2011-02-14

Skill

Azt hiszem, sokan meg se tudnák mondani, mi jelenti ebben a játékban a "skill"-t, azaz mitől lesz valaki jó játékos. Sokan mások pedig mind eltérő dolgokat mondanának. Én most ez az eset leszek: el fogom mondani, hogy szerintem mi teszi a skillt ebben a játékban. (PVE értelemben) Lesz benne pár dolog, ami kicsit átfedi egymást, vagy máshova is sorolható, de nagyjából így érzem helyesnek és kereknek.

1) Éberség/Tudatosság
Nem tudok jobb kifejezést erre: minél több hasznos információt kell tudnod a lehető legrövidebb idő alatt beszerezni a képernyőre tekintve. Látnod kell a raidben zajló történéseket, melyik fázisában vagyunk a bossnak, milyen képességet fog a boss használni és kb mikor, hogy áll a raid és/vagy a rotációd, erőforrásaid, cooldownjaid, stb.
Ez a képesség fejleszthető, legkönnyebben úgy tudsz dobni rajta, ha
1a) az UI-dat jól rakod össze. A fontos dolgokat jól láthatóvá kell tenned, nagy és kontrasztos kijelzéssel. A nem fontosakat és lényegteleneket pedig teljesen el kell rejteni. A leggyakrabban használt információk egymáshoz közel legyenek a képernyőn. Ezért is sikítok amikor olyan UIt látok ami karácsonyfához hasonlít és tele van haszontalan, de legalábbis feldolgozhatatlan mennyiségű infóval. A kevesebb gyakran több. Pl DBMben rendszeresen kikapcsolom az összes olyan timert ami számomra érdektelen (általában kb a fele teljesen érdektelen mindenki számára). Így a lényeges boss képességek timerét azonnal látom anélkül hogy 3-4 timeren kéne átfutni, mire megtalálom ami érdekel. Az UI nem akkor jó, ha már nincs mit hozzátenni, hanem ha már nincs mit elvenni belőle.
1b) kizoomolsz a lehető legmesszebbre, hogy a játéktér legnagyobb részét lássad. /console CameraDistanceMaxFactor 5. A képernyő legközepét ne takard ki semmivel. A képernyő lehető legnagyobb része legyen szabadon.
1c) a hangeffektek is gyakran nyújtanak segítséget, csomó boss és player képességnek van olyan jellegzetes hangja, ami segíthet felismerni egy adott helyzetet. A hangot tehát ne kapcsold ki, ha lehet.
1d) mindezeknek az információknak a megszerzésére a lehető legkevesebb időt használd fel. Ebben a fent említett jól összerakott UI nyújt nagy segítséget, azon felül viszont csak a gyakorlás. 5 év játék után úgy látom, EZ a legfontosabb skill faktor. Az információbeszerzés és feldolgozás hatékonysága. Amikor azt látod, hogy egy játékos fakezű, vagy vaksi, akkor valószínűleg ebben a pontban áll rosszul. Egyszerűen olyan kevéssé hatékony az információszerzése, hogy 1-1 részfeladat a teljes figyelmét igénybeveszi és arra már nincs ideje, hogy észlelje, tűzben áll, szakítania kéne, vagy reagálnia kéne egy procra.
1e) ne pánikolj kiélezett helyzetben. Őrizd meg a nyugalmad amennyire tudod, hogy a döntéseid ne legyenek elsietettek, maradjanak tudatosak. Ez nagyon nehéz tud lenni és nagyon nehéz fejlődi e tekintetben, hiszen ritkán adódnak éles helyzetek és rövid ideig tartanak.
1f) ide tartozik szerintem a kommunikáció is. Ha valami fontosat kell tudatnod a raiddel, tedd meg. Ha valami fontosat közölnek veled, vedd azt számításba.

2) Gyors és megfelelő reakciók
Talán ez az egyetlen amire valamennyire is születni kell :) De sokat lehet segíteni ezen is. PVEben egyébként túl sok meglepetés nem történik, a bossok eléggé scripteltek és a boss modok segítségével elég jól előre lehet látni az időben. Ezzel kapcsolatban ld az előző pontot.
2a) Jó legyen a karaktered irányítása: minden képesség amit gyakran VAGY reakciószerűen nagyon gyorsan használsz, legyen hotkeyen. Pont. Nincs vita, a klikkeléssel elérhető teljesítményplafon a hotkeyeléssel elérhető alatt van. Az összes többi képesség közül is a lehető legtöbb legyen hotkeyen. Amit végképp nem tudsz hotkeyelni és klikkelsz, tudd hogy hol van a gombja és ne kelljen keresgélned. Használj targetfüggő makrókat, pl baráti targetre renew, ellenségesre mind spike. Így több képességet tudsz hokeyelni. Mondanom se kell, hogy fordulni egérrel és nem billentyűvel szokás.
2b) Ismerd minden képességét a karakterednek és tudd, mikor és mire lehetnek hasznosak. Pl mikor véd meg az antimagic shield és mikor nem. Mikor érdemes valakit lifegripelni, mit lehet és kell szakítani. Tudj szerepet váltani szükség esetén, pl dpsként dobni 1-1 healt a kritikus pillanatban, vagy healerként elővenni a dps spelleket. Prayer of mending ha gyaran ismétlődő sebződés van a raiden. Shieldwall a boss nyomásgyakorló képessége ellen. DPS cooldown a burst damaget igénylő pajzs leveréséhez.
2c) Ne állj a tűzben :) A pozicionálás megfelelősége gyakran döntő faktor. Sokat segít ebben az 1-es pontban leírt dolgok nagyrésze.
2d) Tudj mozgás közben is DPS/heal/tankolni amennyire csak lehet. Ez jó hotkeyelést igényel és némi gyakorlást.
2e) Ne várj feleslegesen 2 skill használata között. Ha az erőforrásaid és a boss mechanizmusok lehetővé teszik, mindig csinálj valamit. MINDIG. A magas DPSt kihozó karakterek egyik legfőbb ismérve, hogy minden egyes GCDt kihasználnak. Legyen a fejedben 1-2 skillel előre megtervezve, hogy mit fogsz tenni.

3) A játékmechanizmusok ismerete
Egy kicsit is tapasztalt játékos számára elég gyorsan és könnyen emészthetők az ElitistJerksen és egyéb hasonló helyeken fellelhető analitikus leírások. Ezeket mindenképp érdemes tanulmányozni és ennek megfelelően játszani.
3a) A megfelelő stat prioritás ismerete, annak alkalmazása a karakteren. Ehhez semmi különleges képesség nem szükséges, csak tudni kell olvasni és kell egy pici játékbeli pénz amit a felszerelésre tudsz szánni.
3b) A megfelelő rotációk, prioritások ismerete és helyes alkalmazásának képessége. Ez gyakorlással jól fejleszthető. DPS számára akár a dummyn is gyakorolható a rotáció ritmusa.
3c) Makrózás ismerete. Nagyon ritkán fontos, de akkor igencsak. Pl Nefarianra csináltam olyan makrót ami shackléz és fel is jelöli az én shacklemat. Így én is tudom melyik az én addom és a kiteoló is tudja, hogy azt az addot nem kellene lőni, mert jel van rajta.
3d) Ismerd a többi kasztot is, hogy mire képesek és mire nem. Elég ciki megkérni egy maget, hogy sheepeljen egy elementált :) Könnyebb hatékonyan együttműködni egy feladatban, ha tudod, mit várhatsz el a másiktól és mit nem.

4) Felkészültség
4a) Boss stratégia, képességek alapos ismerete. Ezt nem kell ecsetelnem. Nagyrészt lexikális tudás ami a játékon kívül is jól fejleszthető. A neten rengeteg helyen vannak taktikák és videók minden bossról, meg lehet nézni, tanulni belőle.
4b) Consumablek, gemelés, enchantolás, BOE/repu gear elemek megfelelő szinten tartása.
4c) Offspec gear és talentek sorsát is kísérd figyelemmel.
4d) Speceid legyenek hasznosak a raid számára. Pl ha dps vagy akkor legyen egy speced a legmagasabb boss sebzésre és egy másik amiben a raid számára hasznos utility van: extra aoe sebzés vagy aoe kiting ami kelleni szokott. Ha mindkét tanknak mindkét spece tank spec, az pl Atramedesnél vagy Valionánál nem célravezető.
4e) Gyakran a különböző specekre eltérő gear kellhet, akkor is ha mindkét spec ugyanazt a szerepkört fedi le. Pl az egyik dps speceden a crit, a másikon a mastery jobb secondary stat. Erre az esetre próbálj külön gearsetet tartani mindkét specre. Tankként vagy healerként gyakori, hogy 1-2 trinket kicserélése sokat számít egy bosson. Pl dodges trinket jobb az egyikre és extra staminás a másikra. Ezekre készülj fel.
4f) Glyphjeid ismerd és szükség esetén cseréld le a bossnak megfelelő glyphre.
4g) Mindkét szakértelmed legyen hasznos PVE szemszögből. A mining pl nem igazán hasznos, hacsak nem tank vagy.

5) Hozzáállás
5a) stressztűrő képesség. Ez néha a legnehezebb, amikor valami boss frusztrálja az ember, pl Alakirnál vagy Chimaeron betanulásakor az agyérgörcs kerülgetett. Meg kell tanulni valahogy túllépni ezeken, nálam pl itt van némi hiányosság.
5b) fegyelem. Gyakran van szükség erre is. A raidvezetés utasításait kell követni, vagy csak ellen kell állni a kísértésnek: gyakran lehet damage meteren jobb eredményeket elérni extra kockázat bevállalásával, vagy a nem megfelelő célpont támadásával. Ez helytelen. Ugyanígy van, hogy nem szabad mást healelni, mint ami ki van adva, pl Chimaeron hardon egyetlen healt se tudtam Feud alatt a raidbe tenni, mert akkor a tank meghalt. Vannak tehát olyan helyzetek, amikor a fegyelem a kulcs.
5c) igény a fejlődésre. Raidek után elemezd a teljesítményed. Vajon jó volt-e a dot uptime, különféle procjaid uptimeja, cdre lett-e nyomva az a képesség aminek cdre kellett nyomódnia és így tovább. Kövesd figyelemmel a 3-as pontban leírt dolgok változását.
5d) a kritika elfogadása. Ha valaki felhívja a figyelmedet egy hiányosságodra és ez kulturált hangnemben történik & jogos, akkor el kell fogadni és fejlődni kell ennek hatására.
5e) kritika nyújtása. Ha valaki teljesítményén úgy érzed, tudnál javítani egy jó tanáccsal, tedd meg.
5f) alkalmazkodás. Patch során változtak a talentjeid, skilljeid, boss képességek? No problem. Legyél képben, változtass a geareden/rotádon/boss taktikádon. Lehet éppen sírni is, hogy mennyire kibaszott veled a Blizzard, de az kevésbé lesz célravezető.
5g) tedd meg amit a guilded kér tőled. Időben jelezd, hogy egy raiden jelen leszel-e. Fogadd el a lootolási szabályokat és ne drámázz rajta.
5h) ismerd el, ha valami fontosat (pl boss taktikai elemet) nem tudsz, kérdezz rá, sokkal inkább, minthogy wipeot okozzon ismereted hiánya.

Röviden ennyi jutott eszembe. Ti hogy látjátok ezt?

Nincsenek megjegyzések: