2007-09-07

Warrior tank mitigáció

Na ahogy tegnap ígértem...

Számolgatós gyerek vagyok, úgyhogy persze arról is kellett egy gyors excelt csinálnom, hogy milyen hatása van egyes felszerelési daraboknak a bekapott sebzésre.


Mitigációs alapfogalmak

- defensive stance 10% sebzésredukció: ez úgy működik hogy a sebzés 10%át leveszi a gép még mielőtt az armor hatását kiszámolná, tehát gyakorlatilag az armorral szorzódik a def stance! Egy 1000 pontos sebzésből 900 lesz és ezután ha az armorod 60%ot nyel el akkor 900*0.4 = 360 a végső sebzés, a teljes mitigáció tehát 64%. Egy kezdő 70es warriornak 50-55%ot nyel el az armorja.
- ellenséges mobok 5% eséllyel ütnek kritikusat rajtad, ha a módosítatlan defense szinted a természetes maximumon van és nekik nincs extra weaponskilljük. (A legtöbbször nincs) A crit esélye 0.2%-kal nő minden szinttel amivel a mob magasabb nálad illetve elvileg ez fordítva is működik és 2 szinttel alacsonyabb mob 0.4%kal kisebb eséllyel critel. A crit sebzés mindig az alapsebzés duplája. így alakul ki, hogy a raidbossok 5.6% eséllyel critelnek és ezért kell annyi defense, ami 5.6%nyi critet csökkent.
- nálad legalább 3 szinttel magasabb mobok szintkülönbségenként 5% eséllyel ütnek crushingot. Magyarán ha 70es vagy akkor először a 73asok crusholnak de azok rögtön 15% eséllyel. 5 fős instákban NINCS olyan mob ami crusholna, ha persze 70es szinten tolod. Igazából ez is a módosítatlan defense és weaponskill különbségén alapul, de leegyszerűsítjük szintekre. A crushing blow egy másfélszeres sebzés - NEM úgy működik, mint sok barom terjeszti, hogy armor figyelembe vétele nélküli ütés. Akkor nagyobbat ütne mint a critek.
- a crushing blow-k prioritást élveznek a normál ütésekhez képest, ez majd az attack table résznél meglátjuk mit is jelent, gyakorlatilag azt, hogy az utolsó dolog amit extrém magas avoidance segítségével mitigálni lehet az a crushing blow.
- a raidbossok (halálfej ikon) mindig a karakterednél 3 szinttel magasabbnak számítanak. Következésképp minden raidboss crushol 15% eséllyel és 5.6% esélye van kritikust ütni.
- minden szint amivel az ellenfél feletted van, 0.2%-kal csökkenti a dodge/parry/miss esélyedet, azaz a karakterlapon álló értékekhez képest raidbossok ellen valójában 0.6%kal rosszabb a dodge parry stb értéked!
- a defense skill (nem a rating!) minden egyes szintje az alap, módosítatlan defense (350) FELETT 0.04%-kal növeli a dodge, parry és block esélyedet, valamint ugyanennyivel csökkenti az esélyét, hogy critet kapj, vagy eltaláljanak. Magyarán ha 400as defensed van akkor 400-350 azaz 50*0.04%-kal nő a dodge/parry/miss/crit immunitás mutatód. 490 defensenél van az a határ ahol a beeső criteket 5.6%-kal csökkented, így az átlagos raidboss ellen crit immunis vagy. Normál és heroic 5fős instákban ahol max 2 szinttel magasabbak a mobok, 485ös defense is elég a crit immunitáshoz. De normálban nem is annyira lényeges, a legkeményebb mobok eddig 2K körüli normál ütéseket produkáltak rajtam.


EVP attack table

Mivel a WoW szerverein egyszerre nagyon sok játékos játszik, a program ahol tud, egyszerűsít a harci számításokon. Emiatt egy úgynevezett "single roll" azaz egydobásos rendszert használ a gép arra, hogy kiszámítsa, mit üt egy mob egy játékosra (EVP - environment versus player). Fontos megjegyezni, hogy a játékosok által mobokra mért ütések elvileg kétdobásosak (létezik blockolt crit pl), de a mob üt játékost típusú dobás TELJESEN BIZTOSAN singleroll!

Ez mit jelent? Hát azt, hogy nem létezik olyan, hogy a mob critel de blockolsz belőle egy kicsit, ugyanígy nincs blockolt crushing sem és a magas dodge sem szűri ki a crushingok egy részét (normális esetben), stb.

A teljes attack table szimulációra itt az excelem: mitigate.xls

Minden EVP ütésnek csak az alábbiak közül lehet eredménye:
  • miss (a mob nem talál el)
  • dodge (elhajolsz és nem sebződsz)
  • parry (hárítasz és nem sebződsz)
  • block (a normál ütést a pajzsod block valueja csökkenti)
  • hit (sima ütést kapsz be)
  • crush (1.5x sebzést kapsz be)
  • crit (dupla sebzést kapsz be)
Nincs tehát blocked crush vagy blocked crit. Egy mezei parasztnak akinek csak a módosítatlan 350 defense van, szóval mindenki aki nem tank, így alakul az attack tableja amikor egy vele azonos szintű mob üt rá (vegyünk példának mondjuk egy maget, asszem tudnak dodgeolni):

5% miss, 5% dodge, 0% parry, 0% block, 0% crush, 5% crit, a maradék 85% pedig hit.


Azaz 85% eséllyel rendes sebződést szenved el, 5% eséllyel critet kap és 5-5% eséllyel nem találja el a mob vagy dodgeol. Lássuk mi van ha pl meghal a tank egy raidboss alatt és odamegy pofánvágni ugyanezt a maget:

4.4% miss, 4.4% dodge, 0% parry, 0% block, 15% crush, 5.6% crit, a maradék 70.6% pedig sima hit.


Mi is történt itt? Előszöris a raidboss 3 szinttel magasabbnak számít, így 3*0.2%-kal csökkenti az avoidance értékeket. Egyúttal megjelenik 15%-nyi crushing is és a normálishoz képest 3*0.2%-kal növekszik a crit esélye, 5.6%-ra.

Szegény csóró mage.
Nem véletlen, hogy nem ő tankolja a bosst. Egy warrior ugyanis valahogy így kapja az áldást, ha kezdő felszerelésben van, 490 defenset adó gearben:

5% miss, 16% dodge, 16% parry, 20% block, 15% crush, 0% crit, a maradék 28% pedig sima hit.

Igaz, a karakterlap szerint 490 deffel 5.6%-a van arra hogy nem találják el (miss), mégis csak 5% lesz ez egy raidboss ellen a fentebb leírt miatt. Hasonlóképp a block, dodge és parry értékei is 0.6%-kal csökkennek.
Sajnos egy crushing blow még warrioron is súlyos sebet ejt, ezért szokás mindig amikor csak lehet, shield blockot használni raidboss ellen. Hogyan néz ki az EVP attack table shield block alatt? Nos a shield block +75% blockot ad, ami így módosítja a táblát:

5% miss, 16% dodge, 16% parry, 95% block, 15% crush, 0% crit, a maradék -47% pedig sima hit.

Ööö várjunk csak, ez így jóval több mint 100%, igaz? Bizony. Épp ezért gyakorlatilag a block "letolja" a tábláról a crushingokat és a critet is (ha nem volna eleve crit immune a csóka), ez tehát a helyes táblázat:

5% miss, 16% dodge, 16% parry, 63% block, 0% crush, 0% crit, sima hitre nincs esély, minden hit blocked, vagy nem is talál.


Remélem ebből már kezd derengeni, hogy ha valaki felvesz magára jó sok block ratinget akkor NEM csökkenti a crushing blowok számát egy dekával sem, csak növeli azokat a támadásokat amik normál hit helyett blocked hitek lesznek, ez viszonylag kicsi mitigáció egy raidboss súlyos ütései ellen. Ezért van hát, hogy a block rating raidboss tankoláskor HASZONTALAN - de persze ez sem teljesen igaz... Ugyanis mi van ha valaki annyi blockot szed össze, hogy shield block használata nélkül is crush immunis? Igen, ez lehetséges, de nem Kara gearből. Amennyiben a karakterlapon látható miss+dodge+parry+block százalékok _összege_ legalább 102.4% akkor a tank shield block nélkül is crush immunis. Ha ez alatt van picivel akkor minden ütés amit nem blockol, crushing lesz. Miért 102.4%? Hát azért, mert 3 szinttel magasabb mob ellen mind a 4 avoidance szám 0.6%kal csökken, összesen tehát 2.4%-kal. Igy tehát ha nem akarjuk, hogy a karakterlap becsapjon, rá kell számolni 2.4%-ot.

Vannak speciális bossok, mint Prince, akik dual wieldelnek - ekkor a játékos karakterekhez hasonlóan megnő jelentősen a miss rátájuk, úgy tudom 20% növekedéssel lehet számolni (utólagos nyomozások szerint valószínűleg 19% a helyes szám). Prince érdekes eset emiatt, ugyanis _szerintem_ nagyon durva 200-230 block rating körüli block geart Karából és 5fősökből össze lehet dobni, ezzel elérni a crush immunitást ezen a bosson, vagyis legalábbis a dual wield fázisban. Konkrétan nem számoltam még utána, de valami azt súgja, hogy létezik olyan összeállítás ami ezt a számot eléri. Ne feledd, nem kell fenntartani crush immune gearben a 490 defenset, mert a blocked hitek a crushingok után a criteket is lenyomják az attack tableról ha megfelelően sok avoidancet vesz fel az ember.

Normális bossok miss esélye 5%, tehát ellenük nem elég 82.4%-nyi teljes avoidanceösszeget kihozni, 102.4% kell, különben csak részleges crush immunitás valósul meg, ami szart se ér. Hiába, akinek nincs crush immune gearje, az csak a shield block használatára támaszkodhat. És öltözzön staminára, armorra meg dodgera.

Ha nem teljesen sikerült követni, a fentebb linkelt excel táblán lehet kísérletezni, hogy milyen gear milyen hatást érne el. A sárga hátterű mezőket kell kitölteni. A block value értéke a gearből származó szám: a shield masteryt a táblázat számolja rá pluszban!


Combat rating értékek, item budget

A miss/dodge/parry/block értékek kiszámítása warrior esetén:

miss% = (defense-350)*0.04
dodge% = (defense-350)*0.04 + 0.75 + agility/30 + dodge rating/18.9231
parry% = (defense-350)*0.04 + parry rating/23.6538 + parry talent szintje
block% = (defense-350)*0.04 + block rating/7.8846 + shield mastery talent szintje

A WoWban található tárgyak mindegyike rendelkezik egy itemlevel (ilvl) értékkel és ritkasággal (ez a színe, zöld-kék-lila), ami meghatározza, hogy a tárgy milyen erős. Az Outlandi lvl70es és heroic instákban eső zsákmányok ilvl 115-ös kék itemek. Két azonos színű és slotú ilvl115-ös cucc azonos pontértékből keletkezik, 1 pontba fáj 1 strength és 1 agility meg 1 spirit is - így azok a jó itemek amiken minden dolog hasznos tulajdonságra ad bónuszt, pl tank esetén a strength igazán értéktelen, ezért bármilyen tankolós cucc amin str van, az item budget egy részét elpazarolja. Az item budget pontos és részletes leírását a wowwikin megtalálhatjátok.

Itt olvasható, hogy minden combat rating 1 item budget pontba kerül. Azaz 10 block rating ugyanannyi pontba fáj, mint 10 dodge rating. Ezért is vannak ilyen hülye konstansok a fenti képletekben, hogy 23.6538 parry rating ad egy parryt... Ha fordítva csinálják, hogy minden ratingból pl 10 rating adjon 1%ot akkor a különféle ratingeknek kellett volna eltérő item budget értéket megadniuk.

Kiolvasható, hogy 1% parry tehát több budgetpontból jön ki, mint 1% dodge, pedig mitigációs szempontból teljesen azonosak, az eredményük mindig 0 sebződés. Ez magyarázza, hogy ha valaki parryra kívánna öltözni akkor összességében kevesebb parryje lesz, mintha dodgera próbálna öltözni - az általa elérhető tárgyak itemlevele ugyanis kb azonos, így az elérhető dodge és parry rating mennyisége is kb azonos - épp csak az osztójuk eltérő.

Ezért jó stat crush immunitás elérésére a block rating, mert alig 8 itembudget pontból ad 1% blockot, míg ha dodgeból akarnánk elérni ugyanezt akkor közel két és félszer annyi budgetre lenne szükség.

Mielőtt valaki félreértené: NEM, raidboss tankolásra NEM jó a block rating, hiába olcsó. Ugyanis ha nem crush immune setet raksz össze vele akkor a block rating csak a bejövő sebzés egy töredékét csökkenti (néhány hitből csinál blocked hitet), ha meg aktív a shield block akkor meg konkrétan kurvára semmit nem csinál az égvilágon, mert a shield block 75%os bónusza olyan magas, hogy egyszál faszban is crush és crit immunissá teszi a warriort.


Más osztályok

A mitigáció és az EVP attack table macik és palák számára is így működik. Nyilván a józan észt használni kell: macik nem parryznek és blockolnak, nincs shield blockjuk sem vagy bármi más ami crushingok elkerülését lehetővé tenné, egy maci csak olyan gearben tudna crush immune lenni amiben MINDEN támadást dodgeolna vagy misselne :D Macinak tehát egyszerű a választás: stamina, armor és dodge/agility ami jó nekik. Nyilván defense is kell egy pici :)

Paladinok mindent tudnak amit a warrior, azzal a különbséggel, hogy nekik a shield block helyett holy shield képességük van, ami ugyanúgy időleges block értéket biztosít, de 75% helyett csak 30%-ot ad, igaz nem 2 töltete van, hanem talentelve 8! Következésképp a paladin holy shield során akkor tudja letolni az attack tábláról a crushingokat, ha a miss+dodge+parry+block értéke 102.4-30% azaz 72.4%. Legkönnyebben ezt block ratingból lehet összeszedni (hogy miért? lásd előző fejezet!), valamint erősen ajánlott a libram of repentance 15 heroic badgeből! Ez a tárgy effektíve +5% block ratinget ad a holy shieldre, így csupán 67.4% miss+dodge+parry+blockot kell elérnie a paladinnak hogy holy shield használata során raidbosson crush immune legyen. Ez nem egy magas szám, 7% miss, 16-16 dodge/parry (amik igazán alacsony számok) mellé csak 29% block kell ha megvan ez a libram. A későbbi gearelődés során el lehet menni abba az irányba, hogy block helyett dodget szerezni be, sokkal hasznosabb, csak a számok összege maradjon meg, hogy holy shield alatt megmaradjon az immunitás.

Kérdések, meglátások? :P

1 megjegyzés:

AnusPannonius írta...

Csak annyit tennék hozzá, hogy palánál a block fontos aggrotermelő szerepet tölt be, szóval az arányok tologatásánál figyelni kell ezt is. Minél kevesebb a spell+ a tank gearen, annál fontosabb a blockrating és fordítva.