2014-09-03

Warlords gearelődés

Ez a téma még képlékeny, kiterjedt és kevés összeszedett info van róla, de próbálom összefoglalni, amit tudok.

Itemizáció

Az item squishről biztos hallottatok, de gyorsan összefoglalva: a WoD előtti ilvl-ekhez tartozó item budget lineáris lett, magyarán minden régi gearen a statok drasztikusan csökkennek. Ennek megfelelően a karakter sebzése és healje is csökken. A világot hozzáigazították ehhez, no worries.

A legtöbb tárgyon a staminán felül kettő primary stat is van, pl plateken int és str - ebből mindig csak az aktív, ami a karaktered aktív specének megfelelő. A másik szürkével van kijelezve. A szerepkör specifikus másodlagos statok (spirit és bonus armor) csak olyan gearen vannak, aminek nincs armor-típusa (non-armor), azaz: neck, ring, trinket, back, weapon. A pajzsok is valószínűleg ide tartoznak, de nem vagyok benne biztos.
Hit, expertise, dodge és parry megszűnt, ilyen statok a gearen nincsenek többé. Természetesen a dodge és parry továbbra is létező fogalom a játékos karakterek és mobok számára is. Minden DPS kap annyi hitet/expet alapból, hogy normális esetben minden támadása betalál. Melee dps raidbosst szemből ütve még találkozhat parryvel, de azt hiszem minden más eset le van fedve.
A gear változások következtében sokkal egyszerűbb gyűjteni offspec geart, hiszen csak a non-armor darabokat kell kicserélni. Egyes esetekben akár azt sem: pl a gladiator prot warrior tök jól DPSel tank gearben, mert ugyanazok a statok jók neki (bonus armor is). Nyilván egy erős min-maxoló játékos továbbra is teljesen külön setet tarthat a külön speceihez az eltérő fontosságú secondary statok kedvéért - ha van megfelelő gearje ehhez.
Spell power továbbra is intből és a fegyveren levő spell power statból jön. A maxmana továbbra is fix.

A kivett secondary statok helyett lett pár másik.
1) multistrike: ez egy crithez hasonló extra sebzés/healt adó stat. Ez külön támadás/heal formájábal jelentkezik, de az eredetinek csak 30%-a. Rengeteg szabálya van, itt egy hozzávetőleges lista. Szerintem elég elbaszott stat, eddig több 10 óra játék alatt csak 1x vettem észre, hogy multistrikeoltam. Egyszerűen annyi szám van a képernyőn mindig, hogy nem tűnik fel, ha megjelenik néha még 1-2... Persze maga a stat jó és teszi amit kell.
2) versatility: ez növeli a healt és damaget, valamint csökkenti a damage takent egy személyben. Sajnos azt hiszem minden spec számára a legrosszabb vagy egyik legrosszabb stat. Tankoknak még úgy-ahogy jó, mert náluk valamennyire érdekes a damage done, taken és healing done is (selfheal-ek). A legtöbb szerepkörben viszont csak 1 vagy 2 érdekes ebből és egyszerűen nem adja elég hatékonyan a bónuszt ez a stat: helyette pl critből vagy hasteből ugyanannyi jobb hatást ér el.
3) bonus armor: ezt már ismerjük régebbi kiegekből, de most visszatért 

Továbbá lettek harmadlagos statok, amik ritkán jelennek meg a gearen és nem visznek el budgetet, tehát teljesen ingyen vannak:
1) leech: a sebzésed kis hányada és a healjeid nagyobb hányada után kapsz egy kis selfhealt
2) avoidance: aoe sebződést csökkenti
3) speed: gyorsabb mozgást ad
4) indestructible: ezt a geart nem kell sose javíttatni, hurrá
Voltak tervek pl cleave harmadlagos statra is, ilyen végül nem lett, de szerintem ehelyett lett a multistrike. A versatility pedig eredetileg readiness lett volna, ami CDket csökkentett volna, de ezt is elvetették.


Lássuk a WoD itemlevel-eket:

iLevelForrás
615lvl100 normál insták
630lvl100 heroic insták
645T17 Highmaul raid normal, epic
655T17 Highmaul raid heroic, epic
670T17 Highmaul raid mythic, epic
655T17 Blackrock Foundry raid normal, epic
665T17 Blackrock Foundry raid heroic, epic
680T17 Blackrock Foundry raid mythic, epic
637-666crafted. Főleg BOE, de van pár BOP cucc. Kék és epic vegyesen.
630, 645, 655Apexis crystal vendor kék és epic
620PVP: normal honor reward
675PVP: elite honor reward
660PVP: warlords season 1 reward
695PVP: warlords season 1 elite reward

Nem garantálom, hogy a lista teljes és végleges. A PVP rewardokról kb semmit nem tudok, sorry. Még az ilvl sem biztos.

A PVP gearnek van egy normál és pvp itemlevelje is. Utóbbi jóval magasabb és csak pvp körülmények között aktiválódik.

Warforged még VAN. Nem találtam róla megbízható infót, hogy hol, csak annyit, hogy "dungeonokban is lehet".

Item upgrade NINCS.

Reforge NINCS.

Metagem NINCS.

Enchantok csak non-armor slotokra vannak: ring, neck, back, weapon. A régi enchantok nem mennek fel ilvl600 felett.

A questek időnként kék, sőt akár epic itemeket is adnak jutalmul, ezért a lvl100as zónák questjeit friss karival érdemes lehet végigcsinálni pár jó cucc reményében.

Garrison: itt a követőid szerezhetnek neked időnként cuccokat. Nagyon ritkán akár raid epiceket is, ahogy ezt a listát elnézem :O De ne nagyon éld bele magad, hogy ebből fogsz full epicre gearelődni.

Bonus loot roll: ez továbbra is max heti 3 darab. Megszerzésük 4 db heti questen át lehetséges. Ezek a questek:
1) adj le 500 goldot
2) adj le 300 garrison resource-t
3) adj le 500 honor pontot
4) adj le 1000 apexis crystal-t
Van továbbá olyan Garrison épület, ami heti 1 bonus roll tokent ingyen ad, így csak a másik 2-re kell a fenti questekből valamit lépni. Wowhead link
Tokent a követők is tudnak hozni, rare mission van rá, most kaptam egy ilyet. A heti 3as beszerzési limit ezzel valószínűleg túlléphető.
Apexis crystal: nem, ez nem a BCs apexis, de hasonló :D Tulajdonképp ez az új Valor. Fő forrása egy napi quest a garrisonodban (hol máshol?), ami 800-at ad. De vannak mobok is amik dobálják. Bővebb infó arról, hogy honnan jön a wowheaden található. Dropped by, reward from, comments oldalakat javaslom bújni. Az apexis rewardok érdekesek: 630as kékkel indítanak párezer kristályért, majd 8-20K kristályonként upgradelhető a tárgy 15 ilvllel (és az első upgrade után már epic).

LFR loot többé NEM tartalmaz tier setet, butítva sem. Sőt, elvileg erős proc trinketeket sem.


A tier tokenek úgy működnek majd, mint a Timeless tokenek, azaz random testrészre való cuccot szülnek.

Professions (szakmák)

A perkek megszűntek, azaz nincs olyan stat bónusz, amit a szakértelem adna csak azért, mert fehúztad egy majdnem max szintre. Ez szerintem jó. Kevésbé jó, hogy vannak még BOP crafted tárgyak, amik az első tierben vagy CMekben speciális bónuszuk jóvoltából kiemelten hasznossá tehetik a szakmát. A legtöbb kraftolt cucc BOE, illetve csinálható korlátozott számban craftolt gear a saját garrisonodban is. Ha pl leraksz egy Blacksmith épületet, akkor tudsz BS recepteket használni.
A craftolt gearen levő secondary statok randomok, de lehet csinálni az adott szakértelemmel olyan tárgyat ami újradobja ezeket a statokat.

Gearing path

A tervek szerint az LFR nem fog szerepelni azoknak a felszerelődési útvonalában, akik heroic/mythic raidekre akarnak járni. Így a gearelődési útvonal raidereknek: normál 5fős -> heroic 5fős -> normál raid -> heroic raid -> mythic raid. Ezekből persze skipelhető bármelyik lépés, ha az emberek skillje lehetővé teszi. És persze útbaejthető az LFR is valahol a heroic 5fősök környékén, az első pár resetben ott is eshet upgrade. De alapvetően kihagyhatóra van tervezve, azért sincsenek benne tier dropok - ne érezze úgy a rendes raider, hogy oda kell járnia a setbonusért.
CM napi quest epic LFR geart ad jutalmul.

Az átlagos raider tehát ezt fogja csinálni minden bizonnyal:
- eléri a lvl100at
- végigcsinálja Nagrand questjeit, remélve pár extra erős quest reward procot
- Garrison építés, követők szintezése - ebből valszeg mire kék gear jön, már nem lesz upgrade, tehát hosszú távra tervezünk ezzel.
- craftolás garrison és szokványos professionok által / boe craftolt vásárlás
- apexis dailyk farmolása
- roll token hetik elvégzése
- ilvl 615+ elérése
- heroic 5man farmolás
- első 1-2 resetben LFR látogatása
- normal raid clear
- heroic raid clear (mythic később)

Nincsenek megjegyzések: