2009-08-27

Mikor lesz a világvége?

Az új kiegészítők bejelentésekor mindig megindul a spekuláció, hogy vajon mikor jön ki a kiegészítő. Annyit lehet most tudni, hogy
- Icecrown Citadel lesz az utolsó raid (illetve nagy patch) az LKban
- Valószínűleg még idén kijön IC
- Arthas halála után (ami gondolom jövő év elején történik meg) lesz egy kb 1 hónapos worldevent sorozat ami a Cataclysmot előkészíti, hasonló kaliberű a Naxx40 előtti zombi invázióhoz
- Egy fejlesztő a Blizzconon azt mondta (6:20-6:32 közt), hogy a jövő évi Blizzconon már javában utálni fogja az alliance a goblin rugókat. Blizzcon eddig mindig augusztus és október közt volt.

Összeírtam a wowwiki alapján a nagyobb patchek illetve nagyobb raid tierek között eltelő időt és azt láttam, hogy 2-3 hónaponként van olyan nagyobb patch ami hoz legalább 5 fős instákat, vagy crossrealm BGt, egyéb dolgot ami a legtöbb játékost valamennyire leköti. 4-8 havonta van új komoly raid tier/raid insta. Jellemzően inkább 4-6 havonta, 7-8 hónap a kiegészítők utolsó tierénél fordult elő. (Naxx40 és BC közt 7 hónap, SWP és LK közt 8 hónap telt el) Mindkettő esetében elég nagy unalomfesztiválba torkollt a dolog, szerintem törekednek rá, hogy ne legyen most ekkora holtidő a kiegészítő végén.

Mindent összevetve nekem az jön ki, hogy:
1) optimista szcenárió: IC kijön 2009 októberében, rá 6 hónappal pedig következik a Cataclysm
2) pesszimista szcenárió: IC csak 2010 januárra lesz kész és 8 hónapot faszlengetnek utána a kiegészítővel, ez akkor 2010 szeptemberi kataklizmát jelent.
Magyarán 2010 április és szeptember közt lép életbe a következő kiegészítő, ha az eddigi ütemezéstől nem igazán térnek el. Láttam nagyon optimista becsléseket is, amik 2010 január és március közötti Cataclysmról beszélnek, de nagyon erősen kétlem, hogy ez megtörténne. Az eddigi 2 kiegészítő beta tesztje 3-4 hónapig tartott és utána 1-2 hónappal került fel a gépekre a játék, nem hiszem, hogy ezt az életciklus fázist most át tudnák ugrani. IC kiadásakor vagy kicsit azután el kell kezdődnie a Cat alfa vagy bétateszt fázisának.

Figyelembe kell venni azt is, hogy bizony uszkve 6 hónappal az utolsó tier után beáll a totális unalom időszaka: aki be akarta járni azt a tiert annak már farmon van vagy megunta a wipeolást. Aki nem akarta bejárni, az meg már az előző tier vagy azelőtt óta meglehetősen unatkozik, hiszen neki csak pár 5 fős insta, BG meg 10es Ony és egyéb időhúzó apróság kerül(t) be.
Mindemellett mióta aréna létezik, a seasonok kezdete/vége is az új tierekhez van igazítva, így egy elhúzódó raid tier egyúttal unatkozó pvp playereket is jelent, bizony.
A WoW konkurrenseinek száma növekszik, kopogtat az Aion (2009 szeptember vége) és ezért nem engedhetik meg, hogy tömegek pártoljanak át másik termékhez az unalom miatt. Nagyot kell szólnia mindennek amit mostanság adnak ki és nem is pöcsölhetnek vele sokat.

A Blizzconon kiderült, hogy a Cat egyes részein már a Wrath előtt elkezdtek dolgozni. Számomra a bemutatott videókból és képekből úgy tűnt, hogy a teljes terepátrendezés rendkívül jó készültségi fokon áll. Márpedig valószínűleg ez a legidőigényesebb munkafázis. Nagyon sok idő még az új területek, raidek és a régi területek új questhálózatának megépítése is. Ezek közül úgy tudom a raidekkel is nagyon jól állnak.

Pesszimisták felhozhatják, hogy 2007es Blizzconon játszható állapotban volt LK első mapja és Utgarde Keep, aztán mégis több, mint 1 évre rá jött csak ki a játék. Erre sokmindent nem tudok mondani, csak a fent leírtakat :)

Nincsenek megjegyzések: