2008-12-01

Sartharion-10 kisokos

A Sartharion nevű sárkány és 3 drake addja Wyrmrest Temple alatt (Dragonblight) található meg. Egy Molten Corera emlékeztető fekete lávaköves, lávás helyszínt kapunk, patrolozó dragonkinekkel és a boss(okk)al. Az insta neve The Obsidian Sanctum. A 10 fős verzióról adok itt egy kis leírást.

2 féle trashpakk rémlik: az egyik 4 drakonidos, ahol a kasztereket kell előbb ölni + kiállni a tűzből.
A másik a 2 nagy állat drakonid patrol, ahol egymástól el kell őket fordítani és a raidtől is mert shockwave szerű aoet tolnak, amúgy csak paskolgatják a tankot - alacsony HPnál enrage és 8-9Kt kezdenek csapni. Semminemű kihívást nem okoznak ezek a pakkok.

A boss és 3 addja térben erősen elkülönülve állnak egymástól. A boss lent középen, az addok körülötte "dombok" tetején. Az egyik a bejáratból nem is látszik, olyan nagy a terem.

Fontos tudni, hogy ezt a bosst több módon is meg lehet csinálni:
1) levered minden drake addját külön, majd a bosst is. Az addok nem aggrózzák be a bosst, úgyhogy külön be lehet őket darálni.
2) levered 1-2 addját és aztán behúzod a bosst: ekkor a megmaradt add(ok) időnként becsatlakoznak a csatába és egyszerre kell őket és a bosst kezelni.

Mi az 1-es verziót csináltuk ("no drakes up") mert az nagyon könnyű és a boss/add képességekkel való ismerkedésnek megfelel.

Lássuk mik is ezek a képességek:
Sartharion (boss):
- tipikus sárkány cuccok: cleave és tail swipe tehát arcába/farkába ne álljon soha senki, mert fáj. Tüzet is lehellget, 6-9K értékben.
- egyre gyakrabban tűzelementál addokat idéz a boss, ezeket az offtanknak fel kell kapkodnia és a DPSnek le kell ölnie őket. Kicsiket ütnek, de ha a tűzfalhoz érnek (ld később) akkor nagyokat kezdenek ütni :)
- időnként csinál a boss egy emote-ot ("the lava begins to churn", vagy ilyesmi) és akkor megindul a terem bal vagy jobb oldalából egy láva-tsunami, avagy lávafal - szerencsére vannak benne rések, ezeken a részeken álljon mindenki, hogy a láva ne kapja el. Elég csúnya fire dotot tesz fel és knockbackel. A tank is átmozoghat egy résre ilyenkor, de annyira nem fontos neki.
- tűzgolyók is hullanak random helyekre a csata alatt folyamatosan. Nem tudom biztosra hogy el lehet-e kerülni őket, annyira nem tűntek durvának egyébként.
Ez kb ennyi, nem egy nagy nehézség.

Vesperon (drake add):
- 25%-kal csökkenti a maxhpját mindenkinek ha Sartharionnal együtt harcol.
- Időnként nyit egy portált és elkezd sokkal nagyobbakat ütni / kevesebbet sebződni. Ekkor a portálon minden DPS, 1 healer és 1 offtank átmegy, leölik az ott található "Disciple of Vesperon" nevű drakonid addot. Ekkor Vesperon ismét normálisan fog sebezni és sebződni. A portálon belül az ott tartózkodók folyamatos shadow damaget kapnak sűrű tickekben, amúgy maga az add alig üt és nem sok HPja van, kb 15 másodperc lesz a portál fázis kipucolása, szükség esetén healer nélkül is mennie kell, ha mindenki maxon megy be a portálba.

Shadron (drake add):
- duplázza a raid által bekapott fire sebzést ha Sartharionnal együtt harcol.
- Időnként nyit egy portált és elkezd sokkal nagyobbakat ütni / kevesebbet sebződni. Ekkor a portálon minden DPS, 1 healer és 1 offtank átmegy, leölik az ott található "Disciple of Shadron" nevű drakonid addot. Ekkor Shadron ismét normálisan fog sebezni és sebződni. A portálon belül az ott tartózkodók folyamatos shadow damaget kapnak sűrű tickekben, amúgy maga az add alig üt és nem sok HPja van, kb 15 másodperc lesz a portál fázis kipucolása, szükség esetén healer nélkül is mennie kell, ha mindenki maxon megy be a portálba.

És akkor most akik azt gondolják hogy a harmadik is ugyanez lesz és skipelik azok szopnak - ezért került be ide ez a mondat :D

Tenebron (drake add):
- duplázza a raid által bekapott shadow sebzést ha Sartharionnal együtt harcol.
- Időnként nyit egy portált és elkezd sokkal nagyobbakat ütni / kevesebbet sebződni. Ekkor a portálon minden DPS átmegy, leölik az ott található tojásokat. Healer és offtank nem szükséges. Ekkor Tenebron ismét normálisan fog sebezni és sebződni és amint minden tojás meghalt, a tojások számával azonos mennyiségű kis whelp spawnol a portálon kívüli "valós" világban. Ezért kell az offtanknak mindenképp ittmaradnia, a tojások amúgy se tankolandók.

Mindhárom drake gyakorta nyit egy jól látható "void zónát" random ember alatt, ebből gyorsan ki kell állni. Mindhárom helyen a portálokba elég 1 healert átküldeni, de ha max körül vannak az emberek és jó a DPS akkor egy se kell.

Külön-külön a boss és a drakek is nagyon könnyűek, első pullra mennie kell mindennek. Jövő héten megpróbáljuk a boss+1 drake ("1 drake up") módszerrel lenyomni a dolgot - tehát 2 draket leverünk, majd húzzuk a bosst. A maradék drake valamikor majd csatlakozik a csatához és akkor le kell kezelni. (Update: a drake addok úgy nézem elég hamar csatlakoznak a csatához, akár egyszerre 2-3 is bent lehet!)
Nem elég a drakeket offtankolni és ignorálni, mert
1) a sebzésük a portál fázisok alatt megnő és ha több draket is fog az offtank, nem lesz kihealelhető a dolog.
2) Sartharion 25%-nál a drake addok enragelnek és szétbontják az arcokat.

Ami a boss+X drake módszerben nehéz az az, hogy az addok által adott debuffok megnehezítik a random splash damage túlélését, kerülgetni kell a void zoneokat is.

Olvastam amúgy egy olyan tippet, hogy ha az add offtank warrior akkor tegyen vigilancet a maintankra (aki Sarthariont fogja) és így jó sok taunthoz jut, ami az elementál addok felszedéséhez praktikus. Sajnos összevissza popolnak mindenfelé ahogy eszükbe jut, nehéz őket összeterelni.

Loot:
Ha a bosst a drakek leölése után ölik le, dob:
- 1 T7 glove tokent
- 1 ilvl200-as epicet
- 22 slotos epic baget
- satchel of spoils-t (benne 5 emblem of heroism)
Ha 1 vagy több drake még él a boss behúzásakor és ezzel együtt verik le a bosst, akkor több epicet dob és ha mind a 3 drake együtt megy a bossal akkor egy black drake mountot is dob. 1 db per kill, ez az új "macimount" :)

Minden drake dob egy emblemet, ha a bossal együtt verik le akkor gondolom a boss dobja az emblemet, nem az add. Összesen 4 emblem.

"No drakes up" easymode-ban is érdemes kipucolni, mert 4 emblem, 2x T7 loot, 22es bag és +5 emblem egy ember számára igazán megéri a félórát amit rá kell szánni.

2 tank elvileg minden módban elég, mivel a drakek egymás után csatlakoznak be. Nyilván meg kell ölni a drakeket mielőtt a következő is csatlakozik.

Sok minden nem világos még a boss+drake killeknél, pl nem tudom, hogy az offtank ha épp fog 5-6 fire elementált, mi történik ha átmegy a portálon disciplét tankolni :)

Nincsenek megjegyzések: