2012-04-24

Trade élmények

Lassan egy hete, hogy kereskedni kezdtem, azóta sok mást nem is csináltam a játékban. Fogjuk rá, hogy érdekes. A lent leírt módszerrel, egy gyors frigattal hozom-viszem az anyagot, kereskedőhajó eddig nem igazán került a képbe. Különösebb rendszer nélkül írok most le gondolatokat a kereskedelmi jelenségekről.

Eve-central.com: lehet vele jó üzleteket keresni a Trade menüpont alatt. Az adatok viszonylag frissek, de simán előfordulhat, hogy mire odaérsz, már valaki lenyúlta a jó bizniszt és közel sincs olyan áron a keresett termék, mint amit az oldal jelzett. Ennek elkerüléséhez próbálj olyan terméket választani amiből nagyobb mennyiség van fent. Kétféle tool van benne, az egyik Sell Ordereket (SO) próbál Buy Orderekhez párosítani (BO), ezzel azonnali és garantált hasznot lehet behozni, feltéve ugye, hogy megvannak még az oldal által látott SO/BO-k, amikor odaérsz. A másik tool két megadott rendszer SO-jait hasonlítja össze (hülye módon ezt még nem használtam, de innentől fogom). Én eleve nem szeretek BO-ra eladni, hiába instant a haszon. A BO ugyanis a legtöbbször csak 40-60%-a az SOnak és népszerű termék esetén a SO is elég gyorsan gazdára talál. A SO-SO lista árulkodhat áruhiányról is. A lista élén sok olyan tétel van, amiből az egyik helyen alig van pár darab, csak a túlárazott termékek maradtak meg. Pl jelenleg Jitában van 11873 Amber Cytoserocin 220-240K per darab áron, Dodixie-ben meg csak 1 db 245M-ért (1000x túlárazó scam tétel ami nyilván ottmaradt, mert épp minden vásárló tudott olvasni). Mit tesz a jó kereskedő ilyenkor? Odavisz egy csomó ilyet drágán (300-330K per), hiszen valószínűleg túlkereslet van.

Price history funkció a Market ablakban: érdemes megnézni a számszerűsített táblázatot egy termékről. A min-max-átlag ár is árulkodó lehet, nem beszélve az eladott mennyiségről. Pár gondolat ezekkel az adatokkal kapcsolatban:
  • a forgalmazott mennyiség simán lehet a piaci igény sokszorosa, hiszen gyakran a kereskedők is adnak-vesznek egymás között, pl valaki feltesz egy alulárazott tételt, azt újraeladásra lehet, hogy felvásárolja egy station trader. Ez viszont nem jelez valós piaci igényt. Emiatt minden termék forgalmi adata erősen inflált a nagyobb kereskedelmi hubokban.
  • a minimumár általában a BO-kra történő eladások, a max ár általában a SO eladások lenyomatát őrzi. Következésképp az átlagár árulkodik arról, hogy a kereslet/kínálat milyen: ha az átlag közelebb van a minimumhoz, több a kínálat mint a kereslet (és lehet, hogy a jelenlegi SO ár túlzott) és vice-versa. Persze a fent leírt station trading dolog ezt is torzítja.
Market PVP: ezt a részét utálom. Ott ülni és nézegetni, aládvágtak-e és korrigálni a tételeket nagyon idegesítő dolog. Előfordult már olyan is, hogy találtam egy skillbookot, amit vagy 5x áron vett fel a piac napi 50-60 darabot és nem volt konkurrencia... Illetve volt, csak 1 napig nem reagált. Biztos megszokta a kényelmes pozícióját, amit nem zavart sokáig senki. Azóta máris lementünk 3.5x árra sajnos. Jártam úgy is, hogy hoztam valamit 10 pénzért, volt rá BO 12-ért és SO 18-ért. Nyilván próbáltam eladni 18ért, de nagy volt a market pvp, folyton alámvágtak. Egyszercsak bekerült egy nagyobb tétel 15-ért SO-ba, ami elgondolkodtatott: visszavonom a tételt és eladom BOra, vagy én is lemegyek 15re és ott folytatjuk a pofozkodást. Esetleg kivásárlom azt a tételt és még nagyobb adag szart görgetek magam előtt. Nem volt erre időm, inkább visszavontam és elsóztam BOra. Nem biztos, hogy bölcs döntés volt, viszont ez trükknek is jó lehet, az ellenfelet így bele lehet kényszeríteni egy BO-ba, vagy az alulárazott SO tételed felvásárlására.

Szállítás: a lent leírt frigattos móka megy. HeCsa felfedzte, hogy a Probe nevű frigatt hasonlóan fordulékony, mint az általam használt Condor, viszont sokkal nagyobb a raktere és ráadásul skillel növelhető is. 2-es skillel van 352m3 cargo space, ami egy medium standard containerrel effektíve 417m3. Ebbe azért belefér egysmás. 5ös skillel 400m3, containerrel 465. Rájöttem, nem is az a lényeg, hogy 2-2.5s alatt nem biztos, hogy tudnak targetelni. Hanem az, hogy ennyi idő alatt nem tudnak cargo scannelni, mert annak az időigénye targetelés+3 sec (ha a T2es, gyorsabb scannert használja). Erről egy kis videó... Highsecben pedig nem sok suicide ganker fogja bevállalni azt, hogy lelő egy filléres frigattot, anélkül, hogy tudná mi van benne. Mindenesetre, hogy teljesen biztos legyek az elgondolásaimban, valószínűleg ki fogok állni scannelni Jita mellé. Megnézem, hogy a jumpra érkező emberek kint vannak-e elég ideig warpból, hogy scanelni lehessen őket. Ez lehet az egyetlen pont, ahol egy óvatos (dock/undock bookmark, no afk) frigatt pilóta scannelhető. Ha itt sem, akkor aztán tényleg seholsem.


Region határok: Jitának van egy olyan jó tulajdonsága, hogy 1 (vagy 2?) ugrásra fekszik a szomszéd régiótól (Lonetrek). A Market ablak csak az aktuális régió adatait mutatja. Így pl Jitában állva a The Forge régió áruit látjuk. Viszont 1 ugrást megtéve láthatóak a Lonetrek adatok. Tegnap hoztam Amarrból 20 1MN Afterburner II-t, mert Jitán hirtelen felment az ára 1.7-1.8 misire az addigi 1-ről. Amikor ez mind elkelt fél órán belül, arra gondoltam, hogy kéne még több ilyet hoznom mielőtt a piaci kereslet megcsappan, vagy valaki erősen alávág az árnak. Elugrottam Lonetrek régióba, Market ablak: hopp, ott van pár ugrásra 36 ilyen AB, darabja 1.1M-ért, hülye lennék otthagyni. Behordtam őket. Nem lepne meg, ha már ez is el lenne adva - 10 perc munkával kaszáltam ez esetben kb 20 misit. A trükk lényege tehát, hogy vannak nagyon közeli állomások, amik nem látszanak Jita market ablakán. Ha ismersz egy kelendő terméket, 1 ugrással arrébb élő piaci adatokat láthatsz és bevásárolhatsz, meglovagolva a piaci igényt.

Nincsenek megjegyzések: