2012-08-27

Faction Warfare

Kipróbáltam az EVE faction warfaret (FW), a tapasztalatok egészen pozitívak.

FW alapok
A faction warfareben részt vehetsz egyénileg vagy corppal. Utóbbi esetben a céget kell belevinni a FWbe, ezt csak a megfelelő magasrangú tagok (igazgatók) tudják megcsinálni. Előbbi esetben pedig neked kell belépni egy FW corpba: vagy egy játékosok által létrehozottba, vagy az egyik NPC FW corpba. Az NPC corpba való átlépés azonnali (bármelyik station Militia menüjében), feltéve, hogy nincsenek 24 órás leadási periódust igénylő jogaid a jelenlegi corpban.

A játékban 4 faj és egyúttal 4 frakció van. Ezek egymással háborúban állnak, úgy láttam, hogy minden frakció 2 másikkal van ellenséges viszonyban. Az ellenségesek bárhol lőhetik egymást retorzió nélkül, tehát ha bármi módon FWben veszel részt akkor soha sehol nem vagy biztonságban. Mondjuk amúgy sem, csak azért mondjuk a Science and Trade Institute tagjaként értéktelen hajóval/rakománnyal highsecben afkolni finoman szólva nem valami veszélyes, míg FW tagként ugyanez határozottan rizikós. Bárhol bármikor megjelenhet egy ellenséges katona és nyilván szét fog lőni darabokra, ha erősebbnek érzi magát.

A FWhez kötődő tevékenységek tárháza kb az alábbiakban merül ki:
  • Vadászol ellenséges pilótákra, ahol kedved tartja. A sikeresen lelőtt ellenségért LP jár.
  • A frakciódhoz tartozó milicia npc corp security missionjeit csinálod. Ezek hasonlóan működnek, mint a megszokott PVE security missiönök. Egyet próbáltam, ugyanolyan unalmas és idegesítő volt, mint a szokványos PVE, ugyanúgy NPC hajókat kell lőni és minimális esélye van, hogy valaki a mission alatt rádtámad.
  • Részt veszel a területfoglalásban.
Na ez utóbbi az érdekes pontja az FWnek. A FW-ben részt vevő low sec rendszerekben találhatók "Faction" Infrastructure Hubok (IHUB).  A "Faction" helyén természetesen a birtokló frakció neve van, pl Caldari, Gallente, stb. A hub jelzi, hogy melyik frakció kezén van jelenleg az a system. A systemben ennek megfelelő beaconök jelennek meg az overviewn. A beaconöket el lehet foglalni. Ha ellenséges erő foglal el egy ilyet, akkor csökken a rendszer felett gyakorolt befolyás, 0% elérésekor a rendszer IHUBja támadható lesz. Ez egy kisebb POSnak megfelelő (azaz több millió) HPval rendelkezik és durván regenerálódik. Ekkor egy megfelelően felszerelt DPS flottával oda kell menni, lelőni -> megjelenik egy saját frakciónak megfelelő új IHUB helyette és a rendszer tulajdonjoga gazdát cserél.

A beaconök elfoglalása
Azt hiszem 4 féle beacon méret van: minor, normál, major és unrestricted. Ezeket egyre nagyobb tűzerejű NPC hajók védik, egyre nagyobb hajóval lehet hozzájuk bewarpolni és egyre több ideig kell a beacon közelében tartózkodni az elfoglaláshoz. A beacon infó fülén megnézheted, milyen távolságon belül kell lenned a foglaláshoz (minor esetén 10km). Saját frakciód beaconját is elfoglalhatod, az ottani NPCk pirosak lesznek de nem lőnek rád. Nem jár LP az ilyen foglalásért, de hasznos, mert legalább nem lesz az ellenségé. Ellenséges faction beaconját foglalva viszont komoly mennyiségű LP jár (a legkisebb beacon is 10K). Ha többen vagytok ott, akkor a foglalás végén mindenképp approachold a beacont, ha nem akarsz kimaradni az LP rewardból. Ez nem tudom bug-e, de sajnos ilyen.

2-3 percenként spawnol egy újabb adag NPC a beaconök foglalásakor. Vagy lelövöd őket, vagy a könnyű utat választod és csinálsz egy speed tank fregattot megfelelő resistekkel és orbitálod a beacont a szükséges ideig. Akár a legnagyobb beacon is elfoglalható sima T1 fregattal, szóval elég nagy vicc az egész. Itt egy példa fit amit Gallente beaconök NPCi ellen lehet használni: Igazítsd a skilljeidhez: legyen cap stable az ABvel, shield boosterrel és a hardenerekkel. Továbbá persze minél magasabb resistet szedj össze. A resistek más frakció ellen mások lesznek, nézz utána :)

[Merlin, Complex Merlin]

Beta Reactor Control: Capacitor Power Relay I
Beta Reactor Control: Capacitor Power Relay I
Damage Control II

Experimental 1MN Afterburner I
Small Shield Booster II
Limited Thermic Dissipation Field I
Kinetic Deflection Amplifier II

[Empty High slot]
[Empty High slot]
[Empty High slot]

Small Anti-Thermal Screen Reinforcer I
Small Anti-Thermal Screen Reinforcer I
Small Anti-Kinetic Screen Reinforcer I

Hogyan éld túl?
Az unrestricted beaconhoz warpolva azonnal ott leszel a beaconon, körülvéve az NPC hajókkal és bárkivel, aki még oda akart menni. Kicsit sem biztonságos, tehát ne warpolj 0-ra, ha ilyen helyre mész és ha ott vagy, fusson folyton a dscan és legyél kész a kiwarpolásra folyton.

A kisebb beaconöket acceleration gate védi, ami csak a megfelelő méretű hajót engedi át. Minor beacon esetén csak fregatt és destroyer, közepesnél már a cruiserek is játszanak, stb. Az ilyen beaconre warpolva először az acc gaten landolsz. Ez rendkívül nagy eséllyel campelve van az ellenséges milicia vagy csak simán vérszomjas szerencsevadászok által, tehát soha ne warpolj 0-ra itt sem, mert akkor tutira azonnal elkap az esetleges camp. Nem, az acc gatet nem lehet már aktiválni warp scrambler alatt. Egy este 2 hajót buktam el így, szóval nem veszélytelen :)
Bewarpolásra tehát 50 km-t javaslok, onnan még talán akkor is kiérsz, ha interceptorral várnak - már ha gyors align hajód van. A gatet aktiválva bedob a beacon szobájába a rendszer, maga a beacon 50-60 km távolságra lesz. Ez annyiban jó, hogyha ott orbitálod a beacont fregattal és valaki utánadjön, simán lesz időd kiwarpolni. Sokan afkolnak orbitálás közben, azok fixen gankolhatók nyilván.

Szóval a biztonsági procedúra (unrestricted alatti beaconök esetén) ez:
  1. warp to beacon @ 50 km (kivéve ha a rendszerben mindenki a te miliciádhoz tartozik, akkor lehet 0)
  2. ha van ott ellenséges arc, warp out
  3. ha tiszta a gate, nézd meg milyen távolságban van innen a beacon (10K-100K km szokott lenni), a dscant tedd 360 fokra és ennél a távolságnál kb 10%-kal nagyobbra, scannelj. Értelmezd amit látsz: van-e ott hajó és ha van, vajon baráti-e
  4. ha a dscan eredmények alapján biztonságosnak minősítetted a beacon környékét akkor activate gate (ez eltart egy ideig, mivel 50km-ről indulsz)
  5. ha bejutottál, aktiváld az ABt és a hardenereket, orbitálj a megfelelő távolságon a beacon körül, nyomogasd a dscant, hogy előre lásd ha valaki az acc gatehez érkezik
  6. ha ellenséges ember warpol be a beaconhoz akkor warpolj ki
Kb ennyi. Ha ezt követed és fregattod van, nagyon valószínűtlen, hogy elkapjanak. Pl cloakolt camp kell hozzá. Azt mondjuk nem igazán tudod kivédeni. Szerencsére egy ilyen speedtank fregatt csak 3-5M ISK, pont leszarod, hogy lelövik-e.

Warzone control
Az IHUBok nem csak arra jók, hogy generálják a foglalható beaconöket, hanem lehet LP-t tölteni beléjük. Minél több LP kerül bele, annál magasabb szintű bónuszokat ad a rendszer számára (1-5 skálán, római számmal ábrázolva). Azt hiszem LP generálást, piaci adókat meg egyéb apróságokat módosít. Ha az ellenség elfoglal egy beacont a rendszerben, akkor az IHUBba tett LP mennyiség csökken, ezzel csökkenhet a rendszer bónusz-ellátottsága is.
A milicia panelen bármikor megnézhető, hogy melyik frakció milyen mértékben birtokolja a területet. Ez T1 és T5 között változik, az 5öshöz 80 (!) systemben kell saját IHUBnak lennie 5-ös szintre upgradelve.

Cash out
Az FW jó pénzkereseti lehetőség. A szerzett LP-t nem érdemes egyből elkölteni: várd meg, amíg minél magasabb warzone controlt ér el a miliciád. Ugyanis minden control tier felezi az LP storeban szereplő tárgyak LP és ISK költségét. T5 control alatt 1 LP uszkve 5-6000 ISK-t ér ennek köszönhetően. Mivel 5-10K LP szerezhető 15-20 perc orbitálással, a potenciálisan elérhető profit/óra igen magas. Csak lehet, hogy hetekig vagy hónapokig kell LPt gyűjtened, mire összehoz a milicia egy T5 controlt és ki tudod venni a rewardokat óccón.

Milicia választás
Gallente: afaik sose voltak T1 felett
Amarr: nemrég volt egy T4esük, de ennyi, T1-T2
Caldari: gyakori T4. Pár napja, amikor kipróbáltam az FWt, először eljutott T5-be is. Biztosan nem miattam ;)
Minmatar: gyakori T5
Tehát ha pénzt akarsz, akkor Matar vagy Caldari. Ha csak a pvp érdekel akkor szerintem mindegy.

Ahogy Gevlon is írta azonban, ha valamit túl sokan csinálnak, ott eloszlik a profit. Az FWből kiszedhető pénz így folyton csökken, ráadásul én úgy tapasztaltam, hogy 23 óra után már alig lehet beaconhoz jutni, mert annyira campelve vannak. Ha valaki ilyenkor tud csak játszani, akkor nem lesz túl magas az LP/óra mutatója. Szóval ha valaki arra veri a bránerét, hogy óránként 500 misit keres FWben beacon orbitálással, akkor ne vedd túl komolyan.

Kritika
A rendszer jó, abból a szempontból, hogy viszonylag eseményes. No nem az a része, hogy 10-20 percig orbitálsz egy helyben, hanem az a procedúra, amíg ide eljutsz. Szintén jó lehetőség, ha csak pvpre vágysz, hogy a beaconökhöz vezető acc gateknél campelve könnyen tudsz bunyót találni. EVE viszonylatban ez egy pörgős rendszernek számít.

A továbbiakban
Ma este be tudok majd ülni covops hajókba (Buzzard, Manticore), ami ismét érdekes lehetőségeket nyit majd fel, pl cloakolt camp egy gallente complexben :)
Az előfizu lejár 2 héten belül, nem nagyon akarom befizetni már. Lehetséges, hogy veszek PLEXet a vagyonom egy részéből, hogy legalább a skilleimet tudjam húzni, amíg visszanézek WoWba, illetve várom, hogy kicsit pörgősebb legyen az EVE játékmenete.

Nincsenek megjegyzések: