2016-12-13

Legion disc priest gyorstalpaló

A disc priest mostani iterációja egészen sajátságos lett, a játékban még nem volt ilyen jellegű mechanizmusokkal dolgozó healer. Emiatt sok a vele kapcsolatos értetlenség, előítélet.

Javaslom elolvasásra ezt az MMOCn található guideot.

A spec működési elve pár mondatban: a discnek van egy single target healje, ami gyors, erős, de nem manahatékony. Aoe healt csak sebzés leadása útján tud végezni, csak azokon a célpontokon, amire azt megelőzően atonement buffot rakott. Az atonement 15 (vagy talenttel 18) másodpercig van a célponton, ezért a disc akkor hatékony, ha előre tudja, ki mikor fog sérülni. Mindemellett az atonementek felrakása sok manát és időt igényel. Minél több célpontot kell healelni, annál több időt és manát visz el az atonementek felpakolása, annál rövidebb időablak áll rendelkezésre az atonementek felpakolása után a tényleges healelésre. A spec kihívása tehát abban áll, hogy az atonement felrakásának és felhasználásának időablakát megfelelően egyensúlyozd, figyelembevéve a manaháztartást is.

A disc gyenge pontjai:
 • heal mozgás közben
 • spot heal (véletlenszerűen célzott nagyobb sebződések)
 • aoe heal amikor nincs támadható célpont
 • manaháztartás

A disc erősségei:
 • kiszámítható sebződés healelése akár 15-20 célponton egyszerre
 • power word barrier
 • legnagyobb HPS növekményt hozza ki az extra manából -> innervatet neki
 • heal közbeni DPS - dungeonban simán hozza a teljes dps 10%-át, magas mythic+okban is 5-6%-ot
Fontos tudni, hogy a disc alapvetően máshogy játszandó raidben és 5fősben. Gondolom PVPben is, de azzal semmi tapasztalatom nincs, nem térek ki rá. A különbség fő oka a manaregeneráció és a célpontok száma. 5fősben 5 célpontunk van és ritkán vannak 2-3 percnél hosszabb csaták. Két pull között meg pár másodperc alatt a manabar nagyrésze visszajön egy itallal. Raidben a bossok gyakran 4-8 percig tartanak és 15-25 célpontunk is lehet. Mindkét különbség igen jelentős következményekkel jár a követendő játékstílust illetően. A többi healerhez képest több figyelmet igényel az interface és vezérlés beállítása.

Ha disc priest mellett healelsz, hagyd kibontakozni a nagy aoe sebzéseknél és vegyél fel a szokásosnál több spot healt és tankhealt. A disc ezekben nem tud hatékonyan besegíteni.


Interface beállítások
 • Az atonement mindenképp hangsúlyosan legyen kijelezve minden célponton, hátralevő időt is mutatva. Ezzel az alap UI máris kiesik, nekem legalábbis ezt nem sikerült rajta beállítani. A népszerű addonok sem sok segítséget nyújtanak ebben. Én végül Grid2-vel szenvedtem össze egy megfelelő setupot.
 • Mivel az ellenséges célpontok is majdnem olyan fontosak, mint a barátságosak, ezért tudni kell hatékonyan váltani a kettő között. Én olyan makrókat csináltam az összes offenzív spellemhez, ami a célpont célpontjára kasztol (vagy a célpontra, ha az ellenséges). Így a party/raidframet targetelve tudok mobokra is kasztolni. Népszerű megoldás még az is, hogy a healer csak ellenséges célpontokat targetel, a healt pedig mouseover makrókkal tolja ki.
 • Raidben nagyon fontos még annak kijelzése, hogy épp hány aktív atonement van kint. Ezt szerintem bármelyik proc kijelző addon (tellmewhen, weakauras) meg tudja oldani, a Plea stackjeit kell kiíratni.
 • Erősen javaslom, hogy a raid framek mutassák valami módon a Twist of Fate proc határvonalát (35% HP)


Gearelés 5fősben
Int>haste~crit~versa>mastery. Gyakorlatilag annyi, hogy stackelj hastet, de legalábbis kerüld a masteryt és jó vagy. Trinketnek stat stickek szoktak jók lenni, valami int+hastes dolog. Miért ennyire szar a mastery? Mert 0 hatása van a dpsedre és az atonement healre is kisebb hatást gyakorol mint raidben - kevesebb targeted van és jóval gyakrabban használsz shadow mendet, amire ugye megintcsak 0 hatása van a masterynek.

Gearelés raidben
Haste>int>crit>versa~mastery. Itt a haste nagyon durván elhúz. Trinketek esetén manaregen opciókat javasolunk, mivel a raidbossok nagyon hosszúak a dungeon pullokhoz képest és sok atonementet kell fenntartani, ami jóval költségesebb.

A nagy haste vita
A fórumokon nagy viták szoktak lenni abból, hogy miért ilyen erős a haste és valóban ilyen erős-e. Én inkább hiszek a top guildek top logokat produkáló papjainak, akik a haste mellett érvelnek. Az érv kb annyiból áll, hogy mivel a spec központi eleme az atonement buffok építése, majd az építés után a burst heal végrehajtása, a haste pedig az a stat, ami ezt a leghatékonyabban segíti, így azt érdemes stackelni.

Talentek és heal stratégia 5fősben

Javasolt buildek: schism/mb/tof/grace vagy castigation/mb/tof/grace.
Solozásra és könnyű 5fősökre (alacsony mythicek is beleértve) én simán javaslom a Schismet, ami jelentősen megdobja a DPSedet, viszont mivel minden penance előtt erősen érdemes schismelni, ez a burstheal reakcióidőt megnöveli. Pont emiatt nem javasolt a schism nehezebb mythic dungeonökben
Abszolút nélkülözhetetlen talent ebben a contentben a Grace és a Twist of Fate. Grace elsősorban az intenzív shadow mend használat miatt, ToF pedig azért mert egyedüli healer lévén gyakran fog procolni és jellegénél fogva ez mindig a legjobbkor történik.
Kb 50% vagy lejjebb eső célpontokat shadow menddel, a többieket lehetőleg atonementtel húzz fel. Előre tudható aoe-kra készülj teljes atonement lefedéssel, alapvetően nagyon egyszerű az egész. Manából kifutni nem nagyon lehet,
Ne aggódj amiatt, hogy két pull között nem tudod felhúzni a csapatot, ez nem gáz és teljesen természetes. Futás közben borítsd be a csapatot plea/PWS segítségével atonementtel és a következő pull esetén egyből fel lehet húzni a csapatot egy penance-al.
DPS trinketekből nem találtam olyat, ami igazán értelmesnek tűnt volna. Overgearelt contentben a dps növelésére jó lehet egy ilyen trinketpár, de kicsi az esélye, hogy pont olyankor procol, amikor nagyon kell az atonement, így jobban jársz egy stat stickkel, ami mindig ad valamennyi bónuszt.
Aoe spellekből a divine star jöhet jól, egy pici DPS boostnak használható. A halo túl rizikós az óriási hatóterület miatt, a CoW pedig továbbra is erősen szituációs. M+10 tyrannical körül jön szóba, hogy bizonyos boss képességek ellen a personalokon túl csak a CoW tud túlélést biztosítani, de gyakorlatilag semmi más értelme nincs.

Schism rota: mivel a penance és a schism CDje eltér, kicsit oda kell figyelni, hogy a schism mindig elérhető legyen közvetlen egy penance előtt. Én egyszerűen csináltam egy aurát TellMeWhen-ben, ami felmutatja a Schism ikonját akkor, ha a schism elkasztolható úgy, hogy a buff lejárta előtt még lejárjon a penance CD ÉS a penance teljes kasztideje is beleférjen mielőtt leesik a schism. A gyakorlatban ez kb úgy néz ki, hogy a schismet nem kell CDre nyomni, hanem kb 1 smite-ot még be kell szúrni mielőtt a schism újításra kerül. Így minden penance megbízhatóan schismelve lesz. Cserébe kevesebb smite lesz schismmel boostolva, de hát melyik a fontosabb? Na ugye.

Személyes véleményem, hogy a disc 5fősben nagyon erős és nagyon szóraztató healer. Fórumokat olvasva sok m+ farmoló ember is nagyon kedveli ezt a specet az m+ runokon. Ez nagy előrelépés a kezdeti idegenkedés után.


Talentek és heal stratégia raidben

A disc elég jelentősen megváltozik raid környezetben. A hagyományos healerbeidegződést le kell vetőkőzni. A mélyre leeső emberekkel lehetőleg hagyjuk, hogy más healer foglalkozzon - spot heal kerülendő! Nyilván ha 2-3 healer van csak és a tankok 20% körül vannak, akkor célszerű besegíteni, de amennyire lehet, tudatosan kerülni kell az ilyen beavatkozásokat.
Raidben a bossok előre tudható nagy AOE sebzéseire kell készülni atonement lefedéssel. A sebződés megtörténtekor már mindenkin legyen fent atonement buff és mehet ki egy burst CD: mindbender vagy light's wrath, párosítva egy penanceal.

Manahatékonyság:
 • bár mana szempontból nem a mindbender a legjobb talent, hanem a shield discipline, utóbbit mégsem javaslom. A mindbender egy kiváló heal CD. Nemcsak erős atonement generátor, hanem instant lévén mozgás közben is ellőhető. Én ezt átlagos képességű játékosként nem volnék képes feladni egy pici extra manáért.
 • raidben a plea TILOS. Persze nem szó szerint. Ha 5 vagy kevesebb emberen van atonement, akkor még manahatékony (ezért szükséges az UI-n jól látható atonement számláló kijelzés), de utána nem. Raidben gyakorlatilag csak PWR és PWS lehet az atonement applikátorod. Spot heal jellegű bossokon, mint Ilgynoth, kicsit lehetünk rugalmasabbak, de erről később külön írok. Szintén nagyon hasznos lehet ilyenkor a Rapture - 8-10 atonement simán feldobható vele akár mozgás közben is, irányított célpontokra.
 • PWS amennyire lehet CDre menjen
 • használj manaregen trinketeket
 • fizesd le a boomkint innervate-ért
 • végső esetben a smite és dot használat is visszafogható, az is belefér hogy pár GCD erejéig nem kasztolsz SEMMIT
 • ne vesztegess manát spothealre és kisebb lukak betömésére, hagyd ezt meg a többi healernek
 • ne próbáld healelésre használni a PWRt. Az atonement felrakására való, nem gyógyításra.

Javasolt build: castigation/mb/contrition/halo/ptw Miért ez a javasolt? 
Grace: nem szükséges, mivel a shadow mend használat nem jellemző, másra nincs számottevő hatása. A PTW viszont gyakran tud bossokon is 1-2 extra célpontot bedotolni ingyen növelve az atonement healt.
Twist of Fate: mivel nem spot healelünk és a ToF csak direkt heallel procol, atonementtel nem, így egyszerűen nem procol annyit, hogy megérje. Ellenben a Contrition jelentősen megnöveli az atonementek hatóidejét. Több idő lesz a burstre felkészülni és/vagy a burst alatt aoe healelni. Olyan helyzet nem igazán létezik, ahol a Power Infusion jobb lenne, mint a contrition. Látszólag a PI által adott 20% manaköltség csökkentést nem adja meg a contrition, de ez téves. Még jobb is annál! Ne felejtsük, hogy a contrition sok manát spórol meg azzal, hogy ritkábban kell atonementet újítani. Schism nem javasolt, mert drága és mert a raidben szűkebbek az atonement-ablakok, amikor ténylegesen healelni lehet. Nehezebb belepréselni még egy spellt és a castigation gyakorlatilag ugyanakkora penancet eredményez, mint a schism+castigation.

És ha mégis spothealelni kell
Vannak bossok, mint pl Ilgynoth, ahol a sebződés java megjósolhatatlan, hogy mikor és kire esik be. Ekkor kénytelen vagy spothealelni. Átváltasz holyra, vagy próbálod megoldani disccel. Ha próbálod megoldani, akkor én ezeket javaslom:
 • Specelj át grace/tof-ra
 • Ha a manád engedi, legyél picit liberálisabb a plea használatával és akár 6 atonementig is menj el vele
 • Használd a Rapturet ha 4+ célpont is sebződött egyszerre
 • PWS mindenképp CDre menjen, csak sérültekre
 • shadow mendelj, természetesen csak alacsony HPjú célpontokra hogy jöjjön a ToF

Vegyes a véleményem raidben a discről. Elég bosszantó, hogy mekkora hátrányban van a spot heal helyzetekben és az is kicsit zavaró, hogy az atonement célpontválasztása mennyire nehezen irányítható. Nagy manaveszteség (és emiatt frusztráció) tud lenni egy reflexből rosszkor benyomott Plea.

Nincsenek megjegyzések: