2008-11-27

Naxx-10 kisokos 1: Spider és Plague wing

Akkor mit is érdemes tudni Naxx-10ről tehát?
- 10 fős insta, 2 tank, 3 healer, többi DPS felállásban érdemes menni eleinte, mint Karában is.
- Az instába Dragonblight keleti felén lehet berepülni, az idézőkő is odafent van. 4 bejárata van az instának de mind ugyanott tesz le bent.
- A leader NORMÁL módba állítsa az instancet belépés előtt, mert a heroic a 25 fős!
- 4 szárnya van az instának, ezek tetszőleges sorrendben csinálhatók, de ezeken belül a bossok sorrendje adott és nem skipelhető semmi, mert a bossok után zárva van a továbbjutás útja amíg élnek.
- Instance térkép a wowwikin.
- Be lehet menni craftolt és questelt kékekkel, lehet bosst is ölni, bár azt kétlem hogy átlag csapat ilyen állapotban kipucolná, de legalábbis nem könnyen. Heroic kékek/epicek erősen ajánlottak a jó haladáshoz.

Spider wing / Pók szárny

Elvileg ez a legkönnyebb negyede az instának. A trash pókokból áll, némelyik odahúzza az aggróelsőt magához, a több meg webelget meg köpköd, ilyesmi. Nem nagyon figyeltük meg mert aoezhetők :)
Anub'Rekhan: nagy csúnya nerubian pók. A kör alakú termében álldogál és várja, hogy valami eltévedt kalandozó kivégezze.
Képességei:
- Idéz 2 pók addot minden locust swarm után, amiket le kell verni. Elvileg ott spawnolnak fixen, ahol a boss a behúzás előtt áll. Ezeket az offtank kezeli.
- Időnként mindenfajta hullából kicsi pókokat csinál, ezeket az offtank és az aoe dps kezeli prioritással. A pók addok és játékosok hulláiból is tud pókot csinálni, ezért nem javasolt meghalni.
- Durván másfél percenként nyomja a locust swarmot, ami egy stackelő dot, a boss körüli 30 yardos aoe területen. Ugyanezen a területen pacify effekt is érvényesül, azaz se támadás, se heal, se kasztolás, semmit nem lehet csinálni csak mozogni meg dodgeolni :)
- Impale: random emberre és az ember felé álló vonalban mindenki másra is sebez.
Taktika:
- A locust swarm miatt elvileg körbe kéne kiteolni, mert amúgy lassan fut. A probléma az, hogy még így is beéri a tankot, elvileg kéne "lerakni" adott helyre egy ranged DPSt amire a warrior MT ráintervenelhet, hogy növelje a bosstól való távolságát. A gyakorlatban ezzel nem szarakodtunk, főleg azért mert ha nem warrior tankkal csináljuk majd, akkor miafasz lesz? :) Miután 2x wipeoltunk a kiteolós taktikával, egyszerűen megfogtam a terem jobb oldalán és a swarmot kihealelték rajtam, méghozzá elég simán. Ez mindenkinek sokkal egyszerűbb, nem kell mozogni meg semmi. Azért a terem oldalán fogtam, hogy a boss eredeti helyén spawnoló területen le legyen swarm és lehessen tankolni/DPSelni ott.
Kill prioritás: addok > boss
Az impale miatt mindenki álljon úgy, hogy közte és a boss közötti egyenes vonalon más NE álljon.

Grand Widow Faerlina: egy néni aki kasztolgat és van 4 addja.
Képességei:
- Rain of fire. Állj ki belőle.
- Poison bolt volley. Ki kell healelgetni, esetleg poison cleansing totem is hasznos.
- Frenzy: 60-80 másodpercenként betorzul a boss és elkezd állati durván ütni. (+150% damage, +50% melee haste)
Taktika:
- Maintank a bosson, offtank megfogja a 4 addot. Mivel 80K hpjuk van, gyakorlatilag halálra tankolódnak, úgyhogy vigyázni kell rájuk, mert ha a boss enragel, azonnal meg kell ölni az egyiket (mindegy melyiket), ez leszedi az enraget jóidőre. Offtank előre jelölje ki a következő leölendő addot egy skullal, amire a DPS _azonnal_ át kell forduljon amint enrage van. Bigwigs elég pontosan előrejelezte a frenzyt, így előre is lehet dolgozni.
Ha frenzy van és már nincs add, akkor sanszos a wipe, úgyhogy ez egy soft enrage timer tulajdonképp. 13K RDPS mellett elég laza volt.
Kiemelném, hogy mivel az addoknak tök nulla HPjuk van, a DPS csak akkor foglalkozzon velük amikor már le kell őket ölni, először próbáltuk "előpuhítani" az első addot, de úgy lesérült hogy fel kellett healelni egy sheeppel :D

Maexxna: csúnya nagy pók, aki áll a hálóján és örül magának. Ezt az örömöt el fogjuk rontani neki.
Képességei:
- Köp mérget, ne álljatok az arcába.
- Web wrap: 40 másodpercenként egy random targetet (tankot nem) feldob a falra egy hálóba gubózva. A háló folyton sebez.
- Web spray: szintén 40 másodpercenként, de eltérő időben mint a wrap, lestunnolja az egész raidet (mindenki be lesz hálózva). 6 másodperces a stun.
- Necrotic Poison: -90% gyógyulás a célpontra, aki a tank, tehát azonnal le kell szedni.
- Kispók idézés: szintén 40 másodpercenként csinálja, pontosan a boss hasa alatt jelenik meg 8 kis pók. Tankra 80-90et ütnek, szóval nem túl durvák akkor se ha nincs rajtuk rendes tank.
- Frenzy: 30% HPnál betorzul a pók és elkezd dupla akkorákat ütni 50%-kal gyorsabban.
Taktika:
A web wrap áldozatairól a hálót le kell DPSelni, hogy az emberke kiszabaduljon. A háló folyton sebez, rá kellhet healelni az áldozatra. Az áldozatokat a falra teszi fel, elvileg mindenki hátra fog repülni onnan ahol áll, mi úgy tapasztaltuk hogy a bal oldali falrészre, ahol a "padlóig" lógnak a hálók, oda repíti a népet, ezért ott tankoltuk, a faltól elfordítva, hogy a raidre ne köpjön.
A kispókokat sokféleképpen lehet kezelni: frost nova + aoe, vagy offtank + aoe, az offtank lehet furyban healelő pala is, csak minden healer 1 pontban álljon, hogy ne szóródjanak az addok véletlen se :) Mi végülis ezt csináltuk.
Az egyetlen képesség ami komoly problémát okoz, az a web spray (6 sec stun mindenkire). Ekkor a tanknak túl kell élnie ezt az időt magában, közben nem tud semmi képességet használni ő sem. Frenzy előtt simán túlélhető volt számomra (24K armor, 32K hp raidbuffed) mindennemű hot nélkül is. (2 holy pala és 1 resto shammy volt a setup, nagyon nem ideális)
Gond azzal van, hogy frenzy alatt viszont nem igazán lehet túlélni. Ezért a következő módokon lehet kezelni a frenzy alatt websprayt:
- előszöris 33-35%-nál teljes DPS STOP. Megvárni így a következő spray fázist, majd rögtön utána mehet a hero/bloodlust és trinketek meg DPS cooldownok egyszerre, le kell nyúkolni a picsába. Ha nem sikerülne 0-ra vinni 40 sec alatt, akkor túl kell élni 1 vagy 2 spray fázist frenzy alatt. Ha ennél több spray jön össze frenzy után akkor a DPSt seggbe kell rúgdosni, vagy nem zöld gearben kell jönni.
A frenzy alatti spray túlélési módjai:
- a tank sield wallt nyom amikor a web spray timeren 1-2 sec van hátra.
- offtank taunttal leveszi a web spray előtti pillanatban és dicsőn meghal.
A web spray előtt minden hot és pw:s legyen a tankon, ha van ilyen a raidben.
Némi gearelődés után 0 vagy 1 frenzys webspray-el meg lehet majd úszni és totál triviális lesz, most még oda kell figyelni.
Pala vagy warrior offtank esetén szerintem simán halára tankolhatók a kispókok és a DPSnek így nem kell vele foglalkozni.


Plague wing / Fertő szárny

Ezt a szárnyat néztük meg másodiknak. Itt már vannak érdekes trashmobok is.
Noth trash: asszem itt vannak a gargoyle mobok. Ezek aranyosak, némelyik először tényleg kőszobor formájában kezd, ezek kellemetlen meglepit okoznak amikor valaki közel ér. Track undead ftw. A különlegességük, hogy 30% alatt elkezdenek kasztolni egy lassú spellt (7 sec kaszt). Asszem nem lassítható, Viszont ez alatt meg kell ölni különben maxra gyógyul és lehet újra kezdeni.
Ugyanitt vannak slimeok amik marha lassan mozognak és nem tauntolhatók. Mindemellett bazi nagyot ütnek. Érdemes velük kezdeni a balhét, vagy csak messziről lelőni őket, mielőtt elérnek a raidhez. Mi letankoltuk.
Noth the Plaguebringer: nekromanta csávó, Aran rokona lehet, mert ugyanolyan ősz kaszter faszi aki magányosan bóklászik fel-alá egy nagy szobában.
Képességei:
PHASE1
- Blink, ami teljes aggroresettel jár. Elvileg 25 másodpercenként használja, gyakorlatilag 10fősben egyszer sem láttuk, valszeg ez a képessége itt NINCS meg.
- Curse: 10 másodperc után a megátkozott ember és 30 yardos környezetében mindenki kap egy szép nagy sebzést és némi dotot. Uh oh. Egyszerre 3 emberre rakja.
- Cripple: aoe magic debuff, ami lassítja a támadásokat, mozgást és erőt. Először a tankokról kell leszedni, aztán a dpsről. Elvileg blink után használja, ezért 10fősben ezt sem láttuk.
- Add idézés: 30 másodpercenként idéz 2 csontit.
Ez a fázis 110 másodpercig tart.
PHASE2
- Felteleportál valami erkélyre és idézget további csontikat.
Ez a fázis 70 secig tart.
Taktika: behúzzuk, ütjük. A cursek leszedése gyorsan történjen meg. Amíg a boss phase1-ben van, tehát elérhető addig őt ütjük, az addokkal csak a tankok foglalkoznak. A maintank is besegíthet nyugodtan megfogni vagy legalább letauntolni pár skelli addot p1 és p2ben is.
Ha nincs curse leszedés akkor ki kell healelni a szart, de ehhez a curssel fertőzött embereknek egy előre megbeszélt, 30 yardnál távolabbi pontra kell futniuk a raid elől, hogy csak ők sebződjenek.
Phase2-ben amikor eltűnik a boss, felszedni az újabb addokat és mindet aoe.
A harmadik phase2 után berzerkel a boss (+1000% damage), addig le kell verni. Javasolt a heroismot a phase1 elején, akár pullkor azonnal elnyomni.

Heigan trash: ugró denevérek! BRUHAHAHAHA sírvaröhögős
Heigan the Unclean: mégegy nekromanta fejű arc, aki felalá mászkál egy téglalap alakú emelvényen.
Képességei:
PHASE1
- Spell disruption: 20 yardra a boss közelében minden kasztidős spell 300%-kal lassul.
- Decrepit fever: disease, ami sebez meg maxhpt csökkent, leszedni izibe.
90 másodpercig tart.
PHASE2:
- Az emelvény területe elkezd 7500 DPSsel sebezni.
- A szoba többi területe pedig elkezd zöld lávakitöréseket produkálni.
40 másodpercig tart.
Taktika: rendesen úgy kéne csinálni hogy phase1-ben mászkál vele a tank és a melee dps az emelvényen kívüli területen - kerülgetve a kitöréseket, de szerintem ez nettó faszság, ugyanis a bosst be lehet úgy pozicionálni, hogy a platform egyik sarkában legyen, az átellenes sarokban meg a ranged/healer pont 20 yardon kívül lesz és kasztolhat. A melee meg leszarja a spell disruptiont.
Ami a csatában nehéz az a phase2. Ott akkor az emelvényről kurva gyorsan le kell futni mert 7500 DPS nem túl kellemes élmény. Odalent viszont 6-7K sebzésű kitörések vannak folyamatosan, ezek között kell navigálni 40 másodpercig. Ezt hívján Heigan táncnak. A szoba területe 4 szektorra osztható, 1es szektor ahol bejövünk és 4es ahol a kijárat fog megnyílni. Gyakorlatilag az 1es szektor fog először felrobbanni phase2 elején, így a 2es szektorra kell lefutni, majd 3 -> 4 -> 3 -> 2 -> 1 -> 2 -> 3 stb irányban futni. Gyakorlatilag mindig oda kell futni ahol épp eltűnt a zöld kitörés. A padló réseire ne álljatok soha, ott jön fel a szmötyi. Ha a tank lent bohóckodik a bossal akkor még a padló felforrása előtt le lehet futni az 1-es szektorra.
Ezt látni kell igazából, lehet nézegetni videókat meg képeket róla, sok szerencsét.

Itt egy dance videó, itt a tank lent futkározik, de a lényeg jól látszik.
Update: Másik dance videó, magyarázattal.

Nagyon egyszerű de nagyon könnyen elbaszható, ha valaki egyszer lemarad kicsit akkor már nem nagyon tudja behozni és jól meghal. Lehetséges túlfutni is kicsit, főleg a 3 -> 4 váltásnál. Erre figyelni kell.
Hotos healerek itt is sokat segíthetnek a túlélési arányon, mert 1-2 kitörést mindenki kibír, kisebb hibák korrigálhatók ha van mobil heal.
Észlelésem szerint tauntolható, így ha az MT meghal, egy OT felveheti.
A tánc tanulásához lehet jelet rakni egy tapasztaltabb emberre, hogy jobban látható legyen hogyan mozog. A jelet követni viszont nem ajánlott, latency problémák miatt ebből mindig halál szokott következni, mert nem feltétlen pont ott látjuk majd a másikat mint ahol valóban áll. Tehát csak irányadónak jó, a mozgási ütemet meg lehet figyelni rajta.

Tegnap mi eddig jutottunk, az utolsó Plague boss taktika tehát csak elméleti lesz:
Loatheb: ez ilyen izé. Nagy fungal monster, azt írják. A neve a Healbot szó anagrammája, állítólag direkt.
Képességei:
- Necrotic aura: 20 másodpercenként kasztolja, 17 másodpercre minden heallel szemben immunissá teszi a raidet. HAHA, nem dispelelhető.
- Deathbloom: 30 másodpercenként az egész raidre tesz egy kis dotot, ami kb egy fordított lifebloom. Nem dispelelhető. Teljes sebzése 2400.
- Inevitable doom: 30 másodpercenként 4K shadow sebzés az egész raidre. 5 perccel pull után 15 secenként kezdi használni, ez egy soft enrage.
- Fungal creep: +50% crit esély, -100% okozott threat 90 másodpercig. Ezt a debuffot a játékosok a 30 másodpercenként idézett spórák megölésével kapják meg. A spóra halála környékén levő embereken érvényesül a debuff. Max 5 ember, 10 yardon belül.
Taktika:
Minél hamarabb minden DPS vegye fel a spore buffot és ha lejár, vegye fel újra. Ez 10fősben nem igényel nagy szervezést szerintem. Healelni végig lehet, csak a necrotic aura hatása alatt befejezett healekre a célpont immunis lesz. Így pl 2 másodperccel a necrotic lejárása előtt elkezdesz egy 2.5ös healt akkor az pont be fog érni az aura megszűnése után és befér még egy 2.5ös heal. Hotokat használni nincs értelme, nagy lassú healekkel vagy aoe healekkel érdemes operálni. A tankra elég másfél-két healer. Az egész a heal szervezéséről szól, illetve a magas DPSről. Mivel itt az aoe sebzés shadow alapú, elvileg shadow elnyelő potikat lehet használni, classic Naxxban kellett is, most szerencsére már nem.

Ezt ma este fogjuk megnézni, a taktikát kiegészítem/pontosítom majd.

Nincsenek megjegyzések: