2008-05-26

Warrior tankolás gyorstalpaló

Vagy ilyesmi.

Végzet guildtársam warrior altja felért 70re és tankolgat, szerintem jó úton halad, viszont ígértem neki hogy írok vmi gyorstalpaló félét.


Irányítás
Első és legfontosabb, hogy érezd a karaktert, kényelmesen. A következő képességeket kell majd használnod tankoláskor:

Shield slam, revenge, shield block, devastate, heroic strike, taunt, mocking blow, thunderclap, demoralizing shout, cleave, concussion blow, a 3 stance, berzerker rage, bloodrage, last stand, shield bash, spell reflect, intervene, intercept.
Ezeket mindenképp javaslom hotkeyre kötni és csak billentyűzetről használni.

Ezeken kívül a charge, shieldwall, disarm, challenging shout, egyéb shoutok, potik és ilyesmik is játszanak, de azokat elég egérrel használni, mert ritkán és/vagy nem sürgősen kell őket nyomni.

Visszatérve a hotkeyekre:
Előszöris olyan interfacet érdemes használni ami stance váltáskor automatikusan cseréli legalább az egyik action bart, és ugyanazokkal a gombokkal stancetől függően más képességeket használhatsz.

Azokat a dolgokat amik hasonlóan működnek (charge, intervene, intercept illetve taunt, mocking blow) érdemes ugyanarra a gombra rakni. Nálam a taunt a G betűn van. A mocking blow szintén, így ha a taunt CDn van de nagyon kell valakiről leszedni egy mobot akkor F1+G a megoldás (aztán F2 vissza defenzívbe).

A leggyakrabban használt képességeket a mozgás gombok (WASD, vagy az én esetemben ESDF) köré érdemes tenni a gyors elérés miatt.


Rage kezelés, kezdeti aggro megszerzése
Ami nagyon fontos a tankoláskor, az a rage gazdálkodás. Nagyon fontos mindig tudnod, hogy mennyi raged van, mert attól függ hogy mit érdemes használnod és mit nem. Ezért szokj hozzá, hogy a szemed a képernyő "munkaterülete" és a rage barod között pingpongozzon. Normális esetben minden rage elkölthető, de ha tudod előre, hogy bármikor használnod kell pl shield basht vagy spell reflectet akkor csak annyi raget költhetsz el hogy ezekre a rage megmaradjon.

A legfontosabb a kezdeti aggró stabilizálása, fontos hogy a csata elejétől téged üssön minden, ha csak lehetséges. A legjobb módszer erre az, ha te húzol vagy misdirrel kapod az aggrót. Ha feltétlen sheep pullt vagy egyéb CC pullt kell csinálni akkor bloodrage+demo shouttal vagy thunderclappal vedd fel az összes mobot egyszerre. (ilyenkor a nem CCzett többi mobon csak bodypull 0-ás aggrója van a CCző embernek) TC nyilván csak akkor jön szóba itt ha max 4 mob maradt CCzetlenül és eléggé egy kupacban vannak. Ugyanígy, ha valaki hülye módon bodypullol egy mobcsoportot, a bloodrage + TC vagy demo gyorsan le is szed róla mindent ha nem csinált semmi aggrót a bodypull után. Sajnos ezek resistelhető képességek, de jobb a semminél.

A pullokat talán nem kell magyaráznom egy tapasztalt játékosnak, kasztereket LOS pullal érdemes egy sarok mögé húzni, stbstb ez nem igazán warrior specifikus dolog :)

Célszerű minden csatát így nyitni: berserker stance, berserker rage, def stance (húzás pl puskával), bloodrage. A berserker rage extra raget fog adni ha sérülsz, és mivel a legfontosabb hogy a csata elején legyen rage, ezért ezt a csata előtt közvetlenül mindig jó ötlet elsütni. A bloodrage csinál egy viszonylag alacsony aggrót minden mobra akivel combatban vagy, ez pullkor jól jön arra hogy pl a még meg nem ütött mobra ha felkerül egy curse vagy pár dot (de még nem tickelnek) akkor ezt megtartja, ugyanis pl egy curse felhelyezésének is van egy nagyon minimális aggrója, ha csak bodyval húzod a mobot akkor ettől át is fordul a lockra.

Ha tudsz - instában ez viszonylag ritka - chargeolj a mobokra, ez 15 raget ad és egy kis helyzeti előnyt, a meleenek idő kell majd hogy odaérjen és addig aggrót építesz :) Jó nyitósorozat az alábbi: charge, def stance, bloodrage, thunderclap. Akár kombinálhatod a berzerker rages mókával, így: berzerker stance, berzerker rage, battle stance, charge, def stance, bloodrage, TC.

Rage kezelési trükkből rengeteg van, tapasztalatom szerint Black Morassban lehet ezeket a legjobban gyakorolni. Egyrészt van egy csomó mob amit spell reflectelni lehet, másrészt elég kicsit ütnek ahhoz, hogy szükséged legyen raget tartalékolni a következő pullra. Simán meg lehet azt csinálni például, hogy amikor egy mob már a halálán van, befejezed a tankolást és csak autoattackolsz illetve néha beteszel egy revenget. így simán 50-80 rage spejzolható a következő pullra. Ezt a trükköt bárhol bármikor be lehet vetni. BMben még megteheted azt is, hogy a következő portálhoz futva magadra tauntolsz egy addot ami pár ütéssel vagy spellel még a rage barodat hízlalja.


Singletanking
1 mobot tankolni nem nagy művészet. Az optimális threat ciklus közismert, SS, revenge, devastate * 2, valamint minden ütésnél heroic strike. Ehhez viszont rohadtsok rage kell, a legtöbbször ez nem lesz meg. Ilyenkor érdemes a rage barodhoz idomulva kidobni egyes aggró képességeket, első körben a heroic strike-ot, aztán 1 vagy 2 devastatet az ideális ciklusból. Durván 30 rage felett lehet heroic strikeolni, azalatt nem érdemes. Shieldslam, revenge minimálisan ki kell menjen egyszer minden 6 másodpercben, erre mindenképp lesz elég rage ha nem költöd el másra. Nyilván, ha nem ütnek erősen akkor nem használsz olyan képességeket ami a mob sebzését csökkenti, tehát TC, demo shout és shield block se jön szóba.
Fontos érteni, hogy az aktív mitigáció (TC, demo, SB) három módon csökkenti az aggródat:
1) raget költesz ezekre a képességekre és ezek nem csinálnak aggrót, illetve elég kicsit csinálnak
2) időt töltesz ezekkel a képességekkel
3) a mitigációval ragetől fosztod meg magad ami tovább csökkenti a használható képességeid számát

Egy mob tankolásakor tehát NEM használsz demot vagy TC és shield blockot sem, kivéve ha komoly ellenféllel állsz szemben ahol a túléléshez szükségesek ezek a képességek. Jellemzően ez csak raidbossoknál fordul elő, illetve pl amikor még kék cuccom volt, egyes heroic mobok úgy ütöttek, hogy fel kellett ezeket rakni rájuk hogy ne verjenek szét mielőtt beér egy heal.


Multitanking
Szerintem a DPSelés tudomány, a heal művészet és a tankolás a kettő keveréke. Egy célpont tankolása leginkább tudomány, a multitankolás viszont egy kicsit egy memóriajátékra hasonlít. Nem mellesleg ügyességi is :)
Erről a dologról lehetne a legtöbbet beszélni és mégis a legkevesebb konkrétum mondható el vele kapcsolatban. Egyszerűen minden multitank szituáció más, geartől és a benne levő moboktól függően.
Nagy vonalakban pár irányadó technikát vázolnék azért.

1) két kicsit ütő mob tankolása: pull, elsődleges DPS célpontra SS, másikra revenge, innentől az elsődleges célpont tankolása az optimális ciklussal, néha 1-1 revenge vagy devastate a másodlagos célpontra.
2) a) két nagyot ütő mob tankolása: pull, elsődleges DPS célpontra SS, másodlagosra revenge, majd TC, esetleg bemehet egy demo is a healaggró csökkentésére. Elsődleges célpontra otpimális threat ciklus, heroic strike helyett cleave spammelése, TC legalább 6-8 secenként.
2) b) két nagyot ütőnél kezdheted úgy is, hogy SS a másodlagos célpontra, majd az elsődleges tankolod rendes ciklussal, cleavet használva heroicok helyett. TC, demo bemehet ide is.
3) 3 vagy 4 mob tankolása: pull, majd TC, skullra SS, X-re revenge, skullra deva, TC, SS, majd devastate szórása a többi mobra, mindre egy. Ha van sok rage, cleave kimehet akármikor. Alapvetően itt jön be a memóriajáték, hogy TC/devastate aggrót elosztod a mobok közt, közben kiemelten tankolod a skullt SS és revenge segítségével.
4) 4nél több mob tankolása: mivel a TC durván fél devastatenyi aggrót csinál és csak max 4 mobra hat, 4nél nagyobb pullokon mindenképp tabolnod kell a mobok közt és szórni a devastatet, revenget a különféle targetekre, cleavelni. Jó módszer lehet ha nincs kiemelt DPS target, hogy az optimális threat ciklust nyomod ki tabokkal tarkítva: SS, tab, revege, tab, devastate, tab, devastate, tab. És közben megy a cleave ha van rá rage. Ezzel akármennyi mobon healaggrót lehet tartani (ha rajtad maradnak mire először megütöd őket), tipikusan offtankolási feladat, vagy pl Hyjal waveket lehet így tankolni, aoezésre előkészítendő. Egy aoezó mage vagy lock ellen sose fogsz aggrót tartani 3-4 mobon ha nem vár előtte 10-15 másodpercet legalább. Az olyanra a palák valók.

A multitankolás mindig az idő, pontosabban a healaggró elleni harcról szól. Képes vagy-e minden mobba elég aggrót tenni mielőtt lemennének az első vagy második healre. Ezért is jön ilyenkor jól a thunderclap és a demo shout nem csak aggrógenerálási szempontból, hanem mert csökkentik a beeső sebzést, ezáltal kevesebb heal kell -> kevesebb healaggrót kell megtartani. Ezért nagy, nagyot ütő mobcsoportnál az első másodpercekben el kell nyomni a TCt és demot, hogy a healaggrót minimalizáld. Megmondom őszintén egy ideje olyan a gearem hogy semmilyen heroicban nem használok demot, mert az aggrója minimális (vmi 60 elosztva a mobok közt) és nincs szükségem az extra mitigációra, viszont a rá elhasznált global CD meg fáj. Ezért mondom, hogy ez a tankolásban a művészet, idomulnod kell a helyzetekhez, amik igen sokváltozósak. Függ egy csomó dologtól a használt képességek sorrendje, egyáltalán az, hogy használnod kell-e őket. Ez nem igazán kimatekozható (mert ahány pull és gear van annyiféle az optimális megoldás), józan észt kell használni, meg persze a tapasztalat segít hozzá a jó megoldáshoz.

Fontos megjegyezni, hogy a spell reflect AD AGGRÓT neked, méghozzá kurvasokat: ha egy 4000es spellt reflektálsz az 4000*stance módosító, azaz közel 6000 aggró def staceban, defiance talenttel. Az Omen NEM számolja mert szar. Kaszter csoportok tankolása reflecttel igen jól megvalósítható, pl Ramparts elején is van egy 3-4 kaszteres csapat, ott egyszerűen charge, bloodrage és spell reflect -> kb meg is fogja őket amíg élnek. Minden olyan nagyobb mobcsoportban ahol van kaszter mob, érdemes a reflectet nyomni akár CDre.


Kontrol
A kezdeti aggró megszerzése csak az első fontos lépés, a pull feletti kontrol megtartása a második. Sok okból veszthetsz aggrót, ezek:
1) stun, fear vagy egyéb olyan effekt ami kivon a forgalomból. Ez ellen nem sokat tehetsz általában. A spell reflect segíthet az ilyen effektek visszafordításában, vagy stunolhatod concussion blow-al azt a mobot ami kivonna a forgalomból. Ha van CC a partyban akkor az ilyen tank-gátló mobok CCzése a prioritás. A fear pár patch óta nem okoz nagy gondot általában, mert a tankon marad a mob, de ha mégsem ilyen fearrel állsz szemben és a fear előre tudható idpontban jön akkor egy gyors stance váltással aktivált berzerker rage megvéd a feartől. Pl a shadow lab Felguardjainak a fearje még mindig ledobja a tankot úgy rémlik, de pl Maulgar fearje már nem.
2) DPS lehúz valamit: alapvetően nem a te hibád, főleg ha nem a DPS targetet lőtték. Megpróbálhatod visszvenni egy gyors taunttal, intervene+taunttal vagy conc blow használatával megállíthatod a lehúzott mobot 5 másodpercre. Ha a mob a halálán van és/vagy a DPS tudja kezelni a lehúzott mobot kiteolással, ne törődj vele kicsit se.
3) heal lehúz valamit: itt sanszos hogy a te hibád, de ha olyan nagyobb multipullokat tankolsz amihez a geared kevés akkor időnként elkerülhetetlen. 4 mobnál nagyobb pakkoknál is időként kivédhetetlen hogy 1-1 mob el ne vándoroljon.
4) aggro resetelő mob: ezek általában tauntolhatók. Ha nem, akkor a DPSnek vissza kell fognia magát. Ha a reset időpontja tudható, gyűjts raget hozzá előre. (pl Hydross, Leo)

Az elveszett aggró hatásai:
1) kevesebb raged lesz mert kevesebb mob üt
2) a mob egy puha célpontot üt, amire több heal kell tehát több aggrót kéne generálnod hirtelen, miközben az 1-es pont miatt kevesebb raged van
3) az elveszett mob után futva nem építesz aggrót a többin, pedig a healaggró közben is halmozódik

Magyarán az aggróvesztést el kell kerülni amennyire lehet, illetve a lehető leggyorsabban kell korrigálni. Vannak olyan helyzetek, mint pl a halálán levő mobon aggró vesztés amit nem éri meg korrigálni. Kontrol visszaszerzési, megtartási módszerek:
1) gyors taunt amíg még melee rangeben van a mob. Ezzel igazán nem vesztesz semmit. A taunt után érdemes ráhúzni egy SSt vagy revenget mielőtt folytatod a tankolási eljárást ott ahol abbahagytad.
2) concussion blow 5 seces stunja is gyakran ad lehetőséget arra, hogy egy épp leforduló mobot megállíts, majd pár aggró képességgel mire kijön a stunból ismét rajtad legyen. Pl Skadi aggrógép sámánnal játszik és chain lightninggel húz egy 2 mobos patrolt. Ekkor a DPS targetre taunt, az offtargetre conc blow + SS, majd az elsődleges target tankolása. Esetleg kell majd taunt a másodlagosra is a conc után.
3) mocking blow: igaz, hogy 2 perces CDje van és csak 6 másodperces ideiglenes taunt és még dodge/parryzható is, de akkor is jó. Ezt főleg a healert ütő mobokra tartogatom, ha nincs kéznél a taunt. Stance váltást igényel ezért sok raget bukhatsz vele, de a healerért megéri. A 6 sec lejárta után könnyen lehet, hogy visszafordul másra, de ekkor a taunt már kéznél szokott lenni. Olyan raid bossokon, mint pl Nalorakk ZA elején taunt resist után használandó.
4) intervene: a legjobb új warrior képesség BCben. Fantasztikus a kontrol visszaszerzésére. A kijelölt barátságos célpontra vagy a kijelölt ellenséges célpont targetjére intervenelsz a használatakor. Ez csak 8-25 yardon működik de a legtöbbször ezen a távolságon áll a ranged/heal. Ez egyrészt megvédi őket egy fizikai ütéstől, másrészt odavisz gyorsan a mobhoz, mivel a mob már a barátságos célpont közelében lesz. Tauntot spamelve gyorsan visszaveheted a mobot. Az intervene gyors mozgásának köszönhetően csak kis ideig hanyagolod a többi tankolt mobot. Intervene után gyorsan távolodj el a megvédett célponttól, vissza az utánad futó mobcsapat felé. Ugyanis nem jó gondolat pár cleavelő mobot ráhúzni a healeredre pl :)
5) spell reflect: egy reflectelt stun vagy fear elég jó kontrol megtartás, nem? Egy reflectelt sebző spell egy csomó ingyen aggró. Tehát ez a képesség is ide tartozik.
6) challenging shout: minden a közeledben álló mobot magadra ránt 6 másodpercre. Ezt akkor érdemes használni ha több mob is elszabadult a healerre. Nem nagyon érdemes spórolni vele, ha jól mennek a dolgok úgyis nagyon ritkán kell, nem szabad tartogatni mert akkor végül sose használod.
7) aggró a DPS előtt: így nevezhető az a módszer, amikor egy multimob pullban még azelőtt átváltasz a következő DPS célpont tankolására, mielőtt az első meghal. 3-6 seccel a célpont halála előtt (a mob 15-30%-ánál) érdemes a következőre váltanod, így mire a DPS átfordul rá, már lehúzhatatlan lesz. Ha ezt a módszert használod, akkor egy sikeres kezdeti aggrószerzés után nem lehet mobot lehúzni rólad focus DPSsel. Esetleg a skull lefordulhat a végén, de te addigra már előnyben vagy a második targeten és minden ezt követő targeten is előnyben leszel.
8) inverz tankolás: mindent tankolsz a skullt kivéve. A skullon csak taunttal tartasz aggrót, illetve csak azután, hogy a healaggró ellen levédted a többi mobot (körbe vannak devastatelve, TC meg demo felment). A DPSnek ehhez türelmesnek kell lennie és nem egyből ütni a skullt mert meglepődhetnek. Ez is egy "aggró a dps előtt" módszer, a második mobtól kezdve se heal, se DPS nem fogja lehúzni. Számomra ez a tankolási módszer nem volt szimpatikus a gyakorlatban, de azért leírtam.
9) rage gyűjtés: egy pull utolsó mobját gyakran nem is kell már tankolni mert annyit raktál bele a healaggró megtartásával hogy a DPS se húzza le mire meghal, tehát itt csak autoattack megy, hogy legyen sok raged a következő pullra, ahol ez egy igen jó kezdeti kontrolt tesz majd lehetővé.
10) intercept: 3 sec stun. Elszabadult mob megállítására, utolérésére vagy távol álldogáló kaszter mob megközelítésére hasznos. Ez is több kontrolt ad neked a pull felett. Ritkán hasznos, intervene általában jobb és kényelmesebb és nem kell stancet váltani hozzá.
11) heal interrupt: előfordulhat hogy csak a tank tud healt megszakítani (shield bash, concblow) a partyban, ekkor érdemes lehet erre figyelni. Egy healek miatt elhúzódó trashpackon a kontrol megtartása egyre nehezebb lehet.

Szélsőséges esetben használható még az intimidating shout is, ami elfearel pár mobot. Ez főleg akkor hasznos ha a healer meghalt és a pár megmaradt mobot még megpróbáljátok megölni.
Disarm hasznos lehet egyes humanoid moboknál, a sebzésük drasztikus csökkentésére, pl heroic SP defenderei asszem disarmolhatók, a pull elején jó ötlet lehet ezzel kezdeni a egyik defenderen, sokkal kisebb lesz a healaggró.

Fontos még a kontrol fejezet alatt tárgyalni, hogy mikor nem kell tankolnod valamit. Leírtam már egy példát, amikor egy halálán levő mob lemegy a DPSre. Azt nem kell tankolni. Ugyanígy nem kell tankolni azt, amit rábíztál valakire, hogy CCzze le. Néha nehéz felismerni, hogy pl egy hunter be tudja-e csapdázni ismét az elszabadult mobját vagy mage a birkáját, alapvetően ha van hangkapcsolat akkor elvárható ezektől az emberektől hogy segítséget kérjenek ha a CCjüket nem tudják visszatenni, egyéb esetben nem kell vele törődnöd, csak ha a healerre megy az elszabadult add (ekkor intervene ftw). Ismétlem, nehéz felismerni hogy mikor kell valamit tankolnod és mikor nem. De ha már menni fog, az nagyot fog dobni a tankolás minőségén.

Ha több célpontot kell tankolnod és valamit nem sikerül ezek közül megtartanod, akkor célszerű a kisebb sebzésű kaszter mobokat nem tankolni mert azok máson is kb annyit sebeznek mint rajtad, míg egy melee mob már akár normál instákban is pár ütéssel kinyírhat egy klotit.

Célszerű olyan unitframet használni ami mutatja ha valakin aggró van, ezzel könnyebb kiszúrni hogy a healert üti-e valami, mivel jellemzően a healer mögötted van.


Gear, gear setek
Lehet egyetlen tank settel tankolni mindent, csak kérdés hogy a tank illetve a healerek dolga mennyire lesz könnyű. Sőt esetleg a DPS dolga is nehezedhet ha a tank nem tud elég aggrót generálni.
Alapvetően 3 szélsőség köré lehet geart építeni:
1) effective health (EH): magas stamina és armor. Ha van 20000 hp-d és az armor+defensive stance 65%-ot vesz le az ütésekből akkor az EH-d 20000*(1/(1-0.65)) = 57143. Ez a nagyot ütő ellenfelek ellen jó.
2) avoidance: magas dodge, defense és parry rating. Az agility is ad dodget, de elég kevés agi van a tankcuccokon. Avoidance a gyorsan támadó vagy ütéseivel stackelő debuffokat pakoló ellenfelek ellen hasznos. Prince, Janalai sokkal biztonságosabban tankolható avoid gearben mint EH gearben. Jó még az avoid set olyan offtank feladatokra ahol nem kell threatet generálni, mint pl Halazzi offtank aki csak a saber lasheket eszi + megfogja a healaggrót a macskán a szétváló fázisban. 1 dodge rating adja a legtöbb avoidancet, picivel lemarad mögötte az 1 defense rating, majd a parry rating és agility zárja a sort.
3) aggró: a jó aggróset expertise, hit és blockvalue alapra épít, valamint nem tartalmaz avoidancet, vagy csak minimálisan. Érdemes először az expertisere koncentrálni, mert ez a leghatékonyabb.
NEM KELL 25% block a warriornak semmihez sem! Figyelem! Ez egy buta mítosz! Shield block használata alatt a frontálisan érkező támadások ellen crush immunitás áll fenn meztelenül is, prot speccel, pajzzsal a kézben. (kivéve ha a tank stun vagy egyéb effekt alatt áll, ami miatt cselekvésképtelen) A crushok témájában egy kiváló és részletes forrás, érdemes átolvasni.

Alapvetően minden cuccot elsősorban full stamina vagy staminát is tartalmazó kövekkel, enchantokkal érdemes kirakni, még az avoid geart is.

A gearsetek gyors váltására az Itemrack, Outfitter a jó megoldás. Nálam az Itemrack gyors itemválasztója nem működik 2.4.2 óta, így az Outfitterre álltam át. Fontos nekem, hogy egy slotra kattintva feljöjjön minden arra a slotra rakható cucc, ezt csak ez a 2 addon tudja, amennyire láttam.

Aggró statok szempontjából érdemes memorizálni az alábbi kis listát:
Lvl 70-72 mobokon 6% eséllyel misselsz, és kb 6% a parry, 5% a dodge esélye. Ezért egy 6% hitet és 6% expertiset tartalmazó settel már a támadásaid 100%-a landolni fog 5fős instákban, ahol 72 és azalatti mobok vannak. (Ugyanide 485 defense elég a crit immunitáshoz)
Lvl 73 és boss mobokon 9% miss esélyed van, 14.25% parry és 6% körüli dodge. Érdemes minden elérhető expertiset minden raidboss ellen használni, mert a parry haste jelenséget is csökkenti, ami egy nagyot ütő boss esetén nagyon hasznos. (Ha parryt üt valaki egy mobra akkor a mob következő támadása hamarabb fog érkezni, akár 40%-kal, ami halálos burst sebzést okozhat) (Ezekhez a mobokhoz 490 defense szükséges a crit immunitáshoz)


Mítoszok
1) "25% blockra van szüskég a crush immunitáshoz": nem igaz, lásd fentebb picivel. Bővebben nem fejtem ki, olvasd el.
2) "mindig van % esély arra, hogy critet kapsz": nem igaz. 490 defense 5.6%-kal csökkenti a rád eső critek esélyét. Csak olyan mob vagy player critelhet meg, aminek ennél nagyobb esélye van critre. Critet kapsz még fixen, ha leülsz mikor megüt egy mob. A játékban nincs olyan boss aminek 5.6%-nál nagyobb crit esélye van. Néhány trashmobnak van ilyen extra esélye, pl Shadow Lab 4karú csajszi, Rugó add heroic MGT Delrissa csatában, BTben valami rugó trash cold bloodot használ, stb. Előfordulhat továbbá, hogy feral druidot MCz egy mob, ekkor megkapja a druid 5% crites auráját és ez által critel egy tankot.
3) "epic gearben nem lehet normál instát tankolni": de lehet, ha ez full aggró gear. Nem lesz könnyű, de lehet. DPS ellen olyan helyzetekben fogsz aggrót veszteni, ahol zöld gearben is aggrót vesztettél volna ilyen DPS ellen. Heal ellen meg olyanban ahol zöld gearben meghaltál volna. DPS gearben se sokkal jobb a helyzet, ott akárhogy is akarod, nem csinálsz akkora aggrót és nincsen annyi hatékony rage megtartó/visszaszerző eszközöd. Egyúttal az is mítosz, hogy azt a contentet amit túlgearelsz, levetkőzéssel vagy DPS gear bekeverésével kell tankolni. Ez nem igaz. Mióta van expertise a játékban és sok jó blockvalue gear elérhető, ezeket használva jobb eredményeket érhetsz el, mint DPS vagy félDPS gearben. A healaggróval garantáltan nem lesz annyi gond, a rage felhasználásod 100% hatékony lesz. 1 célpont tankolására amúgy a full DPS gear adná a legjobb threat eredményt a legtöbb esetben, de ezt csak ritkán engedheti meg magának az ember, tisztességes heroic bossok is ütnek akkorát hogy DPS gearben megfekszel izibe.
4) "raidbossokon végtelen raged van": nem, nincs. Közel sem. Nekem eddig sose volt semmilyen gearben sem. Egyedül Illidanról meg Sunwell bossokról hallani azt, hogy annyira durván darálnak, hogy valóban közel végtelen rage scenario áll elő. Anno kék avoid gearben simán voltam rage starved Prince phase2-n is, mert gyakran nem ütött meg 15-20secig. De a túléléshez kellett ez. A legtöbb raget eddig Lady Vashj adta nekem, ott tényleg lehetett ész nélkül aggrózni a legtöbb esetben.


Crushing blow, shield block
Fentebb már volt emlegetve pár dolog ezzel kapcsolatban. Amit erről tudni kell:

1) crusht CSAK azok a mobok tudnak ütni amik weapon skillje az alap defense skillednél legalább 15-tel nagyobb. Ezek kizárólag a legalább 3 szinttel magasabb mobok és a raidbossok esetén fordul elő. Egyetlen kivétel van, Magtheridon 72es trashmobjai 73asként működnek és crusholnak. 5fős instákban SEMMI SOHA nem crushol ha a módosítatlan defensed értéked 350. Márpedig az annyi.
2) a crushing blow a rendes ütésnél 50%-kal nagyobbat üt, afféle félig crit :)
3) crusholó ellenféllel szemben állva crushra mindig pontosan 15% esély van, ha nem használsz shield blockot vagy nem vagy részben-egészében crush immunis (ld a fent már linkelt forrást). NEM, a block rating halmozása alapesetben NEM segít kicsit sem.
4) raidbossok általában 2sec támadási sebességűek, ez improved thunderclappel 2.4-re nő, így a shield block 2 töltete általában elég arra, hogy arra az 5 másodpercre crush immunissá tegyen amíg meg nem tudod újítani. Elvileg bevihet egy boss parry haste nélkül is 3 támadást egy 5 másodperces időkeret alatt, de ennek az esélye kicsi és minden avoidance tovább csökkenti. Elmondható, hogy rendesen végrehajtott shieldblockolás során a warrior majdnem crush immunis és a shieldblock töltetek megőrzését az avoidance segíti. 2 secnél gyakrabban támadó bossok, mint pl Morogrim, Prince vagy Jan'alai ellen ezért is jó az avoidance set: megőrzi a shield block tölteteket és ezáltal drasztikusan csökken az esélye, hogy a boss a shieldblock 5 másodperce alatt leüsse mind2 töltetet és újabbat üssön már crush ellen védtelen áldozatára. Nekem 2seces támadási sebességű bossok ellen ~50-55% avoidance teljesen bevált crush elkerülésre. (Ez kb 510 def, 25% dodge, 18% parry)

Shield blockot szvsz szinte soha nem szabad egy prot warriornak használnia nemcrusholó ellenfél ellen csak úgy sebzés mitigálására, amíg a healere él. Ha megteszi, nem a sebzést fogja mitigálni észrevehetően, hanem az aggróját. A revenge egy multipullon szinte tutira procolni fog minden 5. secben, tessék akkor használni amikor procol, ennyi a történet. 1 célpont ellen ugyanez a mese, de rossz gearben gyakran elő fog fordulni, hogy nem procol minden esetben amikor a CDje már lejárt. Nem gond, akkor devastateval kell helyettesíteni. Aggro gearben a blockvalueval gyakran karöltve járó block rating miatt meg gyakori lesz a magától történő revenge proc a sok blockolás miatt.

Szóval a shield block egy aktív mitigációs képesség amit veszélyes, crusholó raidbossok ellen használsz, máskor szinte soha. Pl ha túlgeareled az adott raidbosst akkor nem blockolsz, hagy crusholjon és legyen raged. Már egy Kara gearelt warrior is simán hanyagolhatja a blockolást Kara első 4-5 bossán.

Van olyan boss is ami eleve nem üt eleget ahhoz, hogy a blockolást szükségessé tegye, pl Leotherason sose blockoltam, mert minek. Ott annyi a lényeg, hogy iszonyat gyorsan hatalmas aggrót kell csinálni, azzal meg nem fér össze semmiféle mitigációra kidobott rage és idő sem.

Bár főként T5+ tankolásra vonatkozik, de erősen javaslom átolvasásra Quigon prot warrior guideját. Itt pontos számítások, alapelvek vannak leírva armorról, avoidanceről, aggóról és ami csak érdekes lehet.

1 megjegyzés:

janibond írta...

Szia!
Nagyon tetszett ez a leírás. Én most indítottam egy warriort és arra lennék kiváncsi, mekkorát változott a Cata-ra mindaz, amit leírtál. Ha tudsz rá időt szánni, kiegészítenéd a blogot?
Üdv!
janibond