2008-08-06

Palatank élmények

33as lett tegnap éjjel a palatank, tök aranyos. Voltam vele délután SM graveyardban meg libraryban. Először elmondom a sztorit, aztán a tankelemzést :)

Szóval guildes run volt, 2 mage és 2 druid volt velem, altok. Illetve az egyik mage a mage class leader gyerekének a barátja, vagy valami ilyesmi :) A többi T6os raiderek altja. Azzal kezdődött, hogy a 2 druid vitaestet nyitott arról ki healeljen. Olyan PUG feeling volt :) Persze mind2 feral volt, de meg kellett nyugtatni őket, hogy az ilyen szintű instákhoz se gear se spec nem szükséges, ráadásul én prot vagyok staminás/pajzsos gearrel, tévézés közben kihealelik majd.

Eljutottunk a library főboss előtti teremhez. 3 vagy 4 pakk volt hátra, nem is tudom. Elfutó mobok meg a tököm tudja mi miatt valahogy szép lassan 3 pakk volt rajtunk. Mindenki OOM, főleg én meg a healer :) Elég reménytelen volt a szitu, elnyomtam egy loh-ot magamra, de még mindig voltak mobok, 1-2 ember meg is feküdt már. OKÉ, akkor nyomok egy DI-t az egyik druidra és akkor ő majd combatresel ha eltakarodtak a mobok. Kézenfekvő ötlet szerintem.
A következők történtek miután kiraktam a DIt és mindenki meghalt (kivéve persze a DI tulajdonosát):
1) a T6os raider alt mage releaselt és be is futott
2) konstatálta, hogy respawn van az insta elején (én hibám is, pont jött a párom haza boltból 30 kiló cuccal, fel kellett hozni. 1 karton sör meg 1 karton ásványvíz, ilyenkre gondoljatok - ez ugye nyilván nem 1 perc kiesés volt)
3) a másik T6os raider alt a DIt leszedve közölte, hogy sajnos "régebben kidobálta" a reagenseket, úgyhogy nem tud reselni
4) mindenki HS, logout

Ez annyira láma és abszurd volt, hogy a cicák is lefáradtak /facepalm

Úgy is fogalmazhatnék, hogy:

-- * --

És most akkor a palatank tapasztalatok. A palatank aggróépítése a következő módon néz ki általánosságban és nagyon nagy vonalakban (specifikusan az alacsony szintekről van itt szó):
aoe aggró:
1) retri aura visszasebez ha megütik - 16. szinttől trainelhető
2) consecration 8 másodpercen át másodpercenként tickel a pala körüli területen - 20. szinttől trainelhető
3) blessing of sanctuary egy újabb visszasebző dolog - 30. szinten talentelhető prot ágon
4) holy shield blockjai aggrót generálnak - 40. szinttől talentelhető

single target aggró:
1) autoattack
2) judgementtel sebzés - 4. szinttől trainelhető
3) őőő

A retri aura nagyon kicsi sebzés (kb 5 alapban) és csak sikeresen bekapott ütésekre generálódik. Ezért level 20 alatt a pala nem igazán hatékony multitank, hogy finoman fogalmazzak. Onnantól viszont a kisinstákban elég amit produkál. Nem lehet olyan gyorsan annyira durva aoe-t rányomni mint 70es szinten spelldamage geares tankra, de azért lehet. Nagy élmény volt úgy tartani 4-5 mobot aoe ellen, hogy 1 gombot nyomogattam szép nyugisan. Warriorral meg totál lehetetlen és még azért is meg kell dolgozni :)

Pár dolog ami a warrior tankolás után szokatlan, idegesítő avagy érdekes:
- 1 célpontos aggrót jelenleg tudok csinálni autoattackkal és 10sec cdjű judgementtel. Ez utóbbi 8 secig talentelhető... És ennyi. Ha hirtelen bekerül a csatába pl 1 patrol akkor nem tudok rádobni egy hirtelen nagy aggrót, csak 10 secenként. A warriornak 6 seces a burst aggró képessége (shield slam) és a revenge is gyakran elérhető és alacsony gearszinten teljesen SS szintű burst aggró.
- mana. Kurva gyorsan fogy és ezen a szinten amit healből visszakapok az lófasz, mivel a bekapott sebzés is a lófasz szintjén mozog. És ha nincs manám nincs aggróm és tökre tehetetlen vagyok.
- taunt 15 sec és global CDn van, ja és manába kerül. Úgy olvastam LKban ingyen lesz és gcd független lesz mint a warrior tauntja. Helyes. Nagyon praktikus, hogy játékosra nyomva 3 mobot is tudok tauntolni, amikor a mage túl durván tolja az aoet, csak rákattintok griden és kap egy tauntot, ez megoldja a helyzetet egy időre.
- az, hogy a tankolás jelenleg abból áll, hogy "sor, judge, consec, sor... várakozás judge és consec cdre" az bár kényelmes, de valamilyen szinten tehetetlenség érzését adja. Tankként tehetetlennek lenni igencsak nemjó érzés.
- függőség a fizikai ütésektől: a warriornak mindegy, csak fájjon. A pala viszont elég sok aggrót elveszít a kaszter mobokkal szemben, mert azok ritkán vagy egyáltalán nem ütnek.
- nincs interruptom, az 1 perc CDjű stun nem a legjobb megoldás, arra pl tutira nem jó, hogy egy kaszter mobot countereljek és így mozgathatóvá tegyek.
- undead + exorcism = win

Röviden ennyi mára.

Druidok, ti meg vigyetek magatokkal makkot bazmeg :D

5 megjegyzés:

Xaida írta...

és hogy érzed? mennyire lehet a prot palával szintezni? szemben a retrivel?

Zka írta...

mivel a retrit nem próbáltam így nem tudom :) 1-1 mob 20-40 másodpercig tart, viszont ha összehúzok 5öt, az 50-70 sec, az már úgy megéri. Viszont nem mindig lehet összehúzni, az elfutós meg kasztolós mobokkal nem érdemes...

Xaida írta...

most kezdtem kínomban egy palát, de mindenki a retricsicsk... khhmm retribution ágat mondja szintetzni :) de a prot megközelítés még új nekem :D

Zka írta...

Nekem meg aszonták hogy a prot a legjobb - 40től :)

Xaida írta...

nos, meglátjuk! most egészen tetszik! :)

több guide-ot ide!!! :D