2008-11-10

T -3 / WoW korszakok áttekintése

Szerintem érdekes így lassan 3 év játék után áttekinteni a WoW fejlődését, korszakokra bontva. A klasszikus WoWban még erősen casual szemszögből játszottam, valamint csak 1 évet... Így abban nem vagyok annyira képben, mint BCtől kezdve történt dolgokban. Azért megpróbálom összefoglalni a játék fejlődését.

Eredeti WoW (lvl 60):
gear: A régi szép időkben nem hullottak az égből az epic cuccok, a legtöbb játékosnak csak kék gear jutott, esetleg pár lilával megspékelve. Az itemizáció teljesen esetleges és nevetséges volt, egészen Naxxig, ami a játék korszakának legvégén került be. Warrior cuccokon spirit, dps gearen dodge. Paladin és druid tiereken mindhárom spechez szükséges statok vegyesen, kis mennyiségben... Használhatatlan volt. Spellpower és healup, meg defense rating nem is volt a játék első hónapjaiban, talán MC-vel jött be ez a dolog. Sajnos akkor még nem játszottam, így nem vagyok teljesen biztos, hogy ezek a statok mikor jelentek meg.

kasztok: Mindenki aki healelni tudott, az healelt és a tank egyenlő volt a warriorral. Egészen a játék végéig tulajdonképp akármilyen specen tudtak tankolni a warriorok, míg a palák vagy druidok szinte alkalmatlanok voltak erre a feladatra. Ismertem egy srácot aki druiddal AQ40ben tankolt, kuriózumnak számított. A legtöbb kasztnak volt EGY raidképes spece és a többi hulladék volt, solora vagy pvpre lehetett használni és ennyi. A paladinok a játék elején buffbotok voltak, 40 fős raidekben kb annyi idő volt felbuffolni mindenkit a szükséges dolgokkal, amennyi idő alatt az első embereken már kezdtek leesni a buffok. A priest über healer kaszt volt, gyakorlatilag bármilyen specen tudott életképesen healelni még a komolyabb raidinstákban is.
Az allisoknak nem volt sámánjuk, a hordának nem volt paladinja. Utóbbi raid buffjai iszonyatosan sokkal erősebbek voltak, mint a sámáné. Ne feledjük, akkor még nem volt bloodlust/heroism, az egyetlen jelentős shammy buff a windfury totem volt.
A kasztok nem, vagy alig buffolták egymás teljesítményét.

pvp:
Nem volt még resilience, ezért a legjobb pvp gear a legjobb pve gear volt.

content:
60as szintre volt pár 5 fős insta (amelyek egy része eredetileg 10-20 fős raidinsta volt - LBRS, Strat, Scholo, DM), volt egy 10fős (UBRS). Az első 40 fős raidinsta MC volt, ami nagyrészt tank&spank csatákat tartalmazott, valamint némi resist gear checket. Ezután került be a játékba ZG, ahol 20 fővel egészen normálisan itemizált cuccokat lehetett szerezni, nagyrészt ötletes boss csatákból. BWL (40 fős), AQ 20 és 40 fős instája ezután került be, majd végül Naxx az über profi raidereknek, szintén 40 főre. A casual embereknek gyakorlatilag csak az 5 és 10 fősök igen szűk skálája jutott és a pvp, ahol a raiderek lemészárolták őket. A 40fős raidekhez ezernyi consumablet volt ajánlatos kifarmolni: szinte minden stackelt, flaskot ihattál, mellé 5 féle elixirt és 3 féle scrollt, meg persze food buffot.
A 40 fős raidelés egymást követő tierekből áll: MC = T1, BWL = T2, AQ40 = T2.5 :), Naxx = T3. Onyxia barlangjából (40 fős) is ki lehet hozni pár T2 itemet.

Burning Crusade (lvl 70):
gear: Végre a játék elejétől kezdve viszonylag értelmesen itemizált felszereléseket tudott a játékos beszerezni. A lilák könnyen elérhetőek lettek, ez a kiegészítő vége felé egyre inkább fokozódott. Minden hibrid kasztnak volt minden szerepköréhez használható gear. A kiegészítő közepe táján jelent meg az expertise, armor penetration és a spell/melee haste tulajdonság.
Megjelentek a socketek és gemek: egyes felszerelésekben foglalatok vannak, amikbe ékköveket lehet rakni extra buffok reményében.
Érdekes újdonság volt a repülő hátasok játékba kerülése is.

kasztok: Elég jók sikerült az a törekvés, ami minden kaszt több specét is raidképessé akarta tenni. Talán a prot palák, retri palák és boomkinek táján voltak komolyabb problémák, de a kiegészítő végére-közepére szerintem ezeket is szépen rendbehozták. Még mindig a warrior a legjobb választás tankolásra a legtöbb esetben, de legalább már a paláknak és druidoknak is van specialitásuk ahol megmutathatják tanktudásukat. A healerek meglehetősen egyforma erejűek, karakterisztikában viszont erősen eltérnek: a druid potens hotoló, a shammy és priest erős aoe healer, a pala pedig maradt erős 1 célpontos healer.
Az allisok megkapták a sámánokat, a hordások a paladint. A sámánok support értékét nagyon durván megdobta a heroism/bloodlust bevezetése.
A hibrid DPS kasztok versenyképessé tétele úgy történt meg, hogy a személyes DPS értékük bár jelentősen alacsonyabb, mint a tiszta DPSeké, de a hozzáadott supportjuk annyival növeli a többiek sebzését, hogy megérte őket tiszta DPS helyett behozni. Ez egy alapvetően jó koncepció, annyi gond volt vele, hogyha 1-1 kulcs support spec hiányzott, akkor a raid DPS képessége erősen csorbát szenvedett.

pvp: Megjelent a resilience tulajdonság, ami a karakterre eső critek számát és méretét csökkenti. Ezáltal a pvp csaták elvileg hosszabbak és jobban healelhetők lettek. Új battleground az EoS és bekerültek az arénák is, ahol szervezettebb formában pvpzhet a nép. A PVE gear így nem túl hasznos pvpben már, és magas szinten a PVPből szerzett cuccok sem igazán valók PVEre. A pve/pvp gear elkülönítés ezzel még nem sikerült túl hangsúlyosra, de már jó úton jár.

content: Az elképzelések szerint casual barátibb a BC pve tartalma az eredeti játékhoz képest. A guildek szervezését megkönnyítendő, 40 fősről 25 fősre vágták vissza a "nagy" raidek méretét. Ezt sikeresen elbaszták viszont a másik oldalon, ahol a "kis" raidek 10 fősek lettek, ez a két méret nem kompatibilis egymással.
Casual szemszögből jónak mondhatók a heroic insták, ahol 5fős csapatok garázdálkodhatnak. 15 ilyen insta volt, a játék végére 16. 10fős tartalom azonban csak Karazhan és Zul'Aman formájában létezett, ebből az utóbbi elég későn jelent meg, csak a kiegészítő közepe táján.

A gyakorlatban a BC raiding elég nagy fiaskó volt, főleg az első 1 évben. Egyrészt a casualoknak csak a heroicok és Kara volt elérhető, másrészt a 25fős tartalom abszolút túlméretezettre sikerült:
- konkurrens tierek voltak, azaz 2 raid instance T4, T5 és T6hoz is. Ezeket egyszerre pucolni se egymás után, se egymás mellett nem túl kényelmesen ütemezhető.
- szinte minden boss "overtuned" volt eredeti állapotában, a trash 30 percenként respawnolt. Még a kezdő raidnek szánt T4 content (Kara, Gruul, Magtheridon) is túl erősre sikerült, a guildek vért izzadtak ezek legyűrésével. Gruul és Magi többszörös nerfek után vált csak olyan szintű kihívássá, amilyennek egy kezdő raidnek lennie kell.
- a consumable rendszer a kiegészítő közepéig a régi volt; ez a túlméretezett erejű bossokkal együtt iszonyatos farmolásra kényszerített a haladni kívánó guildeket. Szerencsére a Blizzard észlelte a problémát, és megoldotta hogy a legtöbb fogyóeszköz ne stackeljen, valamint kicsit visszavettek a bossok erejéből is, így emberarcúbbá vált a raidelés.
Nem értek véget azonban a raidelés problémái itt. Eredetileg a T5 és T6 contentbe is csak hosszú, fárasztó attunement (kulcsolási) folyamatok útján lehetett bejutni, ami elsőre jónak tűnhetett, de a később felvett tagokat újra végigrángatni a teljes T4-T5 contenten felesleges teherré vált.
Mindemellett csomó olyan boss volt, ahol az előző bosshoz képest radikálisan eltérő setupra volt szükség. 1-3 tank, 5-11 healer között változott a bossok igénye, ami feleslegesen bonyolította a raidelést. Az utolsóként megnyitott raid instance, Sunwell pedig abszolút tökéletes kaszt elosztásra, resto shammy stackelésre hagyatkozott. Mondani se kell, ez nem túl baráti megoldás.
Ide tartozik még a napi questek rendszere is, ami a tank/healer/núb/láma embereknek hivatott segíteni pénzt és potikat szerezni raidelésre. Feltéve, hogy képesek ugyanazt a szart megcsinálni 100x egymás után :)

Lich King (lvl 80):
ez már jelen- és jövő időben íródik
gear: Tovább tökéletesedik a felszerelések itemizációja. A healup és spellup összevonásával, illetve pl a paladinok és warriorok / druidok+rugók felszerelésének egyesítésével kevesebb féle cuccot kell kitalálni és 1-1 darab csak nagyon ritkán való kifejezetten 1-2 specnek. Sokak szerint ez rossz (ők a lootkurvák), a gyakorlatban szerintem jól fog elsülni. A BChez képest az engineering, tailoring vagy blacksmithing nem ad nehezen pótolható, a játék elejétől a végéig használható túlerős cuccokat.
Új szakértelem az inscription, amivel a kasztunk alapképességeit lehet módosítani, illetve vállas enchantok, offhandek készíthetők. A gathering skillek is adnak némi pluszt, hogy a raidelő main karik se feltétlenül hagyják ezeket a szakértelmeket az altoknak.
Többszemélyes mountok kerülnek a játékba.

kasztok: A BC pure DPS/supportDPS felosztása megváltozik. A törekvések szerint minden kaszt hasonló egyéni DPSt fog nyújtani és a pure DPS osztályok is kapnak support képességeket. Ezáltal kevesebb csorba éri a DPS összértékét, ha pár kulcsfontosságú buffoló osztály nincs jelen: hiszen 1) több kaszt/spec is megadja ugyanazt a buffot amit eddig csak egy adott 2) azonos típusú buffok NEM stackelnek 3) minden specnek lett némi support értéke.
Az egyetlen hibát abban látom, hogy a sámán még mindig kihagyhatatlan lett: nem tud más kaszt bloodlust/heroism-ot adni és a windfury alternatívája is csak a frost DK-nál elérhető.
Új kaszt a Death Knight, ami 55+ karaktert tartalmazó accounttal indítható, 55. szintűként. Ez egy tank/DPS hibrid osztály. Érdekes megoldást láthatunk itt, ugyanis a DK mindhárom talentfája alkalmas mindkét szerepkörre is, bár némileg eltérő módon és hatékonysággal.
Erőteljesen törekszik a Blizzard arra, hogy mind a 4 tank osztály egyformán képes legyen megoldani szinte minden feladatot, hasonló aggró és mitigáció mellett. A salvation (pala aggrócsökkentés) megszűnik, beépül a tankok aggrójába.
Minden DPS kaszt kap némi aoe képességet is.
Ezek az egységesítések főként azt szolgálják, hogy ha 1-3 kasztból nem tudsz játékost vinni egy 10fős raidbe, akkor se legyen megoldhatatlan egy feladat olyasmi miatt, hogy nincs aoe tankod, vagy aoe sebzésed, ne hiányozzon a paladin aggrócsökkentése, stb.

pvp: Új arénák, új BGk jelennek meg és lesz egy outdoor PVP zóna is, ami még PVE szervereken is pvp flaget fog adni mindenkinek. Lesz olyan raid instance is, amit egy pvp zóna elfoglalói foszthatnak csak ki.

content: A BChez hasonlóan rengeteg 5fős instance kerül a játékba, normál és heroic móddal. Az összes raidinsta pucolható lesz 10 ÉS 25 fős verzióban is, nincs több csak 25 vagy csak 10 fős instance. Ezzel a casualok is végigmehetnek a teljes contenten, hiszen 10 főt beszervezni, felgearelni és irányítani sokkal könnyebb és kevésbé időigényes, mint ugyanezt 25 fővel megtenni.
A tervek szerint a kezdő raidek valóban nagyon könnyűre lesznek hangolva, nem úgy mint BC elején a T4.
Bekerül azonban pár "rejtett hard mode" megoldás is, hasonlóan a ZA maci runhoz, a skillesebb, felszereltebb raiderek kedvéért.
Új játékelem az Achievement rendszer, ahol komolytalan és komoly kihívásokat is végrehajthatunk a karakterrel, némelyikért mókás jutalmat kapva. Az igazi raiderek majd hajthatnak az Undying vagy Immortal címekre, megmutatva ezzel, hogy ők nem vérpistikék.
További nerfek érkeznek a consumablekre: az olajok, fenőkövek is gyakorlatilag megszűnésre ítélődnek.
Várható a dual spec rendszer, aminek keretében a karakter 2 teljesen eltérő spec között váltható akár 2 csata között is az instance közepén. Gondolom ezzel megszűnnek az olyan szervezési és recruit problémák, hogy az egyik bosshoz 5 healer és 1 tank kell, a következőhöz meg 3 tank és 10+ healer...

2 megjegyzés:

Horasz írta...

raidwide buffok kimaradtak..vagy csak vak vagyok:)

jo kis iras:)

Zka írta...

Ja valóban, az kimaradt. Meg sok más is, pedig erőltettem a buksit :D