2016-09-13

Hello Legion, hello disc priest

Gyors értékelés az eddigiekről.

Levelup és zónák
A szintezés talán még jobb lett, mint WoDban, de számomra nagyon elbaszták az egész outdoor élményt azzal, hogy minden zóna dimbesdombos barlangos fos. Mérhetetlen mennyiségű időt töltöttem el szintezés alatt és azóta a WQzás során is azzal, hogy megtaláljam, hova kell menni. 2006 óta először raktam fel koordináta addont, hogy tudjam használni a wowhead kommentek között postolt koordinátákat. Extra frusztrációt okoz, hogy mintha a szokásosnál is gyakrabban dazelnének a mobok, de lehet hogy a daze változatlan, egyszerűen csak sűrűbben vannak az út mentén is, mint eddig és ezért nehezebb kikerülni őket.

Kezdeti gearelődés
Korai még megítélni a kieget, az első 1-2 hónapja WoDnak is kiváló volt. Aztán tavaly nyáron már alig vártam, hogy lejárjon az acc... Jelenleg azt érzem, hogy őrületes mennyiségű tennivaló van, túl sok is. Class campaign, nightfallen repu, WQ farm, dungeon farm, profession questek és akkor csak azt említettem, ami csoportos PVEhez kötelező. A feladatok bőségénél nagyobb probléma, hogy ezek egy része pár hét vagy hónap múlva lezárul és onnantól meg visszatérünk abba az állapotba, hogy a tényleges endgamen kívül (raid/mythic+ dungeon) szinte semmi tennivaló nem akad. Altozni nem érzem, hogy nagy indíttatásom lesz azok után, hogy 25+ óra solo játékra van szükség a max szint elérése után ahhoz, hogy egy pve karakter sínre álljon - meglegyen a 3 relic slot, a repu és a megfelelő ilvl.

Karaktereim
Szerettem volna végre alliancet játszani, indítottam a prepatch alatt egy draenei warriort, amit 110re fel is hoztam. Az volt a terv, hogy ez lesz a main, de a papot is felhúzom és aztán a "piac" dönti el, hogy melyikkel játszok többet. Végül úgy alakult, hogy amikor a warriorral 110 lettem, kipróbáltam a régi hordás papomon a disc healt és nagyon megtetszett. Viszont mivel hetekig tart rendesen beindítani a karaktert, 5-6 nappal release után úgy döntöttem, hogy egyelőre elengedem a warriort és a piaci igényektől függetlenül a pap lesz a main.

A shadowt Cata óta nem bírom elviselni, így számomra szóba se jött, ezért a papot discben szinteztem. Nem mondom, hogy nagy a disc dps, de tűrhető és szinte halhatatlan. Erősebb elitek kivételével semmi nem tudott megölni, 3-8 mobot húztam végig a szintezés alatt egyszerre. EnemyGriddel körbedotoltam mindent és kiderült, hogy a divine star egész jó aoe. A purge the wicked is megérheti solozáskor. Sajnos túl sok haszna azért nincsen.

World PVP
A world pvp halott. A warriorom RPPVP realmen szintezett, 90-110 végig questeléssel ment és ezalatt kb 10 pvp bunyóm volt, annak is a felét én kezdeményeztem. Lehet, hogy később beindul a pvp amikor az emberek már nem sietnek annyira szintezni meg gearelni, de akkor kevesebben is lesznek kint terepen.

Disc heal
Sok topic pörög MMOCn a disc specről. A legtöbben panaszkodnak rá, hogy gyenge meg nehézkes. Utóbbi igaz, az előbbi szerintem nem. A spec erejét nehéz pontosan megítélni - még nem tudtam ugyanolyan körülmények között holyként és discként is instázni, de véleményem azért így is kialakult. Amiben a disc egyértelműen verhetetlen, az a szétszórva álló emberek aoe healje és a burst aoe heal 1-1.5 perc CDvel. Nagy gyengéje, hogy sebezhető célpont híján gyakorlatilag nincs aoe heal és hogy a rendes működéshez előrelátónak kell lenni, a váratlan dolgokra nehezen reagál.

Holyként könnyebb mindig mindekit max körül tartani, discen teljesen normális, hogy a szükséges atonement előkészítés miatt a heal csak késve indul meg. Ez keményebb kontentben kizáró ok lehet a disc számára, de normal/hc dungeonokban eddig nem éreztem, hogy gáz lenne.

Erősen szubjektív, de a holy nekem unalmas.

Disc betanulási tanácsok
 • Ajánlom Flintoid youtube csatornáját, szerintem az ő heal stílusa iránymutatásnak tökéletesen megfelel. Én is ez alapján próbáltam dolgozni.
 • Nagyon fontos, hogy a disc betanulásakor NE specelj friendly penancera és clarity of willre. Ezek a dolgok egyes helyzetekben nagyon hasznosak lehetnek, de általában nincs rájuk szükség, viszont frankón tévútra vihetnek a betanulási fázisban.
 • A plea és a radiance NEM a heal miatt használatos (legalábbis normális esetben), hanem csak az atonement buff felrakása miatt. Nyilván 2 pakk között futva a plea az egyetlen, amit használni tudunk egy kis hp feltöltésre, de csatában a plea spam teljesen értelmetlen.
 • Atonementet tankon PWS segítségével tartom fent. Egyéni sérülés esetén plea, csoportos sérüléskor a radiance dobja fel az atonementet.
 • Erősen javaslom az EnemyGrid használatát a dotok követése miatt.
 • Mivel a mobok és a party között kell oda-vissza targetelned, így alapvetően két választási lehetőséged van: 1) az offenzív spelleket makrózod, hogy ellenséges targetre, vagy baráti target targetjére menjenek és akkor maradhatsz a partyn. 2) a heal spelleket mouseoverrel használod mindig és a mobokat targeteled. Akárhogyis, nem úszod meg a makrózást. Én soha nem bírtam megszokni a mouseover healt, úgyhogy az 1-es verzióval dolgozok.
 • Single target heal = shadow mend, aoe heal = atonement. Általánosságban az 50% alá eső emberekre szoktam shadow menddel rámozdulni, az afeletti részeket próbálom atonementtel szép lassan felhúzni. A shadow mend dotjától nem kell tartani, tank esetén főleg nem, mert a beeső sebzéssel nem adódik össze.
 • Burst aoe heal: az atonement előkészítés után másodpercek alatt lehetséges 30-40%ot healelni az egész partyn. A burst healhez a light's wrath és a shadow fiend a legjobb eszköz, penance és - ha van - solace kiegészítéssel.

Disc talentezés
Szigorúan group PVE szempontból.
Tier 1: ahogy írtam, a The Penitent szituációs. Általános helyzetekben a Castigation vagy a Schism jön szóba. A castigation extra tickkel megtoldja a penanceot, ami mindig hasznos. A schism pedig ad egy komoly damage boostot 6 másodpercig. Érdemes figyelni rá, hogy penanceot csak schism debuffolt célpontra lőjünk, különben a schism előnyének nagyrésze elvész - hiszen feláldoztuk érte az extra penance ticket.
Tier 2: a mobilitás komoly gond, főleg warrior és DH tank mögött. Nem látom, hogy a tollaknak bármilyen helyzetben is volna alternatívája.
Tier 3: ez egy fos tier, szerintem nincs benne semmi hasznos. Én a knockbackra speceltem, segíthet levenni a tankról egy csomó sebződést pár másodpercre, de cserébe elbassza a cleave/aoe dpst és kockázatos (behúzhat extra mobokat). Esetleg a fear CD csökkentés is hasznos lehet ugyanezzel a céllal, de a szomszéd pakk behúzásának kockázata ott még nagyobb.
Tier 4: ez szerintem egy egészen rugalmas tier, mindnek van értelme. A solace hasznos manaregen és elég jó sebzés, ráadásul instant. Én ezt választottam. A shield discipline elvileg a legjobb manaregen szempontból, de semmi mást nem tud. Komoly managondom eddig nem volt, így ezt kihagytam. A mindbender akkor érdemes megfontolásra, ha szükséges, hogy 1 percenként tudjunk burst aoe healelni - a shadowfiend CDje 3 perc...
Tier 5: a Contrition jó lehet betanulási fázisban, hogy kevésbé kelljen aggódni az atonement buffok miatt. A power infusion kiváló CD bármilyen burst szituációra. Én jelenleg twist of fate-el megyek, ez automatikusan működik, mindig a legjobbkor megtolva a healt.
Tier 6: a CoW szituációs. A divine star és halo között választhatunk. 5 fősben szerintem a halo túl veszélyes (extra pakk húzás), így DS van nálam.
Tier 7: purge the wicked, ez szerintem group PVE környezetben nagyon ritkán lehet kívánatos. Marad a grace vagy shadow covenant. Mivel a heal igen nagyrésze (főleg nehéz contentben) shadow mendből jön és ezt a grace direktben buffolja 30%-kal, így a választás eléggé adja magát. A shadow covenant nem rak fel atonementet, így a heal absorb ledolgozása még nehezebb lehet, ha épp szükség adódik rá. Raidben lehet, hogy jó, de 5fősben nem tudom elképzelni, hogy bármikor erre specelnék.

Amit én máshogy csináltam volna a Blizz helyében:
 • A dispel igazán rakhatna fel atonementet.
 • Tök jó lenne, ha az SWPt lehetne görgetni penance vagy smite segítségével. Még akár talentet vagy traitet is megérne szerintem. A fos Tier3 talentek közt jól el is férne :) Tulajdonképp ez ugyanaz lenne, mint a holy priest féle enduring renewal.
 • Soknak tartom az artifact 90 másodperces CDjét, szerintem 45 vagy 60 jobban arányban állna azzal, hogy ez tulajdonképp kb 3 smite egybesűrítve.
 • Pár artifact trait 5fős contentben haszontalan vagy elég gyenge.
 • Nem disc specifikus probléma, hanem általános, hogy a relic slotokat jelenleg gyakorlatilag csak itemlevel alapján választjuk és cseréljük le.  A relic trait bónusza gyakorlatilag érdektelen. Ezt a kettőt szerintem szét kellett volna választani, mert így egy fontos választási lehetőségtől esett el a játékos.


2 megjegyzés:

Csaba Nagy írta...

A daze-rol annyit, hogy igen gyanus modon tettek be consumablet, ami megakadalyozza. Nekem is ugy tunt, hogy az kvazi kotelezo, mert anelkul minden mezei mob leut a tomeg kozepen

Zka írta...

Igen, az a nyereg vagy mi? Mindig elfelejtek venni. A warriornál mintha nem lett volna ezzel annyi gond, de a papot nonstop dazelik és nála nem annyira triviális idő lenyomni egy nagyobb pakkot, úgyhogy bosszantó.