2010-04-19

Frostmage/szintezés

Mint már írtam, elővettem a magemet, mert tetszett a Cataclysm class preview. Azt szeretném, ha a mage is 80-on, full badge gearben, maxos professionokkal várná az új kiegészítőt, hátha azzal fogom folytatni a játékot. Igazából a warriorral szeretném, de annak a previewja nagyon gyenge volt. Persze ez alapján még butaság lenne ítéletet hozni, ez még csak kb 5%-a annak az infónak, ami alapján megalapozott döntést lehet hozni.

A magemet deep frostra speceltem, mert szintezéshez ez nézett ki a legjobbnak. Gondolom bármilyen specen el lehet boldogulni, de ez tényleg nagyon praktikus soloban és instában is.
70-es kezdő solo specnek ezt ajánlom (marad 1 szabad pont).
http://www.wowhead.com/talent#oZZAIcIkfu0czgfst:nw
A gearem T4 és T5 keverék volt, pár BCs kékkel fűszerezve. 950 spellpower tájt indultam el 70en, meg jó sok hit ratinggel. Hasonló gear amúgy az első terület questjeiből összehozható, legalábbis egy questekből öltözött guildtársamnak majdnem ugyanolyan statjai voltak, mint nekem.
Pár fontos talent, amit ismerni kell:
- frostbite: 15% eséllyel lefagyasztja a mobot amit lassító effektet tartalmazó spellel lősz. Frostbolt, cone of cold, frostfire bolt és az improved blizzard procolja.
- fingers of frost: 15% eséllyel procol ez a talent a fenti spellek használatakor (akkor is ha a célpont fagyasztás/lassításra immunis!) és a következő 2 spelled úgy fog működni, mintha a célpont fagyott lenne.
- shatter: fagyott célpontra eső mindennemű spell sebzésed +50% crit esélyt kap (igen, a fingers proc során is megkapod ezt az extra crit esélyt)
- brain freeze: ismétcsak 15% proc esély lassító effektet tartalmazó spell használatakor. Ha procolt, elereszthetsz egy instant és ingyenes fireballt/frostfire boltot. Soloban mindenképp ki kell használni a manahatékonyság miatt, de csapatban is feltétlen érdemes. (lehet, hogy raid gearben már nem érdemes, de szintezés alatt mindenképp)
- deep freeze: 5 secig stun+frozen státuszt ad a célpontnak. Ez néha jól tud jönni soloban vagy groupban is, főleg ha a silence CDn van és spellt kell megállítani. Az igazi jóság viszont az, hogy olyan célpontokon amik eleve immunisak a stunra (minden boss és egyes trash/groupquest mobok is) de nem immunisak a frostra, nos azokon bazi nagyot sebez. Mivel csak fagyott célpontokra használható és a legtöbb stun immunis dolog egyben fagyasztásra is immunis, ezért ilyen esetben csak fingers of frost proc alatt használható. Lásd lentebb.

Pár magyarázat:
Ez a spec nem aoe grindelésre való, abba a frostbite nem illik bele. Az aoe grindelést én unalmasnak tartom és szerintem nem is igazán hatékony XP/óra tekintetében. A specet úgy alakítottam ki, hogy soloban a lehető legkevesebb downtime mellett működjön és instában is használható legyen.

Improved blizzardra 1 pont kell, hogy procolja a frostbiteot. Ez iszonyúan megdobja a blizzard sebzését, rengeteg crit fog keletkezni az első pár blizzard tick után.
A managem glyphet a downtime csökkentése miatt tettem be, sajnos néha még így is inni kell, főleg ha instában sikerül jó tankot kifogni és sokat lehet blizzardolni.
Az elementál glyph központi eleme a specnek, maga az elementál ad 400-500 DPSt ami nagyon nagy bónusz. A manája nem fogy el soha. Gyakorlatilag soha nem halt meg nekem se soloban se instában, csak ha behúzott valamit ami agyoncsapta. De aoekban nem hullik el, megbízható.
Sajnos az elementállal sok apró gond van:
- ha repülő mountra ülsz, követ a földön és behúz mobokat. Ezért vagy kerülgeted a földi mobokat a levegőben, ami eléggé értelmetlenné teszi a repülést, vagy hosszabb repülőút előtt dismisseled az elementált.
- hiába van kint az elementál permanensen, az idézés CDje két és fél perc, így nem lehet könnyen dismisselni majd visszahívni. Jól meg kell gondolni, mikor küldöd el és mikor nem.
- instákban platformról leugrós helyen el kell küldeni, különben körbemegy és behúz mindent :) Ugyanaz, mint a hunter petek.
- instába/ból zónázáskor, logoutkor, teleportáláskor eltűnik és újra kell idézni.
Mondanom se kell, volt, hogy 4 szinten át nem haltam meg soloban, aztán az elementál behúzott 3 mobot váratlanul, köszönjükszépen.
Azért meg lehet szokni.

Más specek
Mik az alternatívák a frost speccel szemben? Hát nyilván minden spec megfelelő lehet, azonban kétlem, hogy bármi is ad olyan jó túlélőképességet, mint a frost. Ice barrier, 60%-os lassítás a célpontokra, különféle random és vezérelhető fagyasztások + cold snappal resetelhető frostnova/barrier CD.
Mindemellett viszonylag manabarát, bár folyamatos húzás mellett bizony nem elég a manaregen még glyphelt managem mellett sem.

Instában is jól teljesít. Már 3 célpontnál megéri a blizzardolás, viszont mivel manával nem igazán lehet bírni, meg sok tank el se bírja az aggrót, így csak 4-5+ mob esetén szoktam aoezni. A bossok és a nagyobb termetű trashmobok fagyasztásimmunisak, azokra a deep freeze használható amikor a fingers of frost procol.
Ami még nagyon fontos: replenishmentet ad a deep frost spec! Ez szintezés alatt iszonyú fontos, ugyanis amíg egy LK kék-T7 keverékben mozgó party alig fogy ki manából egy heroicban (a mostani T9 badge gearesek meg FŐLEG NEM), addig egy szintező tank szintező healerrel zöld-kék gearben, ki tudja milyen talentekkel iszonyatosan le tud merülni manával. Az a vicces, hogy a levelup normálok 5-10x nehezebbek a szarráfarmolt heroicoknál. Ezért 70-80 között a replenish rendkívül sok időt takarít meg, szóval ha instázni is akarsz szintezés alatt, a frost biztosan jó választás az insták sebességét tekintve. Igen, az arcane speces quest geares guildtársam picit jobb overallt tudott kihozni nálam, de ő nem ad replenisht. Érdekes módon egyébként bossokon gyakran megvertem, deep freeze ftw :)
A deep freeze 1100 körüli unbuffed spellpowerrel 10-13K között critel, supporttól függően. És persze igen magas 60-70% crite esélye van a shatter miatt. A tankok 75%-áról egy ilyen crit leszed bármit, óvatosan kell vele bánni. Mivel 30 sec CD van a DFen és egy random proctól függ, sajnos nem igazán lehet vele várni, el kell tolni. Legyen az ujjad az invisibilityn amikor használod.
A frost single target "rotációja" amúgy továbbra se túl összetett. Icy veins aktiválása, Frostbolt spam. Ha brain freeze procol akkor instant fireball (lvl75-től frostfire bolt!), ha fingers procol akkor deep freeze. Ha az icy kifutott és van még sok a bossból meg a tank aggró is engedi akkor cold snap és ismét icy veins.
Kb ennyi a történet. Nekem ezzel már lvl 70-72 között is megvolt az 1600-2000 DPS bossokon.
A retardinomhoz hasonló overall sebzéseket produkálok, talán gyakrabban van 2K felett és egyúttal gyakrabban 1600 alatt, mint a ret volt :) Jobb az aoe és rosszabb a singletarget sebzése a frostmagenak.

A BC-s állapotokhoz képest az invis rendkívül jól használható lett. Egyrészt az eredeti 8 másodperces fade time nonszensz volt. Másrészt az is faszság volt, hogy bármi beleszakított a fade fázisba és akkor lőttek az egésznek, de a CD persze elment. Ilyen gondok már nincsenek, megbízható aggró drop, és gyakran lehúzás után is jól használható, mire odaér a boss a pofonnal, már lemegy annyi aggró a fade fázis során, hogy még a teljes aggroreset előtt visszafordul. Ennél nagyobb jóság csak a mirror image lesz :)

Frostfire bolt témája: lvl75től kapod az FFBt amiről hosszas elmélkedés után meg kell állapítsam, szintezés alatt SEMMIRE nem jó, csak arra, hogy brain freeze alatt ezt lődd instantban, ne a fireballt. Az alapsebzése olyan, mint a frostboltnak, de csak a dot beszámításával. A dotnak meg nem lesz ideje tickelni a normál mobokon, de gyakran instában se eléggé. Az alap kasztideje ugyanannyi, mint a frostboltnak, épp csak semmi talent nem csökkenti, még az FB kasztidejére 0.7 secnyi talentelhető csökkentés van. Persze, hatnak rá a fire ÉS frost talentek, ezért bazi nagyokat critel (aminek egyrésze megint csak dot - ignite), ami viszont sokra nem jó, mert az alap crit esélyünk 12-15% között fog mozogni szintezés alatt. Persze, shatter erre is vonatkozik, de azért a 15% frostbite és 15% FoF proc esély nem olyan rohadt nagy, hogy lépten-nyomon criteljen az ember. Amúgy is egy critnek soloban gyakorlatilag nincs jelentősége, ha nem az első vagy második kaszt során történik, ezután már tutira overkillbe megy.
Igen, az FFB használatához alapvetően egy deep fire spec kéne, pár jó frost talenttel megspékelve. Sajnos ehhez 75 körül még pont hiányzik pár fontos talentpont. A survivability problémák, valamint az alacsony crit pedig nem orvosolódik ezzel.

Instázáshoz pár tipp:
- invis a bossokra kell :) Trashen csak akkor használom, ha a tank meghalt és úgy néz ki, a többiek is le lesznek gyalulva. Az elementált invis alatt gyorsan dismisselni kell, mert combatban tart amíg él!
- icy veinst és cold snapet a bossokra tartogatom, vagy ha elég messze van a következő boss, akkor icyt érdemes eltolni aoe pullokon. 3500-3800 DPSig ment fel nekem 4-6 mobos pullokon így a mutató, már lvl75 előtt is.
- aoezáskor használok flamestrikeot is, azzal nyitok aztán blizzard. Igazából az optimális az lenne, hogy melee range, frost nova, flamestrike sok shatterrel, aztán blizzard. Ezt aggróban viszont nem szokták bírni a tankok, valamint sok olyan pakk van, amihez egyszerűen nem jó közel állni, mert silencelnek, bombát raknak, ilyesmi.
- fingers of frost proc esetén szoktam egy ice lancet beiktatni, főleg ha a mob a halálán van. Sima frostbite proc esetén nem érdemes lancelni, mert legtöbbször megtörik a jég mire beér a lance és akkor 2500 crit helyett lesz egy 400as hit. Nem hasznos.
- előfordul, hogy a cold snapet kizárólag a deep freeze elnyomásáért elhasználom, ha épp adódik egy FoF proc
- spellsteal érdekes dolgokat tud beszerezni, 15% haste, sok spellpower, earth shield, ilyesmi.
- ha van idő manabreakre, töltsd fel a managemet. A gemet amúgy érdemes azonnal elnyomni amint a CD engedi és elfér a kapott mana. Az utolsó gem elnyomása után szoktam mihamarabb idézni egy új 3 töltetest, ekkor általában 20% mana körül vagyok -> azonnal evocation is mehet.
- ha jó ütemben megy a tank akkor nincs idő manázni, csak akkor ha a pull legvégén előreblinkelsz és akkor nyersz ezzel úgy 3 sec ivásidőt :)
- ja és instába lépés után IDÉZD MEG AZ ELEMENTÁLT BAZZEG! :D

A beépített "questhelper"
Egy szóban: kurvajó. Elég rég nem szinteztem már, így számomra sok dolog ismeretlen volt, vagy ha tudtam is róla, hát még nem próbáltam élesben. Most igen.

1) a quest itemek sárga keretet kapnak
2) a questindító itemeken sárga felkiáltójel látható
3) a térkép mutatja (és 1-2 kivétellel jól mutatja) a questek teljesítési pontjait
4) a térkép mutatja a questitemek kiütésére alkalmas területeket
5) a használandó quest itemek megjelennek a követett questek leírása mellett, és ott kattinthatók is. Kivétel ez alól, ha a használandó quest item nem jár a quest felvételekor, hanem később kell felvenni.
Annyit sérelmeztem, hogy a minimapon nincsenek jelölve a world mapon látható quest célpontok és területek. Ennyit kéne megcsinálni még és tökéletes lenne.
Összességében teljesen elégedett vagyok a beépített quest trackerrel. Ez pár hónappal egy új kiegészítő előtt szerintem igen jó hír.

-- * --

Pár epeen shot a végére:
VH overall, lvl 75
Gal'darah (Gundrak főboss, lvl76)

2 megjegyzés:

zad írta...

hali!

Érdekes a mostani arcane magek után egy deep frostot olvasni, mégha csak szintezés is :)

Amúgy szerintem nem lesz rossz a warri, én lock után rollolnék rá, de lehet megvárom a worgent és úgy kezdem. Viszont a paladinban csalodtam, felhuztam régi palám 60-ról mert olvastam itt a blogodban, hogy nem is rossz a ret és holy része sem. Hát valami baromi unalmas cd pötyögtetés (ret) az egész - undorító.

Zka írta...

Sajnos raidben a frost már nem elég ütős elvileg, pedig nekem tetszik a játékmenete. Kicsit monoton, de legalább lehet tőle raidet vezetni :D
Ha a ret neked unalmas, a protot ki ne próbáld :D