2012-05-21

Piaci vegyesvágott

1.2 milliárd közelében vagyok most, olyan szépen mutat, hogy nincs szívem PLEXet venni belőle :) Pár üzleti gondolat a közelmúltból.

Production
A közelmúltbeli patch nem sokat változtatott érzésem szerint az iparosok profitján. A legtöbb gyártható T1es dolog továbbra is alapanyagáron vagy az alatt megy el. Némelyik viszont nem. Találtam olyan modult, amivel (ha a piac felvenné mindet) napi 20M körüli profit hajtható, ha csak 1 helyen gyártatom. Gondoltam, csináltatok olyan blueprint másolatot ehhez, aminek a material efficiency szintje jobb az alap blueprintnél és kaszálok rajta. Ehhez a material research című dolgot kell igénybevenni a Science menüpont alatt. Vagyis kellene: Forge, Citadel és Lonetrekben se találtam szabad mat.res. slotot a következő kb 10 napban. És ezt így hogy? Aki ilyet akar csinálni, az építsen saját POSt? Vagy mi lehet a dolog kulcsa? Valakinek valami tipp? Érdemes lenne még esetleg belemenni az inventionbe is és T2es blueprinteket gyártani eladásra vagy gyártásra. Fogalmam sincs, ezeknek mennyire profitáblilis a piaca, de mivel nem lehet annyira könnyen beleugrani, szerintem jó kis árrések lehetnek.

Faction items
Az előző patch óta lehetséges faction, deadspace, officer, storyline, stb tárgyakat betenni a piacra - eddig csak contractokban mehettek ezek. Még mindig van pár modul és pár egyéb speciális dolog, ami csak contractban mehet, de a legtöbb dolog már piacolható. Ez nagy üzleti lehetőség. Ezek a modulok általában jóval drágábbak a szabvány T1 és T2 tárgyaknál, mivel gyakran sokkal jobbak is azoknál. Mivel még nincs hosszú price history, valamint a contractokról se készült (valószínűleg technikai okokból) ártörténet a weben külső programokkal, így nehéz megmondani, minek mi a valós piaci ára. Támpontot adhat a Compare funkció. Hasonlítsd össze a régóta piacon levő alternatívákkal a tárgyat. Azért fizet sokat a nép, ha a tárgy lényegi tulajdonsága, pl ward által adott resist jóval magasabb, és/vagy a fitting követelmény jóval alacsonyabb. A shield transporterek a többi modulhoz képest semmit nem érnek, ezt is jó, ha megjegyzed. Annak ellenére, hogy nincs hosszú piaci történet, a price history megnézése mindenképp kötelező, mielőtt ilyen tárgyat adnál el/vennél. Itt egy jó kis scam:
Ezt csinálta a scammer: kivásárolta ezt az olcsó szar tárgyat, csinált pár kamu sell ordert (ha valaki megveszi, extra profit), egy margin trading scames buy ordert (min qty lebuktatja, na meg az ára is) és contractban felkínál egy csomó ilyen tárgyat, alacsonynak látszó árral. Hátha valami balfasz ráveti magát. A price historyban is látszott, hogy kamu a dolog, asszem csak ilyen 300K alatti tranzakciók voltak. Nagyon kell figyelni erre, bár a price history is hamisítható végülis. Sokan nincsenek tisztában az árakkal, illetve a nagy kereskedelmi központok között egyes modulok esetén 100-200% árrés lehet. Aki hajlandó kockáztatni és sokat várni, hogy elkeljenek a modulok, az nagyot kaszálhat ezen. A legjobb mégis az ár alatt feltett modul - sokan nincsenek képben az árakkal, ugye. Tegnap 150K-ért vettem Amarron két olyan modult, ami Jitán price history szerint 30-40M-ért cserél gazdát. Igaz, naponta 1 db körül van a forgalom, de ez normális. 300K tőkén pedig akármeddig elüldögélek tízmilliók reményében.

Contract2Market
Az előző témához lazán csatlakozik ez. Sokan még mindig a contractokat használják a faction modulok kereskedelméhez. Talán egy kicsit alacsonyabb az üzletkötési díj, ami sokat számíthat a nagyértékű tárgyak esetén, különösen, ha az ember nem túl képzett accounting/broker relations skillekben - és hát aki nem kereskedő, az ebben nem képzett. Mindenesetre az üzleti lehetőség alapvetően az, hogy a contractok és a marketplace két párhuzamos, de mégis különálló piac. Így előfordulhat, hogy pl a 11M buyouttal aukcióra feltett modulra időközben érkezett egy ennél nagyobb buy order a piactéren... Vagy vica versa. Tegnap én így kerestem 1.5 misit Jita elhagyása nélkül egy afterburnerrel. Lehetett volna sokkal jobb is - meg persze nulla is. Scammerekre így is tessék figyelni, nem ritka, hogy lemarad 3 nulla a buy contractból, vagy rákerül 3 nulla a sellre. Még egy pár napig biztos rászánok napi 10-15 percet a contractok és a piac hasonlítására, hogy kiderüljön, érdemes-e ebbe rendszeresen időt fektetni. Negyed óra alatt nulla rizikóval 1.5M lehet, hogy nem hangzik rosszul, de haul tradinggel akkor is többet keresek ennyi idő alatt, ha tolatok.


Refinery
Szintén kísérleti fázisban van a finomítás project. Elég könnyen el lehet érni a 100% finomítást (mínusz adó), ez mindenképp szükséges ahhoz, hogy a finomító bizniszbe beugorjon az ember. 5-ös refining és 2-3 refinery efficiency, valamint 2-es ore specifikus processing skill kell a 100%-hoz. Onnantól csak a "we take" feliratú adó jön le a finomításból egy 50%-os finomítóval felszerelt állomáson. Sok guide nem egyértelmű ebben a tekintetben, úgyhogy leírom: NEM LEHET 100% fölé menni finomításban. 333 veldsparból 1000 trit lesz 100%-os finomítás esetén. 110%-os esetén is .) A 100% feletti finomításnak nincs értelme - illetve van: ha nem 50%-os, hanem rosszabb állomáson kell finomítanod, akkor jól jönnek a további százalékok.
Erre is csináltam egy google spreadsheetet: csak az aktuális ásvány árakat kell beírni (trit, pyer, stb), ebből kiszámítja a broker fee és tax figyelembevételével, mekkora ár alatt érdemes bevásárolni és finomítani. Low-end ásványokból (veld, pyrox) elég gyakran van nagyobb tétel alulárazva, lehet rajtuk keresni pár százalékot még így is, hogy nincs meg az adómentességet adó 6.66-os standingem.
Érdekessége az érc piacnak, hogy gyakran jóval többért veszik meg, mint amennyiért felraktad. Amikor valakinek milliárdos vagy legalábbis 100 milliós nagyságrendben kell trit, nem fog 20-30 tételt egyesével kivásárolni, hanem rááll egy magasabb árú tételre és beírja mennyi kell neki. A rendszer viszont mindig a legolcsóbb tételekből vásárol, de azon az áron, amelyikre ráállt a csávó vásárláskor (ha nem tévedek). Nem egyszer adtam már el 6.18-ért felrakott tritet 7-ért. Egyébként pont ezen a mechanizmuson buktam el azt a 6 milliót, amit a forgalomból kivont trial karakteremtől akartam átjátszani piacon keresztül.

A jövőm
Elvileg holnap jön az Inferno című EVE kiegészítő. Főbb vonalai:
  • Faction Warfare hangsúlyosabb lesz, jó díjazási rendszerrel
  • Olcsóbb, kevésbé kikerülhető wardecek
  • Jelentősen kényelmesebb inventory felhasználó felület
  • Jó pár új modul és rig, amik eddig nem létező funkciókat valósítanak meg, pl cap boosterrel shieldet gyógyít
Beléptem a Jugis Modo kiképzőcorpjába. Ez egy nullsec corp, a kiképzőrész kötetlen és highban is tevékenykedik. Kaptam egy listát a nullba lépéshez kötelező skillekről. Gyorsan csináltam hozzájuk egy becslést: 121 nap kell! Ha hozzáveszem, hogy covops és logistic hajókkal játszanék szívesen akkor még sokkal több. És akkor még azt nem is számoltam, hogy esetleg jó lenne kitanulni valamilyen fejlettebb szállítóhajókat is. Valószínűleg tehát azt fogom tenni, hogy beleugrok a faction warfarebe úgy ahogy vagyok, fregattokkal. Ha ez alapján úgy látom, tetszik a pvp akkor visszatérek majd a Jugishoz - ha visszavesznek. Ideális esetben az új FW rendszerben szórakozást és pénzt egyszerre találhatok. De az is lehet, hogy nem fog tetszeni, ez esetben visszatérek a carebearkedéshez és legalább tudni fogom, hogy pvp irányba nem kell nagyon mozognom.

Nincsenek megjegyzések: