanensen háborúban állnak egymással.
Pro: tudtommal szabadon beleugorhatsz bármikor, megvannak a saját rendszereik, ahol folyton ellenfelet találsz. Gyakori szervezett pvp programok.
Kontra: mivel ezek player corpok, nyilván corpot kell váltanod, ha ezt akarod csinálni. Hasonlóan a nullhoz, sose leszel biztonságban sehol se :)

Suicide gank: végülis high secben is bármikor bárkit megtámadhatsz, de akkor pár másodperc múlva nem lesz hajód.
Pro: nem kell messzire menni érte :)
Kontra: fix hajóvesztés, security status vesztés, utálni fognak az áldozatok és telerinyálják a chatedet. Speciális, drága felszerelés és jó játékismeret kell hozzá, mivel 1-2 lövésed lesz a hajód elvesztéséig, ennyiből kell kivégezned az áldozatot. Ráadásul ha a lootot is el akarod tenni, jó eséllyel legalább 2 accra van szükséged. Kell egy szállító, aki felszedi a zsákmányt, amíg te a 15 perc GCC alatt lapulsz egy állomáson.

Nincsenek megjegyzések: