2009-10-20

Bemutatom a GDKP rendszert

Nem én találtam ki! De attól még kurvajó ;)

Elsőre hülyeségnek hangzott, illetve azt hittem, hogy a régi "leviszünk 1-2 noobot a raidbe és pénzért durva lootot vehet" rendszerről van szó, de nem.

A GDKP a gold DKP rövidítése. Egy olyan DKP rendszer, ahol az arany működik DKP-ként. Minden lootot az visz el, aki a legtöbbet adja be érte a közös kasszába a licitálás során. A kasszát pedig az utolsó boss lenyomása után egyenlő arányban szétosztják a raid tagjai között. Így aki nem visz semmit, jól kereshet a runon, aki meg nagyon el akar vinni egy bizonyos lootot, megfelelő anyagi háttér esetén megteheti anélkül, hogy bizonytalan kimenetelű rollokra támaszkodna.
A legjobb az, hogy a várható bevétel illetve lootvásárlás lehetősége motiválja az embereket. Végre rávehetők lesznek, hogy ne álljanak bele a tűzbe és ne robbanjanak rá a raidre Grobulusnál, tanulják meg melyik kezük melyik Thaddiusnál vagy Kologarnnál és így tovább. Még egyszer meghalsz voidban? Semmi gond, akkor nem kapsz pénzt a végén.

Ez a rendszer a Koreai wowosok körében és egyes US/EU szervereken elterjedt. (pl a Premonition is szervez ilyen runokat) A keletiek már classic óta csinálják, náluk komoly kultúrája van. Ez az első olyan rendszer amivel a PUGok használhatóvá tehetők, mivel ez a rendszer motiválja az elitebb raidereket a részvételre (megvehetik a hiányzó lootot, vagy gearelhetik az altot), a balfaszabbakat pedig teljesítményre ösztönzi (túl láma vagy = no money, no epix; ellenben ha igyekszel, még vissza is hívhatnak legközelebb!).

A problémák a rendszerrel:
- olyan szerveren, ahol ennek nincs hagyománya, elég komoly munkát kell belefektetni, mire az emberek elkezdenek megbízni benne illetve megismerik, hogy mi is az a GDKP run.
- a csapatot úgy kell összeállítani, hogy legyen benne bőven olyan ember, aki fizet a lootokért (rosszul gearelt de nem szegény emberek) és olyan is aki a rosszul gearelteket skillből vagy gearből ellensúlyozza, cserébe a végén elteszi a lóvé ráeső részét.
- olyan instákba lehet vele lemenni, amik 1) farmon vannak az elit guildeknek és ezért az elit raiderek és altjaik szabadon lementethetik magukat 2) tartalmaznak vonzó geart a résztvevők számára.

A GDKP runok során sok ismeretség szokott kialakulni, lesznek visszatérő jó játékosok, meg lesznek akikről tudjuk, hogy nem kell hozni őket :) Kiváló módja ez akár a guildépítésnek is.

A GDKP rendszernek saját threadje van az EJn, legalább az első hozzászólást érdemes végigolvasni, nálam sokkal részletesebben és élvezetesebben magyarázza el azt, hogy mi ez és miért jó. Mert jó, ez biztos.
http://elitistjerks.com/f15/t77416-gdkp_run_discussion_spread_your_server/

Gold Raid Manager addon:
http://wow.curse.com/downloads/wow-addons/details/goldraidmanager.aspx

Nincsenek megjegyzések: