2012-04-03

Survival of the fittest

Meglett az első komolyabb hajóm, egy Osprey. Ez egy bányászhajó, bár az adatait elnézve simán lehet belőle jó harci egységet is faragni. Viszont Cruiser skillenként +20% hozamot kap bányászatra, ami azért igen durva. Van még durva bónusza shield transfer hatótávra és költségre is, ami gyakorlatilag a "healer" szerepkör betöltésére is alkalmassá tenné flottában.

Elég sokat szüttyögtem a felszerelésével, mert a hagyományos bányászlézerből nem tudtam felrakni rá 3-at úgy, hogy mind a 3 low slotra bányászlézer upgrade menjen. Utóbbi modul +5% hozamot ad a bányászlézerekre, de növeli azok CPU igényét 10%-kal, sőt önmaga is elég sok CPUt eszik eleve. Szerencsére találtam egy Dual Diode Mining Laser I nevű bányászlézert, ami 10%-kal kevesebb CPU igénnyel dolgozik a Miner I-nél. Így felment 3 bányászlézer + 3 lézer upgrade a gépre és még maradt is majdnem 5% CPU kapacitás, ami persze nem elég semmire. Esetleg tetrisezni lehetne rajta :)

Mivel a Cruiser skillem még csak 1-es, így a teljes hozamom alig jobb, mint amikor destroyerrel bányásztam, de ez ma este már egész máshogy lesz, addigra kinő a 3-as skill, további +40% hozamot biztosítva.

Akarok csinálni egy használható PVE fitet is az Ospreyhoz és keresgélni fogok gravimetrikus anomáliákat. Ezek az anomáliák gyakorlatilag rejtett aszteroidaövek (gyakran nem lakatlanok, ezért kell a PVE felszerelés), jó eséllyel elérhetek majd így ritkább érceket is extra profitért. Nem utolsósorban egy ilyen aszteroidaöv pedig szinte privát: csak az jön be, aki szintén kiscanneli ugyanezt, ugyanekkor. Remélhetőleg az átlag jetcanban turkáló tolvaj túl hülye hozzá, valamint minek szenvedne scannelgetéssel, amikor a publikus övekbe akármikor bemehet élősködni.

-- * --

Mióta kipróbáltam az EVEt, azóta gondolkodok, hogy mégis mi a játék célja számomra. Itt ugyanis nincs központilag definiált cél, mint a WoW-ban. Nincs max szint, nincs főellenség, semmi nincsen. De egyúttal minden van, rengeteg féle dolgot csinálhat az ember, de nincs semmiféle sorvezető, ami mentén végiglépkedhet. Ez egy vadnyugati játszótér. Rájöttem: a játék célja, hogy okosabb legyél a versenytársaidnál. Ne hagy magad átverni, feleslegesen eltiporni és még sorolhatnám. Nem túl magvas gondolat, de ez a helyzet. Ilyen szemüvegen át nézve a legalantasabb scammelő vagy tolvajtevékenységek is helyénvalóak. Az erősebb érvényesül a gyengébb kárára, az eszköz érdektelen. Survival of the fittest. Erről szól az EVE. Aki ezt felismeri és e szerint játszik, az élvezni tudja, aki meg nem, az szívni fog vele.

Gondolkodtam azon is, hogy hosszabb távon vajon belépjek-e valamilyen cégbe - hiszen a casual üzemmód miatt nem biztos, hogy annyira hasznos volnék bárhol is. Ha viszont nem lépek be, akkor a reputációm nem igazán fontos. Ekkor pedig nem veszítek semmit ha pl belevágok a ninja salvaging nevű dologba. Ez a tevékenység abból áll, hogy nálam jóval erősebb emberek PVE missionjeit megkeresem scannerrel, beugrok az általul lelőtt hajókat salvage-elni (a roncsból használható alkatrészeket kitúrni). Ez elég arcátlan dolog egyébként, mert elég nagy pénz van a salvage-ben és ezért a legtöbb mission runner a pucolás után visszatér egy salvage hajóval, hogy ne hagyja ott az extra értéket a roncsokban. És itt jön képbe a ninja salvager, aki beugrik hívatlan vendégként salvageolni.

Szóval a rövidtávú tervek:
- bányászati hozam fejlesztése
- scanning skillek húzása
- salvaging kitanulása
- PVE fit az Ospreyhoz
- salvaging fit valamelyik hajómra (Merlin?)

Nincsenek megjegyzések: