2011-03-10

Maloriak hard, holypriest benyomások

Tegnap volt egy 120K hp-s wipe Maloriak hardon, ami elég idegesítő, főleg mivel abból adódott, hogy a köcsög kék gömböket nem lehet rendesen felmérni, hova fognak esni. Ez ilyen Alakir/Malygos utolsó fázis szindróma, hogy egyszerűen nem lehet felmérni hol van egy olyan tárgy, ami a levegőben lebeg. Fasz kivan. Némileg segít, ha a kamerát átforgatom úgy, hogy fentről nézze a játékteret, de attól még bekaphatja.

Amúgy is érdekes ez a boss, piros fázisban olyat köp, ami 1-1.25M közöttit sebez, elosztva a köpetben állók közt. Az offtank nem áll benne, mert akkor meghalna, főleg ha közben debuffot kap. A debuffot kapott ember szintén nem áll benne. Szóval 8, ha az OT kapja a markot akkor 9 felé oszlik ez a sebzés: 111K-156K fejenként... Mínusz resist meg absorbok persze, de akkor is durva. És ebből 2 vagy 3 van egy piros fázisban, 10-12sec időközökkel. Közben 2 tank is sebződik. Nagyon healelhető... Szerencsére a petek is beleszámítanak, csak nem túl sok pet van egy átlag 10es raidben. Egy lock pet meg egy mage mirror image elég jól megoldhatóvá teszi a dolgot, valamint mindkét priestünk discen tolja, így PWB van az első 2 köpetre és ha véletlen van harmadik, azzal kifordul a pala tank és nyom egy ardent defendert. Viszot nem merem végiggondolni, mit csinálnánk ha nem volna pala tank, se disc priest, se mirror image. 10esben ez simán előállhat. Snake trap még nagyon jó állítólag, de konkrétan nincs hunterünk ezen a bosson, nem tudtuk kipróbálni.

Miután kiderült, hogy a petek (meg hát a 2 disc priest :D) eléggé trivializálják ezt a fázist, viszonylag konzisztensen átjutottunk p2-be. Csak azért viszonylag, mert nagyon könnyű bewipeolni bármi máson. Kimegy 1 tick arcane storm? (1 másodpercen belül kell szakítani) Valszeg wipe. Kimegy 2 tick? Tuti wipe. Zöld fázisban főleg. Lehúz valaki pár addot fekete fázisban? Sanszosan wipe. Gyakorlatilag nincs semmi hibatűrése a bossnak. Ez mondjuk a legkisebb baj, mert hát ettől hard mode a hard mode. Viszont megint csak buta a fent leírt dolog, hogy raid setuptól függően a piros fázis vagy triviális, vagy rémálom, akár teljesen lehetetlen.

A legrosszabb azonban az, hogy max 6 aberration lehet az offtankon, ha szeretnénk életbenmaradni zöld fázisban. Ez könnyen megoldható: pull után a fekete fázis előtt van kb 30 másodperc, amíg nincs semmilyen fázis, ekkor 40-50% eséllyel idéz egy adag Aberrationt a boss. Ha nem, akkor reseteljük. Oh, de kurva jó móka ez, amikor egymás után 3-4x kell resetelni. Igazán bekaphatná a Blizzard ilyenkor.

Csütörtökön se fogjuk leverni, mert 2 healerünk lesz csak, szóval felejtős - majd hétfőn hal meg. P2 mostmár elég simán összehozható, ott meg ha sikerül rendesen kikerülni a kék getvákat akkor megvan. Most azon filózok, hogy az 5 ranged/healer egy pontba álljon p2 elején, pl bal oldalt, aztán ha látunk egy kéket felettünk akkor fél terem jobbra. Majd ha a falhoz értünk, vissza.

-- * --

Van a guildben egy holy priest trial, akiről véleményt kellett volna mondanom, illetve tanácsot adni neki. Hát ugye azt nehéz, ha olyan specről van szó, amit nem ismerek.

Emiatt (és persze mert érdekel is) kipróbáltam a holy priestet pár farm bosson. Hááát.
Röviden-tömören: béna.
Bővebben: Az egy dolog, hogy nem vagyok gyakorlott holyval, mert T5-T7 kivételével mindig disc voltam és az új holy tök más, mint az eddigi. De egyszerűen nem érzem azt amit discen, hogy mindenre van egy jó válaszom.

Előszöris a chakra szerintem egy nehézkes mechanizmus. A tank healer chakra ad egy elég jó instant healt (HW:Serenity)... kb másfélszer akkorát healel, mint 1 penance tick. LOL! Szóval ez igen komoly. Valamint a direkt healek ebben a chakrában görgetik a tankon a renewt. Holy tankheal tehát optimális esetben kb úgy néz ki, hogy renew fel, aztán heal spam. Lehetőség szerint CD-re a HW:Serenity, ha spike van akkor utána jöhet 1-2 flash heal ami a serenity miatt valszeg crit is lesz és ha felstackelt 2-re a serendipity akkor gheal is elmegy. Ez elég jó, ameddig nincs szükség ennél magasabb HPSre - akkor pedig mehet a gheal spam renew görgetéssel és CDre nyomott HWS-sel. És ez pedig nagyon gazdaságtalan.

Az aoe heal chakra rövidebb CoH cd-t ad meg %-os pluszt az aoe healekre. Aktiválható PoM-mal, ami jó szar amikor tankhealelni akarok és dobok egy pomot a tankra... Mindegy, ezt meg kell szokni. Az aoe chakra speciális spellje a Holy Word: Sanctuary nevű cucc, ami földre rakható gyógyító tócsa (fehér gőz). Kurva hatékony, ilyen 300 körül tickel másodpercenként. Igazán nagyon hasznos, ennyit egy SP is healel VE-vel csak nem kell hozzá egybeállni és nem kerül extra manába. Persze, csak 1 csapatra hat, de még így is teljesen összemérhető a két dolog. Alapvetően megéri letenni, ha van elég ember aki benne áll végig, de mégis nagyon sovány.

A renew papíron egész jónak nézett ki, hogy 1 secenként tolható, meg viszonylag olcsó heal, de gyakorlatban raidheal szerepkörben nem tudtam vele semmit kezdeni. Ha valaki haldoklik, nem teszünk rá hotot, hanem direkt heallel felhúzzuk. Ha nem haldoklik, akkor meg kár bele a hot, mielőtt 3at tickelne, a csávó maxon lesz úgyis. Alakir p2 kivételével (folyamatos raid dmg) nem tudom, hol lehet igazán hasznos a renew. Lehet, hogy 2 healeres setupban vagy hard modeokon jobb lenne a helyzet, de ilyen farmon levő normalokban ez volt.

Szóval az első benyomások alapján a holy egy béna kacsa, nevetséges HPSsel. Persze nyilván amatőr módon játszok vele, van hova fejlődni. De akkor sem tudom nem bűnösnek érezni magam, ha gheallel healelem a singletarget spike sebzést, vagy ha a tankot nem tudom rendesen fenntartani, de még besegíteni se tudok hatékonyan. Annyira nincsenek a holynak megfelelő eszközei singletarget sebzés kezelésére, hogy az fájdalmas.

Két dolog volt, ami nagyon tetszett: blessed resilience és desperate prayer. Blessed resi alatt kereken 60K noncrit healt toltam magamba DP-vel. Mi van, ha critel? 90K? Odabasz! Viszont DP-t el lehet hozni disc specen is, majd meggondolom.