2009-02-09

Sartharion +2D down

Hát ez nem 2 pull volt :) De letettük! A killshot után komplett taktika - a guild belső forumára postoltam így, de tapasztalatokkal kiegészítem.


Sartharion +2 drake taktika

Ez egy vázlatos taktika. A 3 sárkány a következőket adja, ha életben maradnak:

- Tenebron: +100% shadow sebződés. Ez a drakek lehelletét és a földre rakott void zónák sebzését növeli. Időnként tojásokból sok kis add kel ki, tankolni és aoe.

- Shadron: +100% tűzsebződés. A tűzfalak és a randomban fentről potyogó tűzcsóvák sebzésére hat, meg persze a boss lehelletére.
Időnként addot idéz a portálon belül, ami további +50% tűzsebződést ad a raidnek.

- Vesperon: -25% maxhp mindenkinek. Amikor disciplét idéz, az ad +75% sartharion leheletének sebzésére, valamint 2-3Kt sebződik mindenki amikor sebzést oszt, magyarán ros phase2-höz hasonló visszasebződést szenved el a raid DPS hadosztálya. Ennek az effektnek a neve Twilight Torment. Ismétlem, ez az effekt csak a disciple jelenléte alatt van, tehát ha portálba bemegy a nép és kiiktatja akkor a debuff megszűnik.

- 2 drake (de lehet hogy már +1 drake esetén is) kap a boss +25% maxhpt ami a drakek halála után se tűnik el, így alig 8M helyett majdnem 10M hpja van.

- Minden drake add halálakor a boss melee sebzése és attack speedje 25%-kal nő. 2 drake után határozottan fáj.

- A sebződést növelő effektek szorzódnak, azaz ha lent van Shadron (+100% fire) és Torment van Vesperon addja miatt (+75%) akkor a tankra eső boss lehelletek sebzése nem 175% hanem 250%-kal magasabb. (2*1,75)

- A drake addok megadott sorrendben és időben szállnak le:
Tenebron ~30 másodperccel a boss behúzása után.
Shadron ~75 másodperccel a boss behúzása után.
Vesperon ~125 másodperccel a boss behúzása után.

2 addos mókában elvileg a legkönnyebb SHADRONT megölni, így csak Tenebront és Vesperont kell kezelnünk.

Ennek a taktikának az előnye, hogy a két drake leérkezése között ~100 másodpercünk van, ami elég lehet az első drake majdnem teljes vagy teljes kipusztítására, így egyszerre nem nagyon lesznek jelen.

-- * --

2 addos taktikánk tételesen tehát:

Tank leosztás
MT: Sartharion. A legmagasabb HPjú tank fogja.
OT1: A két draket fogja tartani. Ha már nincs drake, megy kisaddokat kezelni.
OT2: Mindennemű kis add (tűzelementálok és Tenebron whelpek) felvételét intézi.
OT3: ugyanaz mint OT2, viszont amikor Vesperon acolytet idéz, átmegy a portálon az addot tankolni.

DPS focus sorrend
1) 0-30. másodperc: csak a boss van bent, így azt üti mindenki.
2) 30. másodperc után: Tenebron leszáll, ekkor mindenki átvált rá. Amint 5 sunder rajta van, HEROISM is elmegy. Tenebron portáljaival NEM foglalkozunk soha! Ebben a fázisban az addokat gyűjtögetik az offtankok, azokat AOEzni Tenebron halála után szabad csak. Addig focusfire a draken. Lehetséges olyan pozícióra beállni ami a két tűzfal határán van, így csak kicsi mozgással is megoldható a fal elkerülése. Ennek a vonalnak a megtalálása sokat dob a DPSen.
3) 125. másodperc után: Vesperon leszáll, de a DPS marad Tenebronon! Egyetlen kivétel, ha még él az első drake amikor portált idéz Vesperon. (Ez sose fordult elő)
Vesperon portáljait ugyanis mindig venni kell, 3 healer, OT3 és minden ranged DPS átmegy kinyírni az acolyteot azonnal. A portálon belül 1K-t sebződik mindenki másodpercenként, tapasztalat szerint 1 resto shammy kihealelte ezt a portált, a többi healer maradjon kint.
A Vesperon portált az OT3 bejelenti ventrin, figyeljetek rá és kövessétek. A rajta levő addok követik és ütik tovább a portálban is.
4) Amint meghalt Tenebron, mindenki Vesperonra fókuszál, a portáljait továbbra is vesszük a leírt módon.
5) Ha a második drake is halott, a boss maradt csak hátra, lenyúkoljuk a szokásos módon. Ekkor már semmi debuff, teljesen normál no drake kill, kivéve hogy nagyobbat üt a boss.

Heal leosztás
- 1 aoe healer megy Vesperon portálba.
- 2 healer az MTn és 1 az OT1-en.
- A többi healer szükség szerint segít be és főleg raidhealen van.
7 healert javaslok.

Szoros helyzetek
A legszorosabb nyilván az, amikor lent van mindkét sárkány, főleg ha még Vesperon acolytet is idéz. Nagyon fontos tehát, hogy az első sárkány a lehető leggyorsabban meghaljon, legkésőbb az első Vesperon portál előtt.
Shadron előzetes leölésével se a tűzfalak nem jelentenek automatikus halált, se a tankra nem esik a maxhpjánál nagyobb leheletsebzés.
Amíg viszont bent van Tenebron, a void zónák különösen veszélyesek a dupla sebzés miatt, fokozottan figyeljetek a kiállásra.

Felkészülés
Minden DPS legyen flaskolva és nem árt ha nem a legkisebb maxhpt adó cuccait veszi fel

Fire res aura és shadow res buff legyen a raiden.

HS és healing poti legyen kéznél és használjátok is, főleg Vesperon leszállása után lesz necces a dolog, akkor kell fokozottan figyelni, ha meg akarjuk nyerni a csatát.

-- * --

Amivel a legtöbbet szívtunk és a megoldásaik:
- Boss és add pozíció: a bosst a bejáratból nézve a sziget "bal alsó" sarkában álló MTre lőni, majd az MT elstrafel vele balra addig hogy a boss a tűzfalak vonulási irányával párhuzamosan álljon. Így a háta mögül jövő tűzfalak között lesz, nem kell vele foglalkoznia. A szemből jövőket meg látja és a sziget sarkába strafelve tudja kikerülni. A killshotomon a minimapon kinézhető kb hogy hol tankoltam a bosst.
A drakek hátul szállnak le (kb ahol a boss eredetileg áll), így a DPS+OT1 a pull után odafut. Más pozícionálás esetén a draket át kell futtatni a fél termen, nem hiszem hogy jó ötlet.
- Enragelt fire elemental addokat rugók anesthetic poison + fan of knives kombóval nagyon faszán kezelik. Nekik a teljes encounter alatt végig kiemelt feladatuk ezzel foglalkozni.
- Vesperon leérkezése után a portál nem ismert időben nyílik ezért az addokat aoező emberek instant megölik magukat a váratlanul felkerülő Torment miatt. Megoldása: AOE kizárólag Tenebron halála és Vesperon leszállása között, valamint Vesperon portál kipucolása után engedélyezett. Ezekben az időpontokban értelemszerűen garantáltan nincs torment.
- Emberek meghalnak tűzfalban / void zónában: próbáljatok ne tömörülni és ne állni túl közel az addokhoz, hogy a void zóna látható legyen. Amúgy meg figyelni.
- A gyakorlatban általában simán meghalt az első drake heroism segítségével mire leért a második, így a kettő között lehetett addokat pucolni. Ha kellően gyors volt a DPS akkor csak 1 adag whelp jött, a tapasztalat szerint feltétlen le kell nyomni a második whelp hullám előtt Tenebront, különben egy rakat addal kell Vesperon portálba menni meg ilyesmi, és az kurvára fáj.
- Random tankhalál Vesperon alatt: 1 helyett 2 dedikált healert tettünk az MTre, sokat segített hogy kiderült, elég 1 healer a Vesp portálban. MTként én megszüntettem az autoattackot is a torment alatt, aggróprobléma nyilván nem lehetséges mert előtte volt vagy 2 percem egyedül a bosson.
- A crashing trashing robottal be lehet húzni a bosst :D

3 addost el se tudom képzelni hogy oldjuk meg, ahhoz pl ki kellene hagyni a Vesperon portálokat, hát érdekes lesz... Egyelőre farmra tesszük 2 süsüvel, esetleg más süsükombinációkkal is, aztán lépünk tovább.

3 megjegyzés:

Bene írta...

A harc furán hangzik de a DPS-ről szól. Hiába tökéletes a heal a tankolás a megfelelő dps-el lehet a legjobban segíteni mindenen.

Ajánlom, hogy Tenebron/Shadron kombóval próbálkozzatok. Ha el tudjátok érni azt hogy meghal Tenebron Shadron leszállás előtt akkor alakul a dps. Ugyan ezt el kéne érni 3D-vel is csak ugye akkor több a HP-ja Tenebronnak meg mindennek.

Enélkül nekimenni három sárkánnyal olyan mint ejtőernyő nélkül ugrani 1000 méterről. Persze akkor nem ha mindenki pro, csak sok mindent kell megszokni a harcon és így a tanulófázis könnyebb.

Zka írta...

Már +1 süsünél is fent van a +25% hp mindenen, de tudtommal 3nál is csak ennyi plusz van. Tudtommal :)

Bene írta...

Hát ja az én emlékezőképességem sem a régi. A +hp egy sárkánnyal is van a -hp meg ugye Vesperon aurája.